Iatropedia

Δεν βρίσκουν εύκολα την …υγειά τους οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης

Σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσαλλονίκης η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και τυχαία δειγματοληψία σε 1.030 κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, με την πλειοψηφία αυτών (53%) να δηλώνουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έως 1.000 ευρώ, οι μισοί περίπου ερωτηθέντες (51,4%) δήλωσαν δυσαρεστημένο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην χώρα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 53,3% αναφέρει ότι επισκέπτεται πιο συχνά ιδιωτικά ιατρεία, το 34,3% τα νοσοκομεία, το 32,7% το ΙΚΑ, το 17,6% τα ιδιωτικά πολυιατρεία και κλινικές και το 5,6% τα κέντρα υγείας.

Από αυτούς που επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό, το 44,1% δηλώνει ότι το επιλέγει μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες (10,2%).

Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό 48,3%, ενώ το 24,3% ότι έχει μείνει ίδιο και το 16,3% ότι έχει ελαττωθεί. Το 75,6% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση υπηρεσιών του ΕΟΠΠΥ και το 24,4% όχι.

Από τους χρήστες των υπηρεσιών, το 31,9% τις αποτιμά θετικά, το 17,4% μάλλον θετικά, το 15,5% αρνητικά και το 10,9% μάλλον αρνητικά.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων την έρευνας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε ότι «οι κρατικές υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν να μην έχουν βελτίωση, ο προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2009 και ταυτόχρονα δεν υπήρξαν αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο, που ενδεχομένως να μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες από την οικονομική δυσχέρεια».