Iatropedia

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Έρχονται προσλήψεις προσωπικού και ψηφιοποίηση στον ΕΟΔΥ

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας αλλάζει και εκσυγχρονίζεται, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του. Ποιες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ΕΟΔΥ εκσυγχρονίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτικά, αποκτώντας μετά από τρεις δεκαετίες το πρώτο θεσμοθετημένο οργανόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα προσληφθούν δεκάδες επιστήμονες που θα στελεχώσουν νέες υπηρεσίες, ενώ θα ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες του και θα δημιουργηθούν απαραίτητες βάσεις δεδομένων.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Μετά από 32 χρόνια θα έχουμε το πρώτο θεσμοθετημένο οργανόγραμμα», είπε. «Έχουμε προκηρύξει τις θέσεις για 106 άτομα επιστημονικό προσωπικό. Αρχίζουμε επίσης ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου, στο οποίο θα ενταχθούν 20 άτομα. Θα κάνουμε επίσης περιφερειακές δομές».

Όπως εξήγησε, ήδη έχει λειτουργήσει ο ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος, στον οποίο θα απασχοληθούν και επιδημιολόγοι πεδίου. Οι επιστήμονες θα στελεχώσουν ακόμα επτά περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας και συνεργαζόμενα εργαστήρια.

«Θα έχουμε από δύο επιδημιολόγους πεδίου σε κάθε περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας», διευκρίνισε ο καθηγητής. «Θα κάνουμε επίσης διετές πρόγραμμα σε συνεργασία με πανεπιστήμια εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου».

Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί το πρώτο σκέλος του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, τόνισε. Το δεύτερο είναι η ψηφιοποίηση μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης (RRF) και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Θα αποκτήσουμε βάσεις δεδομένων που δεν έχουμε έως τώρα. Οι δυο πρώτες θα λειτουργήσουν άμεσα και ευελπιστούμε σε ένα χρόνο να λειτουργήσουν και άλλες», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Επιπλέον, μέχρι τώρα ο ΕΟΔΥ λειτουργούσε με excel. Πλέον θα έχουμε web εφαρμογές, με τις οποίες θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και το σύστημα συνδρομικής καταγραφής».

Στον Οργανισμό θα γίνει πλήρης εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων καταγραφής. Θα δημιουργηθούν επίσης καινούργια συστήματα καταγραφής, που θα είναι όλα ηλεκτρονικά ψηφιακά.

«Θα παίρνουμε απ’ ευθείας στοιχεία από τα εργαστήρια, καταγράφοντας αυτόματα τα λοιμώδη νοσήματα που μας ενδιαφέρουν. Είναι η ευκαιρία του οργανισμού να αλλάξει σελίδα», κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi