Iatropedia

Χρυσοχοϊδης: Στα μέσα Δεκεμβρίου η εφαρμογή στο κινητό για τις ελλείψεις φαρμάκων

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία και κυρίως στους τομείς όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι τα χειρουργεία και οι ελλείψεις φαρμάκων.

Στην ψηφιακή μεταρρύθμιση έχει ρίξει τη μεγαλύτερη βαρύτητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς αυτή αναμένεται να βάλει τάξη σε πολλές εκκρεμότητες που λιμνάζουν.

Εκτός από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, αλλά και τις μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία -πρόβλημα που αναμένεται επίσης να διευθετηθεί έως τα τέλη του χρόνου με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων- ένας από τους πλέον επιβαρυμένους τομείς είναι αυτός των ελλείψεων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους τα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται ήδη στον τομέα των ελλείψεων, ήδη αποδίδουν και ο τομέας αυτός παρουσιάζει βελτίωση, όπως είπε την Τρίτη (07/11) στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας, με τίτλο «Χαράσσοντας τον νέο «οδικό χάρτη» για το φάρμακο».

Δείτε επίσης – ΕΟΦ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων – Πώς λειτουργεί

Εντωμεταξύ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θεσμοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα φέρει την πραγματική αλλαγή όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Δείτε επίσης – “Πράσινο φως” στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης ελλείψεων φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο

Χρυσοχοϊδης: “Έτοιμη σε περίπου ένα μήνα η ενημέρωση για το φάρμακο στο κινητό μας”

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αλυσίδα φαρμάκου (Φαρμακοβιομηχανία, Φαρμακοποιοί, Φαρμακαποθήκες) θα δηλώνουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα, αλλά και οι θεσμικοί φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ κ.α.) θα μπορούν να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, θα είναι έτοιμη έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ερωτώμενος σχετικά σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

“Το πρόβλημα με τη χώρα είναι ότι δεν είχε μία καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά τη γνώση, την πληροφόρηση και την ενημέρωση όλων των φορέων που σχετίζονται με το φάρμακο – ΕΟΦ, υπουργείο, φαρμακαποθηκάριοι, φαρμακοποιοί, παραγωγοί και εισαγωγείς. Αυτό κάνουμε τώρα και ελπίζουμε ότι σε έναν μήνα από σήμερα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη γνώση και πληροφόρηση, η οποία θα φτάνει στον πολίτη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στόχος είναι να έχει πρόσβαση και ο πολίτης σε αυτήν την πληροφορία, μέσω εφαρμογής (app) στο κινητό του:

“Ο πολίτης να έχει γνώση και πληροφόρηση για το κατά πόσον ένα κρίσιμο φάρμακο γι’ αυτόν υπάρχει στην αγορά, στο φαρμακείο ή όχι. Μια γνώση που θα περνά μέσα από μία εφαρμογή που θέλουμε να καθιερώσουμε στα κινητά μας τηλέφωνα αλλά και στη διάθεση του γιατρού. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή”, σημείωσε.

Ελλείψεις Φαρμάκων: Άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, μεγάλο μέρος των ελλείψεων σε φάρμακα πρώτης γραμμής συνεχίζεται κι αυτά είναι οι απλές αντιβιώσεις, οι ινσουλίνες, τα σκευάσματα για το Διαβήτη κ.α.

Άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ωστόσο, έχουν αποκατασταθεί προσωρινά (αντιπηκτικά, καρδιολογικά κ.α.) ενώ η απαγόρευση της εξαγωγής τους στο εξωτερικό συνεχίζει να υφίσταται.

Οι φαρμακαποθηκάριοι, ωστόσο, δηλώνουν πως θα πρέπει ο ΕΟΦ να άρει την απαγόρευση για κάποια από τα 277 φάρμακα στα οποία έχει επιβάλλει “εμπάργκο” στις εξαγωγές κι αυτά αγγίζουν σήμερα περίπου τα 50 σκευάσματα, όπως λένε.

Είναι όλα φάρμακα για τα οποία υπάρχει πληθώρα γενοσήμων προς αντικατάστασή τους κι ωστόσο οι ίδιοι δεν μπορούν να τα εξάγουν, με κίνδυνο να λήξουν και να αχρηστευτούν, όπως λένε.

Στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνονται και 25 εμβόλια των οποίων η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής διαρκεί εννέα συναπτά έτη, χωρίς να υφίσταται έλλειψη, με το σκεπτικό ότι ίσως να παρουσιαστεί στο μέλλον.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πάντως, ότι η ηλεκτρονική καταγραφή των ελλείψεων θα φέρει την πραγματική αποτύπωση του προβλήματος, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επανεξεταστούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών.

“Το βασικό θέμα είναι να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή. Να γνωρίζουμε, και να μην λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Όταν αυτός ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος και θα γνωρίζουμε με λεπτομέρεια τι υπάρχει στη χώρα, τι είναι αναγκαίο για τους πολίτες, ποια είναι τα κρίσιμα φάρμακα -από μία παιδική αντιβίωση μέχρι ένα φάρμακο για τα αναπνευστικά προβλήματα– τότε θα υπάρξουν και οι αναγκαίες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές. Αγαπάμε και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά αυτή πρέπει να συνδυάζεται πρωτίστως με το κοινωνικό συμφέρον. Και αυτό το θέμα αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα και τη βασική συνισταμένη της πολιτικής μας», κατέληξε.