Iatropedia

Δεν είναι αστείο! Λείπουν φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία…

Την έλλειψη οργάνωσης στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς και τις συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων κατήγγειλαν οι φαρμακοποιοί τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους που βλέπουν να αλώνεται το επάγγελμά τους από αλλότρια ιδιωτικά συμφέροντα...

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος παρουσίασε μια πιλοτική μελέτη με την συμμετοχή 160 ιδιωτικών φαρμακείων στην Γαλλία με την οποία αξιολογείται ο αντίκτυπος του Dossier Pharmaceutique που αποτελεί εφαρμογή δεδομένων των ασθενών τα οποία διαχειρίζεται το φαρμακείο. Στην μελέτη αυτή φάνηκε ότι αναφέρθηκαν 577 ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων 482 αλληλεπιδράσεων. Και στο 77% αυτών, ο φαρμακοποιός παρείχε τις κατάλληλες συμβουλές ενώ στο 16% υπήρξε και επικοινωνία με τον γιατρό που συνταγογράφησε για να τροποποιήσει την συνταγή.

Εξάλλου, άλλες ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι για την ΕΕ, η ανθεκτικότητα των μικροβίων λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, προκαλεί 25.000 θανάτους ετησίως και 2,5 εκατ. μέρες νοσηλείας με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,5 δισ ευρώ ετησίως.

Όσο για το ιδιοκτησιακό, ο κ. Λουράντος παρουσίασε την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μπιενκόσκβα η οποία κάνει σαφή την θέση της ότι «εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την δημόσια υγεία». Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω την ρύθμιση…

Τέλος ο κ. Λουράντος ανέφερε ότι θα παρουσιάσει σύντομα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, το Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής με τους γενικούς πυλώνες για το ιδιοκτησιακό, το ωράριο λειτουργίας και τις υπηρεσίες των φαρμακείων. Βασικοί πυλώνες είναι: Η βελτίωση της πρόσβασης του πολίτη, η επάρκεια φαρμάκων, η ασφάλεια, το σταθερό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Παρακολούθηση από τον ΕΟΦ

Δεν είναι τυχαίο ότι προ δύο ημερών ο ΕΟΦ για πρώτη φορά «έσφιξε τα λουριά» στις εταιρείες για το πότε και που ακριβώς στέλνονται τα φάρμακα ώστε να ελεγχθούν οι πιθανές ελλείψεις στην αγορά. Με την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων εντός δύο ημερών,  θα γίνεται στενή παρακολούθηση των στοιχείων πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων σε πραγµατικό χρόνο (real time)!

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται και στη σχετική εγκύκλιο, που υπογράφει η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κ. Αντωνίου, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παρακολούθηση της επάρκειας των φαρµάκων στην εγχώρια αγορά. Αναμένεται αντίδραση από τον ΣΦΕΕ…