Iatropedia

Covid: Σύσταση Γεωργιάδη στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για κορονοϊό

Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν τώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 με νέο στέλεχος απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας

Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν τώρα που υπάρχει έξαρση της COVID-19 με νέο στέλεχος απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης Νίκου Παπαδόπουλου που υποστήριξε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου Astrazeneca ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα άτομα που εμβολιάστηκαν.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να ευθύνεται για καμία παρενέργεια τρία χρόνια μετά την χορήγηση του, όλη η ερώτηση σας ανήκει στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε πως η θνησιμότητα μεταξύ εκείνων που δεν εμβολιάστηκαν είναι 30 φορές μεγαλύτερη.

«Παίρνετε κόσμο στο λαιμό σας με οσα λέτε μόνο και μόνο για να κερδίσετε ψήφους» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή της Νίκης, σημειώνοντας ότι το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας ανέβηκε μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, στον ρ/σ ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το πώς θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα:

«Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της υπουργικής μου θητείας είναι όταν θα φύγω από το Υπουργείο, ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα να έχει μειωθεί σημαντικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024. Την ταλαιπωρία του κόσμου στα επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως δουλεύω πολύ για να βρω το κατάλληλο σχέδιο ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός».

Για τη διάταξη που θα επιτρέπει στους ακτινολόγους να κάνουν διαγνώσεις εξ’ αποστάσεως:

«Σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα που θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να κάνουν κάτι που θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά, να γίνεται δηλαδή η διάγνωση εξ’ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τις αλλαγές στα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

«Όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέσα στις ευθύνες μου ήταν και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρέλαβα μία κατάσταση πάρα πολύ οριακή. Οι ξένες εταιρείες διαμαρτύρονταν ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και είχαν αρχίσει να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων στη χώρα μας. Καινούρια φάρμακα, καινοτόμα, δεν κάνουν αίτηση να έρθουν στην Ελλάδα. Και όλο αυτό έχει να κάνει και με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε σε φάρμακα στα φαρμακεία. Οι μεγάλες επιστροφές τελικά βλάπτουν τη ζωή των ασθενών γιατί δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που θέλουν όποτε το χρειάζονται. Ένα από τα μέτρα που πήρα για να βάλω τάξη είναι η εφαρμογή, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μέσω δηλαδή της ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

«Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα συζητάμε πριν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, το 2014. Δέκα χρόνια υποτίθεται τα βάζαμε. Ήρθα πάλι το 2024 και είδα ότι δεν δούλευε κανένα. Δηλαδή λέγαμε στην τρόικα ότι βάλαμε τα πρωτόκολλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν δουλεύανε. Πήγαινε ο γιατρός να γράψει το φάρμακο ή τις εξετάσεις, έβλεπε τη φωτογραφία και έπρεπε να ακολουθεί μόνος του με το χέρι το πρωτόκολλο. Αν έκανε λάθος, έγραφε εκτός πρωτοκόλλου. Για να είναι κλειδωμένο το πρωτόκολλο έπρεπε αυτό να είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό το απλό πράγμα, το να μπαίνουν οι εξετάσεις σε ηλεκτρονική μορφή, το κάναμε επί δεύτερης θητείας μου τώρα. Λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Και ψηφίσαμε ειδικό νόμο όπου πλέον ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βλέπει ποιος γιατρός ξεφεύγει πάνω από ένα ορισμένο ποσό που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ και να πηγαίνει να κάνει έλεγχο στον γιατρό».

Για τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα:

«Η Ελλάδα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσαμε προχωράει σε κάθε έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκου μόνο με τιμές προς τα κάτω. Δηλαδή με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης βγαίνει μία τιμή προς τα κάτω και αυτή μπαίνει στο σύστημα. Εάν, όμως, με το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης κάποιο φάρμακο πρέπει να αυξηθεί, αυτό δεν γίνεται, απαγορεύεται. Αυτό ισχύει από το 2012, πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα; Είχε ως αποτέλεσμα να πάμε σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά παλαιών φαρμάκων, επειδή είναι πολλά χρόνια στο σύστημα, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλες μειώσεις τιμών και δεν έχουν πάρει τις αντίστοιχες αυξήσεις όταν έπρεπε να αυξηθούν, που είναι πλέον η τιμή τους κάτω από το κόστος. Προτιμώ ο ασθενής που ψάχνει το φάρμακό του να το βρει και ας το πληρώσει μισό ευρώ παραπάνω, γιατί για τέτοιες αυξήσεις μιλάμε, και η εταιρεία να είναι στην Ελλάδα γιατί αν φύγει η εταιρεία, τι θα κάνω εγώ ως σύστημα; Θα πάω να αγοράσω το καινοτόμο καινούριο φάρμακο που κάνει 50 ευρώ. Και αντί να πληρώσω ένα φάρμακο 5 ευρώ, θα πληρώσω ένα φάρμακο 50 ευρώ».

Για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο:

«Το νέο ΕΣΥ που ονειρευόμαστε είναι ένα ΕΣΥ που θα έχει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι. Ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι διότι η νομική υπηρεσία έκρινε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι μόνο οι μόνιμοι. Για αυτό θα κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση τις επόμενες μέρες σε αυτό το άρθρο, ώστε να διευκρινίζω ότι σε αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση εννοώ και τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς ώστε να μπορώ στην υπουργική απόφαση να δώσω και σε αυτούς την άδεια. Μην ανησυχήσουν ότι θέλουμε να τους αδικήσουμε και να κάνουμε γιατρούς δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Όλοι όσοι προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο παράλληλα πέραν του ωραρίου τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Με αντισηπτικά και μάσκες στη βαλίτσα (και) στις φετινές διακοπές

Χρόνια ξηροφθαλμία: Ταλαιπωρεί έναν στους 12 ενήλικες – Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

Ιδιοπαθής τρόμος: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται