Iatropedia

ΔΕΘ: Το ΕΣΥ αλλάζει προς το καλύτερο παρά τα προβλήματα, λέει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που εκτιμά ότι συμβάλλουν περισσότερο στην αναβάθμισή του.

Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως καταρρέει, καθώς τα προγράμματα ενίσχυσης και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται το βοηθούν να αλλάζει προς το καλύτερο.

Οι βελτιώσεις οφείλονται στο μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οφείλονται επίσης στα προγράμματα πρόληψης, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και τις προσλήψεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους γιατρούς των νοσοκομείων στους οποίους πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιτελούν και ιδιωτικό έργο.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν σε εκδήλωση με θέμα «Το ΕΣΥ αλλάζει» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι ομιλητές παραδέχτηκαν ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα. Τόνισαν όμως ότι η ύπαρξη προβλημάτων δεν σημαίνει πως το ΕΣΥ καταρρέει, όπως υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι.

Σύμφωνη γνώμη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασαν η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βασιλική -Ραφαέλα Βακουφτσή, ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης, καθώς και διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ.

«Δεν θέλουμε να λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Άλλο είναι να λέμε ότι υπάρχουν προβλήματα και άλλο να λέμε ότι το ΕΣΥ καταρρέει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: «Υπερασπιστείτε το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι δικό σας, όχι δικό μας».

Μειώνεται η λίστα αναμονής

Ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του σημείωσε ότι όπως όλα τα Συστήματα Υγείας έτσι και το ΕΣΥ έχει τα προβλήματά του. Παράλληλα ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να το απαξιώσουν, είναι τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα χιλιάδες επεμβάσεις. Έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής.

Όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να επιτελούν το έργο τους και ιδιωτικά σημείωσε ότι ήδη το 15% από αυτούς έχουν υποβάλει αίτηση. Εκτίμησε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 50%. Και αυτό διότι με μια διορθωτική κίνηση θα δοθεί η ίδια δυνατότητα σε επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι ψηφίστηκε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, τονίζοντας ότι αυτή πολεμήθηκε πολύ από τη «συμμορία της μιζέριας», όπως αποκάλεσε την αντιπολίτευση.

«Το ΕΣΥ γίνεται καλύτερο και θα κλείσει τα στόματα όλων», πρόσθεσε. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, έχει στραφεί στην πρόληψη. Ήδη διενεργούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου, της δυσλιπιδαιμίας, των καρδιαγγειακών κ.λπ.

Κέρδος ζωής 10 χρόνια με την πρόληψη

Η κυρία Αγαπηδάκη από την πλευρά της, αναφερόμενη στα προγράμματα πρόληψης σημείωσε ότι ο καρκίνος «δεν έχει κόμμα, ούτε έχει χώρα». Παράλληλα επισήμανε ότι με την οργανωμένη πρόληψη μπορεί κάποιος να κερδίσει 10 χρόνια ζωής.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας δημιουργήθηκε με βάση το ΕΣΥ μιας ξένης χώρας. Σήμερα, όπως αντιμετωπίζει προβλήματα το ΕΣΥ στην ξένη χώρα, έτσι αντιμετωπίζει και στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη δουλειά των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Και σημείωσε ότι για πρώτη φορά αλλάζει η φιλοσοφία του ΕΣΥ στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «το ΕΣΥ αλλάζει για να φροντίσουμε καλύτερα τον πολίτη, καλύτερα τον ασθενή». Παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη αλλαγή που έγινε φέτος στην κάλυψη της Χαλκιδικής από το ΕΚΑΒ. Χαρακτηριστικά είπε ότι επί 30-40 χρόνια ο χρόνος απόκρισης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική ήταν πάνω από μία ώρα. Εφέτος όμως μειώθηκε στα 10-15 λεπτά.

Να δοθούν κίνητρα και στους νοσηλευτές

Η κυρία Βακουφτζή ανέφερε ότι η ίδια συνειδητά επιλέγει το δημόσιο σύστημα υγείας ως λήπτρια υπηρεσιών υγείας. Σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ένωση Ασθενών, με τις συμβουλές και τις προτάσεις της, επιδιώκει να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Τέλος, ο κ. Παπαναστάσης είπε ότι το ΕΣΥ αλλάζει και βελτιώνεται και ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που γίνονται με τις προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθούν και στους νοσηλευτές κίνητρα, όπως αυτά που δόθηκαν στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έκαναν τις τοποθετήσεις τους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ, σημειώνοντας και αυτοί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας αλλάζει προς το καλύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi