Η ανίχνευση υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες νόσους με την βοήθεια βιοψιών δέρματος θα μπορούσε να οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που αναμένεται να παρουσιασθεί τον Απρίλιο στην 67η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Αναλύοντας βιοψίες 20 ατόμων που έπασχαν από Αλτσχάϊμερ, 16 ασθενών με Πάρκινσον και 17 με άνοια εξαιτίας διαφόρων άλλων παθήσεων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με υγιή άτομα της ιδίας ηλικίας οι έχοντες Αλτσχάϊμερ και Πάρκινσον εμφάνιζαν επτά φορές υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης Τ (ταυ).
Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν νόσο του Πάρκινσον εμφάνιζαν οκτώ φορές υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης εν σχέσει με τους υγιείς εθελοντές της ομάδας ελέγχου. Η συσσώρευση της πρωτεΐνης αυτής στον εγκέφαλο προκαλεί τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη ή διακόπτει την σωστή λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την εκδήλωση της ασθένειας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Ιλντεφόνσο Ροντρίγκεζ-Λέϊβα του Κεντρικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου San Luis Potosi στο Μεξικό, το νέο τεστ προσφέρει έναν πιθανό βιοδείκτη που θα επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίζουν και να προβαίνουν σε διάγνωση των συγκεκριμένων νευροεκφυλιστικών παθήσεων νωρίτερα.
Ο λόγος είναι ότι δέρμα και εγκεφαλικός ιστός μοιράζονται την ίδια προέλευση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Από την στιγμή που οι ίδιες πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ατόμων με νευρολογικές παθήσεις εντοπίζονται και στο δέρμα, η ιδέα είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς. Βεβαίως, όπως επισημαίνεται, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία της νέας μεθόδου.