Δεκάδες πολίτες στο Νοσοκομείο Χανίων με γαστρεντερίτιδα

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομείο
Εντοπίστηκε νοροϊός, ο οποίος μεταδίδεται με τρόφιμα, νερό και επιφάνειες. Άγνωστο πως ή που μολύνθηκαν.

Δεκάδες ενήλικες, μεταξύ αυτών και νεαρά άτομα, μεταβαίνουν ή μεταφέρονται από χθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέα, πρόκειται για 43 πολίτες οι οποίοι έχουν ιογενή γαστρεντερίτιδα που προκλήθηκε από νοροϊό.

Ο νοροϊός είναι κύρια αιτία εμέτων, διάρροιας και τροφικών δηλητηριάσεων. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή επιφανειών.

Αυτά με τη σειρά τους μολύνονται εύκολα από τους ασθενείς, καθώς απορρίπτουν δισεκατομμύρια μόρια του ιού στο περιβάλλον τους μέσω των κοπράνων και του εμέτου. Αρκούν ελάχιστα μόρια για να μολυνθούν άλλα άτομα γύρω τους. Οι ασθενείς είναι μεταδοτικοί όσο καιρό έχουν συμπτώματα αλλά και για μερικές ημέρες αργότερα.

Από τους ασθενείς που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, κάποιοι έλαβαν εξιτήριο, ενώ άλλοι παρέμειναν για νοσηλεία. Όλοι τους προέρχονται από διάφορες περιοχές των Χανίων. Οι 27 έχουν ηλικία από 18 έως 23 ετών. Οι 12 εξ αυτών είναι φοιτητές. Οι υπόλοιποι νοσούντες είναι διαφόρων ηλικιών.

Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί η πηγή ή η περιοχή πρώτης μόλυνσης. Όπως είπε ο κ. Μπέας, το νοσοκομείο έχει λάβει μέτρα διότι ο συγκεκριμένος ιός είναι «υπερμεταδοτικός», όπως τον χαρακτήρισε. Πρόσθεσε ακόμα πως οι υγειονομικές Αρχές εξετάζουν το θέμα και θα προβούν σε ανακοινώσεις για τη δημόσια υγεία.

Για τους φοιτητές που είναι ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο νοσοκομείο, ο διοικητής είπε ότι ο ίδιος τους επισκέφθηκε, μίλησε μαζί τους και όπως του ανέφεραν, δεν είχαν επισκεφθεί τη λέσχη σίτισης.

Ο κ. Μπέας κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε ανησυχία.

Φωτογραφία: iStock