Covid: Μέσα σε 2 χρόνια γύρισε το προσδόκιμο ζωής 10 χρόνια πίσω επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ

  • Iatropedia newsroom
δρόμος, χρονολογίες
«Έκλεψε» 10 χρόνια προόδου σημειώνει ο ΠΟΥ, στην τελευταία έκδοση των Παγκόσμιων Στατιστικών Υγείας που δημοσίευσε

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία της COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Παγκόσμιων Στατιστικών Υγείας που δημοσίευσε ο Οργανισμός, η COVID-19 ανέτρεψε την τάση σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση, αλλά και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση.

Η πανδημία εξαφάνισε σχεδόν μία δεκαετία προόδου στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Μεταξύ 2019 και 2021, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,8 έτη στα 71,4 χρόνια, επέστρεψε δηλαδή στο επίπεδο του 2012.

Ομοίως, το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε κατά 1,5 έτη στα 61,9 έτη το 2021, επίσης στο επίπεδο του 2012.

Η έκθεση για το 2024 υπογραμμίζει ακόμη ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει αισθητές με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η αμερικανική ήπειρος και η Νοτιοανατολική Ασία, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου 3 έτη και το προσδόκιμο υγιούς ζωής κατά 2,5 έτη μεταξύ 2019 και 2021.

Αντίθετα, η Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού επηρεάστηκε ελάχιστα κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, με απώλειες μικρότερες από 0,1 έτη στο προσδόκιμο ζωής και 0,2 έτη στο προσδόκιμο υγιούς ζωής.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ επιβεβαιώνουν εκείνα που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση του 2023 για την κατάσταση της υγείας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η πανδημία διέγραψε έναν χρόνο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση να γυρίσει το 2022 στα επίπεδα του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα 80,7 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της νότιας και της δυτικής Ευρώπης, αλλά ίσο με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα μη μεταδοτικά νοσήματα παραμένουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η COVID-19 αναδείχθηκε γρήγορα σε κύρια αιτία θανάτου, καταλαμβάνοντας την τρίτη υψηλότερη θέση ως αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως το 2020 και τη δεύτερη το 2021. Σχεδόν 13 εκατομμύρια ζωές χάθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ότι, εκτός από τις περιοχές της Αφρικής και του Δυτικού Ειρηνικού, η COVID-19 ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων αιτιών θανάτου και έγινε η κύρια αιτία θανάτου στην αμερικανική ήπειρο και για τα δύο αυτά έτη.

Η έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει επίσης ότι τα μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρκίνοι, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες και ο διαβήτης, ήταν οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι» πριν από την πανδημία, ευθυνόμενα για το 74% όλων των θανάτων το 2019. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μη μεταδοτικά νοσήματα συνέχισαν να ευθύνονται για το 78% των θανάτων που δεν οφείλονταν στην Covid.

Αύξηση της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού

Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα τεράστιο και πολύπλοκο πρόβλημα με δύο όψεις, καθώς ο υποσιτισμός συνυπάρχει με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Το 2022, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας πέντε ετών και άνω ζούσαν με παχυσαρκία, ενώ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ήταν λιποβαρείς.

Ο υποσιτισμός στα παιδιά ήταν επίσης εντυπωσιακός, με 148 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών να πλήττονται από καχεξία (να είναι υπερβολικά κοντά για την ηλικία τους), 45 εκατομμύρια να είναι υπερβολικά αδύνατα για το ύψος τους και 37 εκατομμύρια να είναι υπέρβαρα.

Παρ’ όλα αυτά, από το 2018 και μετά, 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον κατάφεραν να έχουν καλύτερη υγεία και ευημερία, αλλά, την ίδια ώρα, η αύξηση της παχυσαρκίας, τα υψηλά επίπεδα χρήσης καπνού και η επίμονη ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την πρόοδο, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανελλήνιες: 6 διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σας

Κεράσια και βύσσινα: Τι προσφέρουν στον οργανισμό, πώς ωφελούν την υγεία

Αντηλιακό: Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε και πώς να τα αποφύγουμε