Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια συμβάλλει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού ενώεξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ μπορεί να δράσει προληπτικά.
Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα έχουν, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα στρείδια καθώς αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραμικρή έλλειψη ψευδαργύρου ή Q-10 αποδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.
Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Οι ζωικές πρωτεΐνες (όπως ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέτει τα αντισώματα.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κοτόσουπα λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων ενώ καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.
Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα πράσα, και τα μήλα τα οποία περιέχουν μια ουσία την κουερσετίνη, που προστατεύει τους βλεννογόνους και τους πνεύμονες.
Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, που μπορεί να αναχαιτίσουν όλους τους παθογόνους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: