Δείτε τι είπαν αναισθησιολόγοι στο iatropedia για την περίπτωση της 4χρονης Μελίνας
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
«Το θέμα της παιδιατρικής αναισθησίας είναι ένα διαχρονικό μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναισθησιολόγοι των μη παιδιατρικών νοσοκομείων», μας λέει γιατρός αναισθησιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ και προσθέτει: «Είναι μόνιμος όσο και έντονος προβληματισμός όλων των συνεδρίων μας… Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες πάντως που ελπίζω ότι τηρούν όλοι».
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της άτυχης Μελίνας μας λέει ένας ακόμα αναισθησιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ: «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπήρξε ένα διάστημα στην ανάνηψη που το παιδί δεν είχε στενή ή και έμπειρη (;) παρακολούθηση. Δεν δικαιολογούνται οι ανακοπές. Τούτο συμβαίνει μόνο σε χαμηλό επίπεδο οξυγόνου….». Και στην άποψη αυτή συμφωνεί και η πρώτη αναισθησιολόγος!
Εξάλλου, και «τα περί αλλεργικού shock στην ανάνηψη, δεν γίνονται κατανοητά…» από τους αναισθησιολόγους.
Πάντως, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί γιατροί, «για να είναι ένας αναισθησιολόγος ικανός να χορηγεί παιδιατρική αναισθησία, πρέπει να μετεκπαιδεύεται διαρκώς και αυτός και όλη η ομάδα (νοσηλευτές…). Πρέπει να χορηγεί περίπου 300 παιδιατρικές αναισθησίες τον χρόνο…».
Εάν δε, η αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου που επιλήφθηκε του περιστατικού της Μελίνας, πήρε όντως την ουσία πεθιδίνη το περασμένο καλοκαίρι (στην άλλη υπόθεση που εκκρεμεί με ΕΔΕ εις βάρος της) για να την χρησιμοποιήσει στον …εαυτό της, τότε ο αναισθησιολόγος που ρωτήσαμε μας σχολίασε: «Όποιος χρησιμοποιεί πεθιδίνη ως αναλγητικό είναι άτομο εξαρτώμενο, προβληματικό και αδύνατον να εργαστεί, πόσο μάλλον ως αναισθησιολόγος…».
Η γιατρός πάντως του Βενιζέλειου μίλησε χθες σε τοπική εφημερίδα και διατύπωσε τον αντίλογό της. Διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα του iatropedia.gr για τα όσα είπε η αναισθησιολόγος.