Iatropedia

Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του»

"Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά να εργαστούμε με αφοσίωση. Αυτή θα είναι η τετραετία της Υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση".

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής 7/7, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και του ΕΣΥ.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων. Περιλαμβάνονται σε αυτούς και 40 μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα.

«Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε επίσης.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα, ανέφερε ο υπουργός υγείας και διευκρίνισε πως αυτό είναι, η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των ελλήνων πολιτών.

Ένα σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, τόνισε.

«Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω της πανδημίας. Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Προτεραιότητες είναι, όπως είπε:

Αλλαγές στον Υγειονομικό Χάρτη

Μιλώντας για τις μεταρρυμθίσεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, θα υπάρξουν αλλαγές.

Θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περαιτέρω, μίλησε αναλυτικά για τα επιμέρους θέματα και πιο συγκεκριμένα:

Προσωπικός γιατρός και ενίσχυση Κέντρων Υγείας και Κινητών Ομάδων Υγείας

Στη συνέχεια σημείωσε πως δεν υπόσχεται θαύματα, αλλά δεσμεύεται να εργαστεί με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας.

«Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας. Στη δημόσια υγεία έχουμε ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού», σημείωσε.

Σήμερα πάνω από 4,8 πολίτες που έχουν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό. Θα υπάρξει ένταξη γιατρών του ΕΣΥ στον θεσμό του προσωπικού Γιατρού, και δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας ελέγχου του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Φαρμακευτική πολιτική

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση ασφαλών και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα πιο σύγχρονα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, ενισχύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης.

«Οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση σε φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης, όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε δράσης της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης».