Iatropedia

Δάγκειος πυρετός: Συναγερμός και στην Ευρώπη ενόψει Ολυμπιακών

Mosquito bite, extreme close-up shot

Φόβοι για αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων από τις χώρες όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση

«Καμπανάκι» για τον δάγκειο πυρετό και το ενδεχόμενο «εισαγωγής» κρουσμάτων κρούει το Παρίσι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο ιός στην Αμερική.

Σύμφωνα με στοιχεία του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού στην αμερικανική ήπειρο, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν μεγάλες επιδημίες.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση πάνω από 400% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένου κουνουπιού. Ενώ πολλές λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση ή και να είναι θανατηφόρος.

Η «άνευ προηγουμένου κατάσταση» που επικρατεί στην Αμερική έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων από την περιοχή, προειδοποίησαν οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές αυτή την εβδομάδα.

Υπήρξαν περισσότερα από 1.649 εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ηπειρωτική Γαλλία, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκας. Κι αυτό σε σύγκριση με μόλις 131 κρούσματα την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Το φαινόμενο που παρατηρούμε [στη Γαλλία], με την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι ένα φαινόμενο που έχουν παρατηρήσει και πολλές άλλες χώρες», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 23 Απριλίου.

Προειδοποίηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι γαλλικές Αρχές απευθύνουν έκκληση στους επαγγελματίες υγείας και στον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση, από τη στιγμή ειδικά που το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει τον ιό του δάγκειου πυρετού, έχει επεκτείνει την παρουσία του στην Ευρώπη.

Η περίοδος επιτήρησης στη Γαλλία ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Η ανησυχία αφορά τη μετάδοση του ιού από μολυσμένο άτομο σε κουνούπι και από εκεί σε άλλο άνθρωπο. Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι οι Αρχές είναι σε πλήρη κινητοποίηση και προετοιμασμένες για οποιαδήποτε απειλή μολυσματικής ασθένειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όταν ταξιδεύει κάποιος σε περιοχές με υψηλά επίπεδα δάγκειου πυρετού, πρέπει να φορά φαρδιά ρούχα που καλύπτουν το δέρμα και να προσπαθεί να αποτρέψει τα τσιμπήματα κουνουπιών, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και κουνουπιέρες, λένε οι Αρχές.

Δάγκειος πυρετός: Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Aedes aegypti δεν έχει ταυτοποιηθεί στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες. Δυνητικός διαβιβαστής του Δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα θεωρείται το Aedes albopictus (“κουνούπι τίγρης”), το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005 και στην Περιφέρεια Αττικής το 2008 και έκτοτε έχει καταγραφεί η παρουσία του σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν έναν ασθενή σε φάση ιαιμίας. Το κουνούπι γίνεται μολυσματικό 4-12 ημέρες μετά τη λήψη του μολυσμένου αίματος και παραμένει μολυσματικό εφόρου ζωής.

Τα κουνούπια αυτά δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπαράγονται κυρίως σε ανθρωπογενείς, αστικές και ημιαστικές, εστίες (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές με νερό, λάστιχα, πιατάκια γλαστρών).

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος ή μεταμόσχευσης μολυσμένων οργάνων ή ιστών, καθώς και μετά από επαγγελματική έκθεση σε Μονάδες Υγείας (π.χ από τραυματισμούς με βελόνες). Έχουν αναφερθεί, επίσης, περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό).

Κλινική εικόνα

Το 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δάγκειου Πυρετού είναι ασυμπτωματικοί.

Ο Δάγκειος πυρετός αποτελεί μία συστηματική και δυναμική νόσο. Το κλινικό φάσμα της νόσου είναι ευρύ, με απρόβλεπτη κλινική εξέλιξη και περιλαμβάνει σοβαρές και μη σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από μία αυτο-περιοριζόμενη ήπια κλινική νόσο, ένα μικρό ποσοστό εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο.

Το κλινικό φάσμα της νόσου περιλαμβάνει μία από τις ακόλουθες κλινικές εικόνες:

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδομήτριες επεμβάσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης αυξάνουν 60%-80% την επιβίωση διδύμων

Δημήτρης Κόκοτας: Η πρώτη βελτίωση στην υγεία του – Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες των γιατρών

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;