Iatropedia

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας

Close Up of Drunk Alcoholic Man Pours a Class of Whiskey at Home

Οι ειδικοί είχαν κατανοήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την άνοια. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ελαφριάς και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ παρέμεναν πεδίο συζήτησης

Δεν υπάρχει επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που να μην συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, δείχνει νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο eClinicalMedicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνει κανείς και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας είναι γραμμική.

Οι ειδικοί είχαν κατανοήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την άνοια. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ελαφριάς και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ παρέμεναν πεδίο συζήτησης.

Στην προσπάθειά τους να αποσαφηνίσουν τη σχέση μεταξύ της ελαφριάς και της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της άνοιας, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από τη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου για 313.958 λευκούς Βρετανούς που έπιναν όλοι αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια κατά την αρχική συλλογή δεδομένων την περίοδο 2006-2010.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2021, διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν τυχόν διαγνώσεις άνοιας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από δύο οπτικές γωνίες.

Για την πρώτη, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν δώσει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες για το αλκοόλ που κατανάλωναν, χρησιμοποίησαν μια συμβατική ανάλυση κατά Cox. Πρόκειται για μια στατιστική τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ ενός παράγοντα κινδύνου και της έκβασης της υγείας με την πάροδο του χρόνου. Η ανάλυση αυτή παρήγαγε το κλασικό γράφημα «καμπύλης j» που υποδηλώνει μια προστατευτική επίδραση για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι η καμπύλη του γραφήματος πέφτει αρχικά προς τα κάτω και στη συνέχεια ανεβαίνει.

Η δεύτερη μέθοδος ανάλυσης περιελάμβανε την εξέταση των γενετικών δεδομένων των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ανάλογα με την παρουσία ορισμένων μονονουκλεοτιδικών πολυμορφισμών (SNPs) – ένα είδος γενετικής παραλλαγής – στο γονιδίωμα ενός ατόμου. Οι ερευνητές στόχευσαν 95 SNPs που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ αλλά όχι με το κάπνισμα.

Και οι δύο αυτές αναλύσεις υπέδειξαν γραμμική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου άνοιας, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας.

Φωτογραφία: iStock