Δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, Ζίκα: Η λύση μπορεί να βρίσκεται στα… κουφά κουνούπια!

  • Iatropedia newsroom
κουνούπι
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν ιδιότυπο τρόπο να καταπολεμήσουν ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο Ζίκα: κάνοντας τα αρσενικά έντομα κουφά, ώστε να δυσκολεύονται να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν.

Τα κουνούπια κάνουν σεξ ενώ πετούν στον αέρα και τα αρσενικά βασίζονται στην ακοή για να κυνηγήσουν ένα θηλυκό, αφού αυτό που τα ελκύει είναι ο ήχος από το χτύπημα των φτερών του.

Οι ερευνητές έκαναν, λοιπόν, ένα πείραμα, αλλάζοντας μια γενετική οδό που χρησιμοποιούν τα αρσενικά κουνούπια για την ακοή. Το αποτέλεσμα: δεν είχαν καμία σωματική επαφή με τα θηλυκά, ακόμη και μετά από τρεις ημέρες στο ίδιο κλουβί.

Τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα που μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους και έτσι η προσπάθεια να τα εμποδίσουμε να κάνουν μωρά θα βοηθούσε στη μείωση του συνολικού αριθμού τους.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine μελέτησε τα κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία μεταδίδουν ιούς σε περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Παρατήρησαν στενά τις συνήθειες ζευγαρώματος των εντόμων -που μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως κάτι λιγότερο από ένα λεπτό- και στη συνέχεια βρήκαν πώς να τις διακόψουν χρησιμοποιώντας τη γενετική.

Στόχευσαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται trpVa και η οποία φαίνεται να είναι απαραίτητη για την ακοή.

Στα μεταλλαγμένα κουνούπια, οι νευρώνες που κανονικά εμπλέκονται στην ανίχνευση του ήχου δεν έδειξαν καμία απόκριση στους ήχους πτήσης ή στα χτυπήματα των φτερών των πιθανών συντρόφων.

Αντίθετα, τα άγρια (μη μεταλλαγμένα) αρσενικά ζευγάρωναν γρήγορα, πολλές φορές, και γονιμοποιούσαν σχεδόν όλα τα θηλυκά στο κλουβί τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PNAS, δήλωσαν ότι η επίδραση της διακοπής του γονιδίου ήταν «απόλυτη», καθώς τα κουφά αρσενικά σταμάτησαν εντελώς να ζευγαρώνουν.

Μια άλλη μέθοδος που διερευνάται είναι η απελευθέρωση στείρων αρσενικών σε περιοχές όπου υπάρχουν θύλακες ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί τα κουνούπια να μεταφέρουν ασθένειες, αλλά αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας – ως τροφή για τα ψάρια, τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους βατράχους, για παράδειγμα – και ορισμένα είναι σημαντικοί επικονιαστές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα κουνούπια που μας «βάζουν στο μάτι»

Συμβουλές και απλές ασκήσεις για να έχετε καλύτερη στάση σώματος

Η ζωή στην εξοχή, μακριά από την πόλη, ευνοεί σημαντικά τη γονιμότητα των ανδρών