Iatropedia

Δεν φταίνε οι υπολογιστές για τα προβλήματα στα μάτια αλλά ο τρόπος εργασίας μας μπροστά σε αυτούς

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον οφθαλμίατρο με παράπονα για ενοχλήσεις και κούραση στα μάτια τους μετά από παρατεταμένη και συνεχή χρήση του υπολογιστή τους. Θα πρέπει όμως, να γίνει κατανοητό ότι, πολλές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό που έδειξαν ότι οι οθόνες κάθε είδους δεν βλάπτουν τα μάτια μας. Αλλά μας κουράζουν!

Ωστόσο, μετά από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ή του κινητού, τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρώς κόκκινα και να νιώθουμε ότι υπάρχει μέσα ξένο σώμα. Ταυτόχρονα μπορεί να δακρύζουν και να θολώνει η όραση.

Αυτό οφείλεται στην προσείλωση στην οθόνη, που μας κάνει να ανοιγοκλείνουμε αντανακλαστικά τα μάτια μας λιγότερο με αποτέλεσμα τα μάτια να χάνουν την φυσική τους υγρασία και να παρουσιάζουν ξηροφθσλμία.

Ταυτόχρονα, όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη παθαίνουν συχνότερα πονοκεφάλους και ανεξήγητες ζαλάδες αλλά κι αυτό οφείλεται περισσότερο στην στάση του σώματος και όχι στον υπολογιστή. Αλλά κι όταν μάτια μας βρίσκονται σε μια διαρκή αλλαγή εστίας σε κοντινή απόσταση (στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη, στα έγγραφά μας) κουράζονται οι βολβοί και παθαίνουμε ζαλάδα.

Οι γιατροί συνιστούν να μην ξεπερνούμε τις 4 συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή και να κάνουμε τουλάχιστον ανά μισάωρο ολιγόλεπτα διαλείμματα.

Επίσης, η σωστή απόσταση μπροστά από τον υπολογιστή πρέπει να είναι γύρω στα 40 εκατοστά και η οθόνη θα πρέπει να είναι πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών μας.

Τέλος, κάθε λίγο να κοιτ΄πατε μακριά μέσα από ένα παράθυρο ώστε να ξεκουράζονται οι μύες που κάνουν εστίαση για κοντά.

Εφόσον έχετε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στον να χαλαρώσουν οι μυς της περιοχής.

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12467

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12446

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12458