Διαγνωστικά Κέντρα: Καταγγέλλουν “ύποπτες περικοπές” στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτική εταιρεία
Αποδέκτης πολλών καταγγελιών έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) από μέλη της, τα οποία δηλώνουν εξοργισμένα εξαιτίας αδικαιολόγητων περικοπών στις μηνιαίες δαπάνες που είναι προς εκκαθάριση και πληρωμή στους παρόχους, από τον ΕΟΠΥΥ.
Η αιτιολογία που προβάλλεται με εξαιρετικά μεγάλη συχνότητα πλέον, είναι η “έλλειψη των φυσικών παραστατικών των παραπεμπτικών”.
Σε επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την πρόεδρο του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, η Ομοσπονδία Διαγνωστικών Κέντρων, (ΠΟΣΙΠΥ), τονίζει τα εξής:
“Η εταιρεία που ψηφιοποιεί τις δαπάνες των παρόχων υγείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν κάποια φυσικά παραπεμπτικά μέσα στους φακέλους των παρόχων Υγείας. Δεν θα δημιουργούσαμε ζήτημα εάν αυτό τύχαινε σπάνια, αλλά δυστυχώς αυτή η πρακτική εφαρμόζεται συστηματικά από την πλευρά της εταιρείας αυτής. Παλαιότερα δεν παρουσιάζονταν τέτοιου είδους περικοπές και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό γι’ αυτό και αναγκαζόμαστε να σας το αναφέρουμε”, αναφέρουν οι πάροχοι στην επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, Θ. Χατζηπαναγιώτου, λέει πως η εταιρεία συστηματικά πλέον περικόπτει δαπάνες.
“Αυτό να γίνει μία φορά ή δύο μπορεί να τύχει. Όταν αρχίζει, όμως, τώρα τελευταία να γίνεται συστηματικό, σημαίνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Διαμαρτυρόμαστε γιατί χάνονται τα φυσικά παραπεμπτικά τώρα τελευταία μόνο. Και είναι άδικο, γιατί για να υπάρχουν μέσα στο σύστημα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σαν αρχεία, σημαίνει ότι έχει εκτελεστεί η πράξη”, τονίζει.
Διαγνωστικά Κέντρα: Καταφεύγουν σε ενστάσεις για να πληρωθούν
Τα περιστατικά που καταγγέλλονται στην Ομοσπονδία έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε να “δίνεται η εντύπωση σκοπιμότητας εκ μέρους της εταιρείας ψηφιοποίησης”, όπως λένε οι πάροχοι.
Επίσης, εξαιτίας της κατάστασης αυτής προκαλούνται κωλύματα στις πληρωμές. Σε πολλές περιπτώσεις τα Διαγνωστικά αναγκάζονται να προσφύγουν σε ενστάσεις για να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Αυτό, όπως τονίζουν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ, Θ. Χατζηπαναγιώτου, εκτός από καθυστέρηση στις πληρωμές των παρόχων συνολικά, φέρνει κι από την άλλη μια ανυπόφορη γραφειοκρατική διαδικασία για τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων, ώστε τα Διαγνωστικά να αποδείξουν ότι … «δεν είναι ελέφαντες» κι ότι οι εξετάσεις έχουν όντως εκτελεστεί, ώστε να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Επίσης, όταν δεν ανευρίσκονται τα φυσικά παραπεμπτικά, οι πάροχοι υφίστανται ποσοστιαία περικοπή στα έσοδά τους, αφού αποζημιώνονται για λιγότερες πράξεις:
“Ο τρόπος περικοπής είναι ποσοστιαίος με μία νομοθεσία που υπάρχει. Δηλαδή κάνουν το εξής: Βλέπουν τι ποσοστό της υποβολής σου είναι τα παραπεμπτικά τα οποία έχουν χάσει και το εφαρμόζουν σε όλη την υποβολή. Μπορεί να είναι 5%, ή 2% ή 10% ή 15% ή 25%. Εξαρτάται δηλαδή από την υποβολή το ποσοστό των παραπεμπτικών που δεν έχουν ανευρεθεί, κατά δήλωσή τους”, λέει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ
Διαγνωστικά: Η εξωφρενική γραφειοκρατία, το διαρκές “ψαλίδισμα” των εσόδων και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλας
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας προσθέτει πως η “Αρχειοθήκη ΑΕ” (σ.σ. η εν λόγω εταιρεία που κάνει τις εκκαθαρίσεις) δημιουργεί επισταμένως πρόβλημα στα Διαγνωστικά Εργαστήρια, καθώς πολύ συχνά αναγκάζονται να αποδεχθούν τις περικοπές, αν και γνωρίζουν ότι είναι αβάσιμες, ώστε να μην καθυστερήσουν οι πληρωμές τους.
“Χάνουμε χρήματα, αν και η αποζημίωσή μας είναι ούτως ή άλλως πολύ περιορισμένη με όλα τα προβλήματα με το clawback και όλα αυτά. Δηλαδή πρακτικά απ’ ότι υποβάλλουμε έρχεται στην τσέπη μας ένα 25% με 30% τελικά, χωρίς να έχουμε αφαιρέσει εφορίες και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό είναι εις βάρος της υγείας του κοσμάκη, δυστυχώς!”, λέει στο iatropedia.gr o κ. Χατζηπαναγιώτου.
Για την υποβολή της ένστασης (όταν λείπει ένα φυσικό παραστατικό) υπάρχει μια δαιδαλώδης -σχεδόν εξωφρενική- γραφειοκρατία, την οποία κανείς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στα στενά χρονικά περιθώρια που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, αφού απαιτείται :
- Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από τον ασφαλισμένο, στο ΑΜΚΑ του οποίου φαίνεται ότι διενεργήθηκαν οι εξετάσεις,
- Υπεύθυνη δήλωση του συνταγογραφούντα ιατρού, ότι έχει συνταγογραφήσει τις εξετάσεις,
- Το παραπεμπτικό υπογεγραμμένο από το συνταγογραφούντα ιατρό και τον ασθενή και
- Την αίτηση/ένσταση του νόμιμου εκπροσώπου του διαγνωστικού εργαστηρίου το οποίο υποβάλλει την ένσταση.
“Και όλα αυτά να βρεθούν και να κατατεθούν στην Περιφερειακή Δ/νση που υπάγεται το διαγνωστικό εργαστήριο σε 3 εργάσιμες ημέρες! Αντιλαμβάνεστε ότι πολλές φορές είναι αδύνατον να έρθουμε σε επικοινωνία με τον ασθενή ή με τον συνταγογραφούντα ιατρό και πολλές φορές είτε η μία πλευρά, είτε η άλλη, είτε και οι δύο αρνούνται να μπουν στην διαδικασία να εκδώσουν αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις, θεωρώντας ότι δεν είναι δική τους υπαιτιότητα και ότι δεν υπάρχει λόγος να τρέξουν για τέτοιου είδους διαδικασίες για να αποδείξουν κάτι που δεν τους αφορά και να υποστηρίξουν το διαγνωστικό εργαστήριο έχοντας βέβαια διενεργήσει κανονικά τις εξετάσεις τους”, τονίζουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων.
Τι ζητούν
Η ΠΟΣΙΠΥ ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να διερευνήσει το θέμα με την Αρχειοθήκη Α.Ε. Να φροντίσει για την επίλυσή του και να απλοποιηθεί η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της ένστασης σε περίπτωση περικοπής δαπανών.