Χρόνιο τραύμα θεωρείται αυτό που δεν έχει επουλωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμη και μετά την πάροδο ετών. Τώρα, προχωρώντας ένα βήμα πέραν της απομίμησης του πολύπλοκου εξωκυτταρικού πλέγματος του δέρματος που δοκίμαζαν επί δεκαετίες, οι επιστήμονες πειραματίζονται με θεραπείες που βασίζονται σε αληθινό ανθρώπινο δέρμα που δεν το χρειάζεται πια ο κάτοχός του –γιατί είναι πτώμα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά το χόριον, την ελαστική, ανθεκτική μεμβράνη από συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά για απολύμανση και έναν συνδυασμό απορρυπαντικών, ενζύμων και άλλων χημικών για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ανοσοαντιδράσεις με αποτέλεσμα την απόρριψη του μοσχεύματος, το «αποκυτταροποιημένο» δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε έναν καινούργιο οργανισμό ο οποίος θα το «αποικίσει» με τα δικά του κύτταρα.
Ακούγεται ολίγον μακάβριο αλλά η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να αποβεί πολύτιμη για την θεραπεία του χρονίου δερματικού έλκους. Σε πειράματα που έγιναν, το δερματικό έλκος που ταλαιπωρούσε μια 92χρονη γυναίκα επί 20 χρόνια έκλεισε μέσα σε τέσσερεις εβδομάδες! Η γήρανση του πληθυσμού και ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών που συνδέονται με έλκη και άλλα τραύματα –διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες– σημαίνει περισσότερες περιπτώσεις και μεγαλύτερο κόστος θεραπείας, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και το δέρμα με το οποίο δουλεύουμε είναι όπως κάθε άλλο όργανο που δωρίζουν δότες» επισημαίνουν. «Αποκυτταροποιημένα» όργανα χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα για θεραπευτικούς σκοπούς και οι επιστήμονες ευελπιστούν να αξιοποιήσουν μελλοντικά την συγκεκριμένη τεχνική εκτός από τραύματα και εγκαύματα και σε ανθρώπινες καρδιές, αν και η δωρεά τέτοιων οργάνων δεν είναι απλή, έστω κι αν προέρχονται από αποβιώσαντες.