Χρούσος: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν αυτό το Πάσχα να μην φορούν μάσκα οι εμβολιασμένοι

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρούσος
Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν πλήρη ανοσοποίηση, όταν βρίσκονται μαζί με άτομα που επίσης έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας και να βγάλουν τις μάσκες.

Τη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούν να απολαύσουν σταδιακά όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος:

“Είναι πολύ πιθανόν να χαλαρώσουν τα μέτρα με τους εμβολιασμένους. Θα μπορούν π.χ. να μην φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και σε κλειστούς χώρους με τους δικούς τους αν είναι κι αυτοί εμβολιασμένοι. Γιατί φαίνεται από τα αποτελέσματα μελετών, ότι λίγο μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι αν είναι να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά και να κολλήσουν περνούν τη νόσο ελαφρά. Δεν πεθαίνει κανείς μετά τον εμβολιασμό”, σημειώνει.

Τσιόδρας: Έρχεται απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη χρήση της μάσκας

Μιλώντας πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανή απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη χρήση μάσκας όταν βρίσκονται μεταξύ τους.

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες μέρες.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο μέσο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου, με το Ισραήλ που έχει επιτύχει συλλογική ανοσία να καταγράφει μετά από έναν χρόνο μηδέν θανάτους», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Χρούσος: Ποια μέτρα να τηρήσουν οι εμβολιασμένοι το Πάσχα

Για τον Καθηγητή κ. Χρούσο η χαλάρωση των μέτρων που θα ακολουθήσει μετά τον εμβολιασμό, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για όποιον διστάζει ακόμη να εμβολιαστεί.

“Πρέπει, όμως, να είναι εμβολιασμένοι πλήρως και 15 μέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Αν και ξέρουμε ότι ακόμη και η πρώτη δόση φέρνει αρκετή ανοσία”, σημειώνει.

Προσθέτει δε, ότι για φέτος το Πάσχα και καθώς δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμένων, καλό θα είναι η χρήση της μάσκας να τηρηθεί:

“Καλό είναι να μην ανοιχτούν και πολύ, όσοι έχουν εμβολιαστεί. Προς το παρόν να φορούν μάσκα. Είναι και θέμα ψυχοκοινωνικό, δηλαδή, κάποιοι θα φορούν και κάποιοι όχι; Εγώ νομίζω ότι πρέπει να κρατηθούν το Πάσχα τα μέτρα με τις μάσκες. Ωστόσο, αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν θα κινδυνεύουν να κυκλοφορούν σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να είναι, όμως, κοντά με άλλους ανθρώπους. Μόνοι τους, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα”, υπογραμμίζει.

Εάν, ωστόσο, στο Πασχαλινό τραπέζι είναι όλοι εμβολιασμένοι πλήρως και με τις δύο δόσεις, μπορούν να μην φορούν μάσκα, σημειώνει ο καθηγητής κ. Χρούσος:

“Αν είναι όλοι εμβολιασμένοι πλήρως και με τις δύο δόσεις στο Πασχαλινό τραπέζι μπορούν να μην φορούν μάσκες μεταξύ τους. Την έχει δώσει και το CDC αυτήν την οδηγία, ότι μεταξύ εμβολιασμένων δεν χρειάζονται μάσκες”, καταλήγει.