Iatropedia

Χωρίς τον ιό Έμπολα το 2016 η Γουινέα

Περί τα 6.000 παιδιά στη Γουινέα έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα από τον ιό Έμπολα που "θέριζε" ψυχές επί δύο χρόνια, ανακοίνωσε η UNICEF. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το τέλος της μετάδοσης του ιού Έμπολα στη Γουινέα, μετά την παρέλευση 42 ημερών –δηλαδή δύο φορές η περίοδος επώασης 21 ημερών– από τότε που επιβεβαιώθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευμένο ασθενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, συνολικά 6.220 παιδιά στη χώρα έχασαν τον ένα ή και τους δύο τους γονείς, 230 επέζησαν ενώ μολύνθηκαν από τον ιό και 519 πέθαναν από τον Έμπολα. Η Οργάνωση προειδοποίησε ότι χιλιάδες από όσους επέζησαν θα έχουν την ανάγκη βοήθειας σε όλη τους την ζωή.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα από τον Έμπολα στην Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ξεπερνά τις 22.000, προσθέτει η UNICEF.

«Τα παιδιά έχουν τραυματιστεί και συνεχίζουν να στιγματίζονται στις γειτονιές που ζουν. Για χιλιάδες κορίτσια και αγόρια, η έξαρση του ιού δεν τελειώνει σήμερα. Θα τους συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ας δεσμευτούμε ότι θα είμαστε δίπλα τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μοχάμεντ Αγιόγια, εκπρόσωπος της UNICEF στην Γουινέα.

Η επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, η σοβαρότερη μετά την ανίχνευση του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, ξέσπασε στη Γουινέα στα τέλη του 2013. Έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 11.300 ανθρώπων από τα 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ποσοστό 99% σε τρεις γειτονικές χώρες: Γουινέα, Σιέρα Λεόνε που απαλλάχθηκε από την νόσο στις 7 Νοεμβρίου και Λιβερία, όπου το τέλος της επιδημίας ανακοινώθηκε δύο φορές, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, πριν υπάρξει νέα αναζωπύρωση της επιδημίας.