Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Εδώ και καιρό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι φορείς που ζητούν επίσημα από το υπουργείο Υγείας να επιτρέψει και στους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ όταν κάνουν ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες να δέχονται μία τιμητική αμοιβή. Κάτι που άλλωστε γίνεται και με τους ιδιώτες γιατρούς.
Μάλιστα σχετικό αίτημα είχε γίνει πρόσφατα και από τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δε φαινόταν να έχει αντιρρήσεις.
Το επιχείρημα του προέδρου του ΕΟΦ για να αμείβονται έστω συμβολικά και οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί όταν παραβρίσκονται σε επιστημονικές εκδηλώσεις ήταν πως η παρουσία τους δίνει το απαραίτητο επιστημονικό κύρος ενώ συμβάλει και στην διάδοση της γνώσης.
Ταυτόχρονα κατά τον πρόεδρο του ΕΟΦ θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των γιατρών ώστε να μπορούν να αμείβονται όλοι συμβολικά όταν κάνουν ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις.
Μάλιστα πρόσφατα είχε κατατεθεί στη Βουλή και στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων ειδική τροπολογία η οποία επρόκειτο να ενσωματωθεί σε νόμο, αλλά απορρίφθηκε από την επιτροπή.
Και το ζήτημα είναι ότι σήμερα κάποιοι γιατροί αμείβονται και κάποιοι όχι.
Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες υγειονομικές περιφέρειες παρακρατούν ακόμη και το 15% της αμοιβής για να ενισχύουν τα ταμεία τους ενώ κάποιες άλλες δεν αποδέχονται καν την είσπραξη ποσού από τους γιατρούς για ομιλίες.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπέρ της είσπραξης χρημάτων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να υπάρχει ισότητα, έχει ταχθεί και η Γ.Γ. Του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.
Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΦ πριν λίγο καιρό στον Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα «παζάρια» για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Νέα πρόταση Άδωνι
Εκτός Ντυνάν ο Ανδρέας Μαρτίνης!