Χτυπώντας το μελάνωμα εκεί που… κρύβεται!
Τα κύτταρα του μελανώματος καθίστανται ανθεκτικά στη θεραπεία που υποβάλλονται οι ασθενείς εκμεταλλευόμενα τα υγιή κύτταρα που τα περιβάλλουν και χρησιμοποιώντας τα ως «ασπίδα» ξεγελούν τα σχετικά φάρμακα γνωστά ως αναστολείς BRAF (περίπου οι μισές περιπτώσεις μελανώματος προκαλούνται από μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που αποκαλείται BRAF) με αποτέλεσμα ο καρκίνος να επανέρχεται πιο επικίνδυνος, συχνά χωρίς δυνατότητα θεραπείας. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Francis Crick Institute και το Cancer Research UK Manchester Institute, αυτό οφείλεται σε μια παρενέργεια των αναστολέων BRAF η οποία ωθεί τα υγιή κύτταρα να σχηματίζουν ένα «καταφύγιο» γύρω από τα κύτταρα του μελανώματος, έτσι ακόμη κι αν κάποια από αυτά καταστραφούν, υπάρχουν πάντα τα προστατευμένα που γλυτώνουν.
Όμως τώρα οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να χτυπήσουν τον εχθρό στο ίδιο του το «άβατο». Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο με κύτταρα ποντικιών και δείγματα όγκων, ανακάλυψαν ότι το καταφύγιο αυτό επιτρέπει στα κύτταρα του μελανώματος να ενεργοποιούν ένα παράλληλο σύστημα κυτταρικής επικοινωνίας που τους δίνει την ευκαιρία να επιβιώσουν. Μπλοκάροντας αυτήν την εναλλακτική οδό επιβίωσης με ένα επιπλέον πειραματικό φάρμακο που στοχοποιεί μια πρωτεΐνη αποκαλούμενη FAK, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αντίσταση στους αναστολείς BRAF μπορεί να παρακαμφθεί!
Ο συνδυασμός των φαρμάκων αύξησε τον ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων και καθυστέρησε την ανάπτυξη στα δείγματα κυττάρων ενώ σταμάτησε την εξέλιξη των όγκων σε ποντίκια, αναφέρουν στην επιθεώρηση Cancer Cell. Επίσης, η προσθήκη δεύτερης στοχευμένης θεραπευτικής αγωγής παρέτεινε το μεσοδιάστημα πριν την ανάκαμψη του καρκίνου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειασθεί χρόνος προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο συνδυασμός των αναστολέων FAK με τους αναστολείς BRAF μπορεί να αποβεί εξίσου αποτελεσματικός και σε ανθρώπους.