Από τα τέλη Δεκέμβρη του 2016 και μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι γονείς, αντιμετωπίζουν έναν χαοτικό καταιγισμό από εγκυκλίους παραρτήματα, παρατάσεις, περικοπές και στάσεις πληρωμών στις θεραπείες ειδικής αγωγή.
Αλλά ακόμη και σήμερα, οι θεραπείες των παιδιών με αναπηρία, αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα, αφού στις 31-12-2019 ολοκληρώνεται και η τελευταία παράταση που δόθηκε όσον αφορά στο υπάρχον σύστημα αποζημίωσης. Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, αφού οι όποιες λύσεις έχουν δοθεί από την πρώην και νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήταν και είναι προσωρινές.
“Η απώλεια -οικονομική και χρόνου- καθώς και η ψυχική ταλάντευση, που έχουν υποστεί οι οικογένειες των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής, που είτε υποχρεώθηκαν να σταματήσουν είτε να μειώσουν τις ειδικές θεραπείες των παιδιών τους βιώνοντας ακούσια τη στασιμότητα ή την παλινδρόμηση των ενθέρμως πολύ-αναμενόμενων εξελίξεων, παρόλο που είναι αμείλικτα υπαρκτή, δυστυχώς δεν είναι υπολογίσιμη”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γονείς του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη”, σε επιστολή τους προς όλους τους συναρμόδιους φορείς.
Την επιστολή υπογράφουν 15 φορείς, σύλλογοι και σωματεία γονιών παιδιών με προβλήματα αυτισμού και αναπηρίες.
Ειδική αγωγή: Η τελευταία απόφαση του ΕΟΠΥΥ δεν έλυσε το πρόβλημα
Η τελευταία απόφαση του ΕΟΠΥΥ πριν από 20 μέρες, για την καταβολή των αποζημιώσεων των ειδικών θεραπειών (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2019) απευθείας στους δικαιούχους, ανακούφισε τις οικογένειες, αλλά έδωσε ουσιαστικά μια ακόμη τρίμηνη παράταση στην προηγούμενη παράταση που είχε δώσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όμως, δεν έλυσε το πρόβλημα.
Οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται δέσμιοι της διαμάχης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών ειδικής αγωγής, για τη μορφή των συμβάσεων τους. Οι θεραπευτές αρνούνται να πιστοποιηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να καταβάλλονται οι αμοιβές τους με τη μορφή voucher.
Σε μια προσπάθεια να δώσει οριστικό τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να αποζημιώνει από 1/1/2020 τις δαπάνες φυσικοθεραπείας στα παιδιά της ειδικής αγωγής, μόνο όταν πραγματοποιούνται εντός δικτύου συμβεβλημένων θεραπευτών. Μια λύση που βρήκε αντίθετους, όχι μόνο τους θεραπευτές, αλλά και τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι αρνούνται να αλλάξουν τον ειδικό που έχουν επιλέξει.
“Ζητάμε ελεύθερη επιλογή του θεραπευτή των παιδιών μας, διότι η υποχρεωτική αλλαγή, κυρίως στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και έχουν ανάγκη από ρουτίνα, σταθερότητα, συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς, θα επιφέρει αναπόφευκτα παλινδρόμηση, διαταράσσοντας τα σε μεγάλο βαθμό, έως και πιθανή αδυναμία συνέχισης των θεραπειών τους, καθώς το καθένα από αυτά τα παιδιά δεν μπορεί να βρει σημείο επαφής και συνεργασίας με οποιοδήποτε θεραπευτή. Αντιθέτως οι γονείς ανακαλύψαμε τους κατάλληλους ανθρώπους μετά από πολύ κόπο και αποτυχίες”, τονίζουν οι γονείς των παιδιών.
Τι ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας
Οι γονείς δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να καλύπτουν τις θεραπείες των παιδιών τους, πληρώνοντας από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό δαπάνες, τις οποίες υποχρεούται η πολιτεία να καταβάλλει.
Όπως αναφέρουν: “Απαιτούμε την άμεση και οριστική επίλυση του θέματος με μια λύση χρόνια, δίκαιη και βιώσιμη που θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη παρέμβαση και θα απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους και όχι σε όσους διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν”.
Στα αιτήματά τους συγκαταλέγεται η διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης και αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι, ζητούν τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης και την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής:
“Με στόχο ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή να βασίζεται στις πραγματικές και επιστημονικά διαπιστωμένες ανάγκες, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανοικτός και να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο δε όταν οι ανάγκες για θεραπευτική παρέμβαση σε άτομα που χρήζουν ειδικής αγωγής βαίνουν, δυστυχώς, συνεχώς αυξανόμενες”.
Σε άλλα αιτήματα οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, αυτισμό και αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες αναφέρουν:
- Την ένταξη στον ΕΚΠΥ διαγνωστικών κατηγοριών που απουσιάζουν, όπως για παράδειγμα η δυσπραξία και το Asperger
- Την αποκατάσταση του αριθμού των θεραπειών σε: μαθησιακές δυσκολίες, πρώιμη παρέμβαση, θεραπείες ενηλίκων
- Τον επαναπροσδιορισμό του χρόνου αξιολόγησης, διότι σε πολλές περιπτώσεις η αξιολόγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 και 3 φορές το χρόνο, γεγονός που την καθιστά πολύ δαπανηρή, όταν -ειδικά στην επαρχία- οι γονείς υποχρεούνται, όπως αναφέρουν, να απευθύνονται σε πιστοποιημένους ιδιώτες για κάθε αξιολόγηση.
- Κατάργηση του χρονικού ορίου στη θεραπευτική παρέμβαση, καθώς το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό όσο και ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου να κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες, για αυτό και το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο
- Να μην αντικατασταθούν οι παιδιατρικοί φυσιοθεραπευτές από τους γενικούς, διότι τα παιδιά της ειδικής αγωγής χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση από ειδικευμένο προσωπικό
- Συμμετοχή των γονέων στο διάλογο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή τόσο με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με το Υπουργείο Υγείας, “έτσι που μέσα από το βίωμά μας να εκθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γονείς
- Τέλος προτείνουν τη διεξαγωγή σχετικής, με το θέμα, ημερίδας, ώστε η διαβούλευση και συζήτηση να λάβει δημόσιο χαρακτήρα και να υπάρξει δυνατότητα δημόσιας τοποθέτησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των γονέων.