Iatropedia

“Χρυσάφι” τα φάρμακα για τους Έλληνες! Πόσο αυξήθηκε η συμμετοχή στο μνημόνιο

Διπλά πληρώνουν πλέον για τα φάρμακά τους οι Έλληνες ασθενείς σε σύγκριση με το τι γινόταν πριν το μνημόνιο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όσο κι αν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αρνούνται, οι Έλληνες ασθενείς παρότι ζουν με πολύ λιγότερα εισοδήματα, πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τα φάρμακά τους.

Τα στοιχεία από τις επίσημες καταγραφές προκαλούν αίσθηση καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ασφαλισμένοι για να γιατρευτούν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Παρ αυτά το υπουργείο Υγείας επιμένει: οι συμμετοχές δεν αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν ωστόσο τα …τρικ ώστε οι ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν παραπάνω για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν και πριν το μνημόνιο.

Άλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη …τσεκουρώθηκε από το 2009 έως και φέτος κατά τουλάχιστον 3 δις ευρώ. Και η μείωση αυτή επιβάρυνε, πέρα από τους φορείς του κλάδου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί κ.λπ.) φυσικά και τους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε σημαντικά (από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013). Όλα αυτά όμως τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% – 30%.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ: “Το αυξημένο αυτό ποσοστό έρχεται να προστεθεί σε μια διαχρονικά υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας -και άρα επιβάρυνση των νοικοκυριών- η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως”.

Δείτε ενδεικτικά στους πίνακες που ακολουθούν δύο παραδείγματα για φάρμακα μεγάλης κατανάλωσης.

Η εκτόξευση της συμμετοχής για την απόκτηση ενός φαρμάκου είναι ξεκάθαρη και δείχνει την πίεση που νοιώθουν καθημερινά οι Έλληνες για να τα βγάλουν πέρα και να βρουν τη γιατρειά τους.