Διάγνωση καρκινικών όγκων με επαναστατική μίνι κάμερα χειρός!
Η φορητή συσκευή χρησιμοποιεί υβριδική τεχνολογία που συνδυάζει οπτική μέθοδο απεικόνισης και ακτίνες γάμμα και σύμφωνα με τους δημιουργούς της θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια στις επεμβάσεις αφαίρεσης καρκινικών όγκων. Αυτό που καθιστά την νέα κάμερα επαναστατική είναι η δυνατότητα που παρέχει για την λήψη εικόνων από το προσκέφαλο του ασθενούς, στα χειρουργεία και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εντοπίζουν και να «χαρτογραφούν» την θέση όγκων και όζων στους πάσχοντες με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οι τυπικές κάμερες ακτίνων γάμμα είναι ευμεγέθη όργανα που λειτουργούν αποκλειστικά σε ειδικούς χώρους τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής και λόγω του μεγέθους τους οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν εκεί για την σχετική διαδικασία. Η υβριδική συσκευή απεικόνισης που ανέπτυξαν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Leicester και Nottingham θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, χρησιμοποιούμενη για απεικόνιση οργάνων μικρού μεγέθους, διάγνωση, χειρουργική διερεύνηση και οπτικοποίηση της χορήγησης φαρμάκων.
«Το σύστημά μας θα βελτιώσει χειρουργικές θεραπείες για τον καρκίνο και θα μειώσει την θνησιμότητα και νοσηρότητα, επιτρέποντας αυξημένη αποτελεσματικότητα κατά την αφαίρεση όγκων με ελαχιστοποίηση της βλάβης στον φυσιολογικό ιστό» εξηγεί ο Δρ. John Lees του Department of Physics and Astronomy. Η μίνι κάμερα χειρός αποτελεί προϊόν έρευνας του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του University of Leicester στο πλαίσιο του προγράμματος CLASP (Challenge Led Applied Systems Programme) και χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο των Σχολών Επιστήμης και Τεχνολογίας STFC.