Όπως υποστηρίζουν στην επιθεώρηση Cell Press in Trends in Biotechnology, η μέτρηση των πιθανών βιοδεικτών μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω καινοτόμων, μη επεμβατικών αισθητήρων όπως το… ηλεκτρονικό «χάπι». Αποτελούμενο από ένα προστατευτικό περίβλημα, μια διαπερατή από αέρια μεμβράνη, αισθητήρα αερίων, μικροεπεξεργαστή και ασύρματο πομπό για την επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων και παίρνοντας ενέργεια από μια μικροσκοπική μπαταρία, το e-χάπι με την κατάποσή του θα καταγράφει πληροφορίες από τα εντερικά αέρια τα οποία ίσως οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και θεραπειών μειωμένου κόστους.
Το σκεπτικό είναι απλό. Στο έντερο «ζουν» διαφορετικοί τύποι μικροβίων τα οποία παράγουν συγκεκριμένα αέρια ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους. Κάποια για παράδειγμα παράγουν υδρόθειο με την χαρακτηριστική, έντονη οσμή που θυμίζει χαλασμένα αυγά, ενώ άλλα παράγουν το άοσμο μεθάνιο. Από την στιγμή που τα εντερικά αέρια έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, εντερικές φλεγμονές και καρκίνο του παχέος εντέρου, η ακριβής μέτρησή τους θα μπορούσε να αυξήσει την γνώση για τον ρόλο που διαδραματίζουν συγκεκριμένα μικρόβια το έντερο σε διάφορες γαστρεντερικές καταστάσεις.
Οι υπάρχουσες μέθοδοι, όπως η ανάλυση της αναπνοής, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την σύνθεση των αερίων του εντέρου, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο αξιόπιστες τεχνικές. Η in vitro ζύμωση (καλλιέργεια δείγματος κοπράνων σε υγρό, χωρίς οξυγόνο περιβάλλον που θυμίζει τον γαστρεντερικό σωλήνα) και οι καταπόσιμες κάψουλες αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις.