Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 και της γρίπης στη χώρα μας, αναμένεται να δώσει το απόγευμα σε ενημερωτική συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως λένε οι επιστήμονες, ταυτόχρονα με τη θωράκισή μας απέναντι στον κορονοϊό με την αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer (για τους άνω των 12 ετών) και της Moderna (για τους άνω των 18 ετών), επιτακτικός θεωρείται και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το εμβόλιο της γρίπης.
Κι αυτό, καθώς τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της βαριάς ασθένειας και του θανάτου, τόσο από την Covid-19, όσο και από τη γρίπη.
Τα 174 κρούσματα γρίπης -εκτός εποχής- που εντοπίστηκαν, άλλωστε, στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αποκλείεται να υποδηλώνουν πρώιμη έναρξη της περιόδου εξάπλωσης της, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόκειται για ένα καινούργιο επιστημονικό δεδομένο, που δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς πρέπει να αποφευχθούν μέσω του εμβολιασμού πιθανά κρούσματα συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονης μόλυνσης του ίδιου ανθρώπου και με τους δύο ιούς.
Ποιοι θα λάβουν τις ενισχυτικές δόσεις κατά της Covid
Οι πολίτες που προηγούνται σε κάθε εμβολιασμό μέχρι σήμερα, θα είναι και οι πρώτοι δικαιούχοι των νέων ενισχυτικών (booster) εμβολίων κατά της Covid-19 και των αρχικών υποπαραλλαγών της Όμικρον.
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον τον βασικό εμβολιασμό κατά του ιού (πρώτη και δεύτερη δόση).
Δεν μπορούν, δηλαδή να λάβουν ενισχυτικά εμβόλια όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ κατά της Covid.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, τα δισθενή mRNA εμβόλια Comirnaty και Spikevax, των εταιρειών Pfizer και Moderna αντίστοιχα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον 1 (ΒΑ.1).
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που προσφέρουν κάλυψη από νόσηση με τις νεότερες παραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), αναμένονται αργότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
“Νομίζω πως οι διαφορές μεταξύ τους θα είναι πολύ μικρές. Το θέμα είναι να πάρει κανείς την αναμνηστική δόση. Και έγκαιρα, όποιος την έχει περισσότερη ανάγκη”, διευκρίνισε πρόσφατα μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως όλα δείχνουν, σύσταση για τις νέες αναμνηστικές δόσεις θα κάνει η Επιτροπή Εμβολιασμών:
- σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών,
- στους ανοσοκατεσταλμένους
- στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών
Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους.
Γρίπη: Ποιοι θα κάνουν τα εμβόλια
Σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, το κύμα της γρίπης στην Ελλάδα κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό οι εμβολιασμοί ξεκινούν από τις αρχές, έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Ίσως φέτος, όμως, να πρέπει να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος απέναντι στη γρίπη, εάν αποδειχθεί ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρώιμο κύμα, λένε οι επιστήμονες.
Προτεραιότητα δίνεται πάντα στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, στους ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους εργαζόμενους στην υγεία.
Συγκεκριμένα, το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για τους άνω των 60 ετών και για τα μικρά παιδιά. Επίσης, για τους υγειονομικούς, τους φροντιστές υπερηλίκων, όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές ανεξαρτήτως ηλικίας, βρεφοκόμους και όσους επιβλέπουν μωρά.
Λεπτομέρειες για το πότε θα πρέπει να γίνουν τα εμβόλια, αλλά και ποια χρονική απόσταση θα απαιτηθεί μεταξύ των δόσεων, θα δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ανακοινώσεις της, στις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας 12/9.