Iatropedia

Διατροφικές συμβουλές για την προστασία … του προστάτη!

Ο προστάτης, αδένας σε σχήμα και μέγεθος κάστανου που βρίσκεται μπροστά από την κύστη, και ονομάστηκε έτσι γιατί «προΐσταται της κύστης», περιγράφηκε για πρώτη φορά κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, από τον Ηρόφιλο, Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας.

Η επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, επηρεάζει το μέγεθος του προστάτη, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα. Με το πέρασμα των ετών, μάλιστα, ο αδένας αυτός καταλήγει συνήθως με αρκετή διόγκωση, στους μισούς άνδρες άνω των 60 ετών και στους 8 στους 10, άνω των 80 ετών.

Η διόγκωση του αδένα προστάτη, όμως, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον άνδρα, μεταξύ αυτών, την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή ακόμα και κακοήθεια, ενώ υπάρχουν τρόποι να προληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Η διατροφή σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι.

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πρόοδο της ηλικίας ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος ούτε οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου (ο οποίος μπορεί βέβαια να συνυπάρχει με την ΚΥΠ), όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Στυλιανός Κοντός MD, PHD, FEBU, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου .

Συμπτώματα

Κάθε άνδρας που πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών, με ή χωρίς ενοχλήματα πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται προσεκτικά.

Έλεγχος για την ΚΥΠ

Βασική εξέταση είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό. Πληρέστερη εξέταση είναι το Υπερηχογράφημα Κύστεως και Προστάτη, που δίνει πολύ καλή εικόνα του εσωτερικού της κύστης και του προστάτη.

«Η μέτρηση του PSA είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να ανακαλύψει έγκαιρα τον καρκίνο του προστάτη όταν αυτός είναι απόλυτα θεραπεύσιμος, σώζοντας κυριολεκτικά την ζωή του ασθενούς» τονίζει ο κ. Κοντός.

Πώς μπορείτε με διατροφή να καθυστερήσετε την διόγκωση του προστάτη

Υπάρχουν διαιτητικές συμβουλές για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την καθυστέρηση της διόγκωσης του προστάτη.

Δείτε ποιες είναι:

Θεραπεία και αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη

Εάν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν προβλέπεται επιδείνωση η έναρξη θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει και ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά. Αν ο ασθενής με έντονα συμπτώματα, αναζητά ανακούφιση, υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης του προβλήματος.

Φαρμακευτική

α) Φάρμακα που στοχεύουν στη χαλάρωση του προστάτη γύρω από την «στραγγαλισμένη» ουρήθρα.

β) Φάρμακα που στοχεύουν να μειώσουν το μέγεθος του αδένα αποσυμπιέζοντας και ελευθερώνοντας σταδιακά την ουρήθρα.

Χειρουργική

Τώρα με την εξάπλωση των διουρηθρικών τεχνικών εξάχνωσης του προστάτη (TURis)-(Laser) που εξασφαλίζουν 100% ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλο και περισσότερους ασθενείς δίνεται χειρουργική λύση.