Covid: Το σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουμε υπόψη

  • Iatropedia newsroom
Γυναίκα, πόνος στο στομάχι
Πολλοί από εμάς συνδέουμε την Covid με συμπτώματα στο αναπνευστικό. Μερικοί άνθρωποι, όμως, δεν παρουσιάζουν πονόλαιμο, βήχα ή πόνους στο σώμα

Με τα κρούσματα της Covid να αυξάνονται και τις λεγόμενες παραλλαγές «FLiRT» να τροφοδοτούν ένα ακόμη κύμα, μέσα στο καλοκαίρι αυτή τη φορά, καλό είναι να ξαναδούμε τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός και ειδικά ένα που συχνά δεν αξιολογείται ως σύμπτωμα του κορονοϊού.

Πολλοί από εμάς συνδέουμε την Covid με συμπτώματα στο αναπνευστικό. Μερικοί άνθρωποι, όμως, δεν παρουσιάζουν πονόλαιμο, βήχα ή πόνους στο σώμα, λέει ο Δρ Peter Chin-Hong, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν περισσότερο σαν να έχουν τροφική δηλητηρίαση παρά οτιδήποτε άλλο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορονοϊός είναι «σαν να πετάς μια βόμβα μέσα στο σώμα σου», λέει ο Δρ Ken Cadwell, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που μελετά πώς η Covid επηρεάζει το γαστρεντερικό: «Θα τον νιώσετε σε πολλά διαφορετικά όργανα, όχι μόνο στους πνεύμονες».

Τα συμπτώματα της Covid στο γαστρεντερικό

Σε μερικούς ανθρώπους, τα γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, πριν παρουσιάσουν πυρετό και βήχα. Αλλά σε πολλούς ανθρώπους που παρουσιάζουν μόνο στομαχικά συμπτώματα δεν πάει το μυαλό τους στην Covid, λέει ο Δρ Chin-Hong.

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την Covid, είπε ο Δρ Chin-Hong.

Μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους και να παρουσιάσουν ναυτία, πόνους στην κοιλιά και έμετο.

Η Covid δεν είναι ίδια κάθε φορά που μολύνεστε, επισημαίνει ο Δρ Davey Smith, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Μπορεί να έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης τη μία φορά και γαστρεντερικά συμπτώματα την επόμενη.

Το Paxlovid, ένα αντιικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε συμπτώματα στο γαστρεντερικό

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για οποιονδήποτε με Covid, αλλά η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι κρίσιμη εάν εμφανίσετε διάρροια ή έμετο.

Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε το φαγητό στο στομάχι σας, να τρώτε μόνο ήπιες τροφές όπως φρυγανιές και μπανάνες, συνιστά η Δρ  Adrienna Jirik, γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic.

Όσοι μοιράζονται το μπάνιο με άλλους μπορούν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τη διασπορά του ιού, όπως το να κρατούν το παράθυρο ανοιχτό για να αερίζεται καλύτερα ο χώρος.

Τι γίνεται με τα άλλα συμπτώματα

Οι πιο κοινές παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή φαίνεται να προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με άλλα πρόσφατα στελέχη του ιού.

Εκτός από δυσφορία στο πεπτικό, οι άνθρωποι εμφανίζουν συνήθως πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, πόνους στο κεφάλι και στους μύες, πυρετό ή ρίγη, βήχα και κόπωση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή.

Αν και μερικοί εξακολουθούν να χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης, το σύμπτωμα αυτό είναι πολύ λιγότερο συχνό πλέον σε σχέση με τον πρώτο καιρό της πανδημίας.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλα τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών, τονίζει ο Δρ Chin-Hong. Όμως, αν όλοι στο σπίτι έχουν Covid και εσείς έχετε διάρροια, τότε 1+1 κάνει 2, λέει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους διαβητικούς που παίρνουν GLP-1 αντί ινσουλίνης

Φιλία: Γιατί μας «κόβουν» οι άλλοι; Ποια χαρακτηριστικά μάς κάνουν πιο ελκυστικούς και ποια απωθούν τον κόσμο

Μάστιγα η χρόνια αϋπνία: Επηρεάζει 1 στους 8 στις ΗΠΑ