Iatropedia

COVID-19: Τι συμβαίνει τώρα σε κάθε χώρα της Ευρώπης

Covid-19

Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από την Covid-19 φουσκώνει δημιουργώντας αμφιβολίες ότι θα έχουμε στην Ευρώπη μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Η πανδημία θέτει τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία, αν και η ενίσχυση των ελπίδων ότι ένα εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο έφερε κάποια αισιοδοξία στους πολίτες και στα χρηματιστήρια. Στο μεταξύ ωστόσο, οι περιορισμοί στη Γηραιά Ήπειρο πολλαπλασιάζονται. Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία πήρε τη θέση της Ρωσίας ως η χειρότερα πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία ξεπέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων και έγινε μία από τις 10 χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα στο κόσμο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, τους 50.000 νεκρούς από κορονοϊό και έγινε έτσι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και οι οικονομολόγοι λένε πως αυτό οφείλεται στο ότι τα μέτρα του αρχικού lockdown διήρκεσαν εκεί περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχεί στο 80% της βρετανικής οικονομίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

ΓΑΛΛΙΑ

Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Ο Καστέξ, που αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους σήμερα στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη ότι παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 στη Γαλλία, “σίγουρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε”.

Χθες Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε 35.879 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 1,86 εκατομμύριο, καθιστώντας την την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την covid-19 σε αριθμό κρουσμάτων. Εξάλλου ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τις 42.535.

Περίπου πριν δύο εβδομάδες επιβλήθηκε στη Γαλλία νέο εθνικό lockdown το οποίο έχει πλήξει την οικονομία, όμως γεννά ελπίδες σε κάποιους πολιτικούς ότι, εφόσον βελτιωθούν τα νούμερα της πανδημίας, η Γαλλία ίσως καταφέρει να ανοίξει τα βασικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις για τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα του αυστηρού lockdown που έχουν επιβληθεί, η κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να διασωθεί.

“Αυτό που επιθυμώ είναι να μπορέσουμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο για το λιανεμπόριο… Αυτό που θα υπαγορεύσει την απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι η προστασία της ασφάλειας του γαλλικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό BFM Business.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε σήμερα πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε ένα σινιάλο ελπίδας, καθώς έκανε λόγο για τις «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης της καμπύλης των μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε από την πλευρά του πως πιστεύει ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θα συνεχισθούν όλον τον χειμώνα και πρόσθεσε πως δεν βλέπει τη ζωή να εξομαλύνεται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ακόμη κι αν ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωθεί. «Δεν βλέπω να γίνονται αυτόν τον χειμώνα εκδηλώσεις με περισσότερους από 10 ή 15 ανθρώπους», τόνισε.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 9.000, μετέδωσαν σήμερα τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Σήμερα, η Βουλή ενέκρινε την παράταση της απαγόρευσης νυκτερινής εξόδου για ένα δεκαήμερο, έως τις 22 Νοεμβρίου.

Συνολικά 9.105 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, έγραψαν οι εφημερίδες Kronen Zeitung και Oesterreich πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του απολογισμού.

Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων ήταν το Σάββατο, με 8.241 μολύνσεις.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές απηύθυναν χθες, Τετάρτη, δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των ιταλικών νοσοκομείων να περιθάλψουν νέους ασθενείς με κορονοϊό υπογραμμίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών».

ΙΣΠΑΝΙΑ

Από τις 23 Νοεμβρίου, η χώρα θα ζητάει από όσους φθάνουν αεροπορικώς από χώρες υψηλού κινδύνου μόλυνσης με Covid-19 να έχουν κάνει τεστ σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους και να είναι αρνητικό. Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 νεκρών.

ΚΥΠΡΟΣ

Τοπικά lockdown επιβλήθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή της λειτουργίας παιδότοπων, θεματικών πάρκων και λούνα πάρκ, η απαγόρευση της διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, η απαγόρευση των επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές φιλοξενίας ευπαθών ατόμων και δομές παιδικής προστασίας. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Μετά τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία επέβαλε κι αυτή χθες, Τετάρτη, μερικό lockdown που πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις, τα εστιατόρια κλείνουν, οι πολιτιστικές και οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ματαιώνονται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτείνεται.

ΣΕΡΒΙΑ

Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στη Σερβία, όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέες μολύνσεις και 21 ασθενείς απεβίωσαν. Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100%. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει τη λήψη μέτρων. Επιπλέον στη Βουλή της χώρας θα συζητηθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων με τη μορφή προστίμων για τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 το βράδυ.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία κατέγραψε σήμερα 3.082 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα πριν από εννέα μήνες, παρότι ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται.

Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει μέχρι σήμερα συνολικά 75.922 κρούσματα κορονοϊού και 925 θανάτους από covid-19. Σήμερα υπάρχουν 16.388 ενεργά κρούσματα του ιού.

Σε σχόλιά του στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περίοδο της επιδημίας, αλλά το καλό που παρατηρούμε είναι ότι επιβραδύνεται η αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων (κατά την τελευταία εβδομάδα)», είπε.

Οι Κροάτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ οι εταιρείες έχουν κληθεί να οργανώσουν τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ