Χορός: Πώς επηρεάζει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας ανάλογα και με το είδος του

  • Iatropedia newsroom
χορός swing ζευγάρι
Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck έδειξε ότι τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες χορευτές είναι λιγότερο νευρωτικοί από τους ανθρώπους που δεν χορεύουν. Είναι επίσης πιο ευχάριστοι, πιο ανοιχτοί και πιο εξωστρεφείς.

«Πες μου αν χορεύεις να σου πω ποιος είσαι!». Ο χορός μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους…

Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck (MPIEA) έδειξε ότι τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες χορευτές είναι λιγότερο νευρωτικοί από τους ανθρώπους που δεν χορεύουν. Είναι επίσης πιο ευχάριστοι, πιο ανοιχτοί και πιο εξωστρεφείς. Και το είδος του χορού, όμως, έχει κι αυτό τη σημασία του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Οι ερευνητές του MPIEA ανέλυσαν δεδομένα από 5.435 άτομα από τη Σουηδία και 574 άτομα από τη Γερμανία σε σχέση με τα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους: τον ανοιχτό τους χαρακτήρα, την ευσυνειδησία τους, το πόσο εξωστρεφείς είναι, το πόσο ευχάριστοι και τον νευρωτισμό τους.

Στη Σουηδία, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να βασιστεί σε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων που περιελάμβανε δεδομένα σχετικά με τη δημιουργική ενασχόληση των ανθρώπων και τα επιτεύγματά τους στον χορό.

Για να συγκεντρώσουν στοιχεία στη Γερμανία, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια διαδικτυακή έρευνα που κοινοποιήθηκε ευρέως από διάφορες σχολές χορού.

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι οι μουσικοί είναι πιο ευχάριστοι και πιο ανοιχτοί από τους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τη μουσική.

Στην τρέχουσα μελέτη, αυτό επιβεβαιώθηκε και για τους χορευτές. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: Σε σύγκριση με τους μουσικούς, οι χορευτές δεν είναι πιο νευρωτικοί, αλλά -αντίθετα- λιγότερο νευρωτικοί από τους ανθρώπους που δεν χορεύουν.

Γενικά, τόσο οι χορευτές όσο και οι τραγουδιστές χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εξωστρέφειας ως προσωπικότητες, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μέσο έκφρασής τους όταν χορεύουν και τραγουδούν είναι το σώμα τους, μια κατάσταση πολύ μεγάλης κοινωνικής έκθεσης, μεγαλύτερης απ’ ό,τι συνεπάγεται η έκφραση μέσω ενός οργάνου, για παράδειγμα, επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας Julia F. Christensen του MPIEA.

Μάλιστα, το είδος του χορού που επέλεγαν φάνηκε να έχει και αυτό σχέση με την προσωπικότητά τους. Οι χορευτές του swing, για παράδειγμα, φαινόταν να είναι ακόμη λιγότερο νευρωτικοί από τους χορευτές Λάτιν και ευρωπαϊκών χορών, κάτι που πρέπει, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερα δείγματα χορευτών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνδρες και απώλεια βάρους: Αν υπάρχει και οικονομικό κίνητρο, όλα είναι πιο εύκολα

Πώς να δηλώσετε άρρωστοι στη δουλειά: Ο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους ειδικούς

Χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη; Γιατί μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη