Iatropedia

Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξη της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για τον οικονομικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Τέλος έλαβε ο πολύμηνος έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατά αυτούς οι οποίοι την εκπόνησαν "δείχνει" προβλήματα με εταιρίες και δημοσιογράφους που ανέλαβαν έργα χωρίς διαγωνισμούς και ενίοτε για ενημερώσεις της κοινής γνώμης που εμπίπτουν στα "κοινωνικά μηνύματα" τα οποία πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν.

Ο φάκελος με το πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ έχει ήδη πάει στον Εισαγγελέα και κάποιοι βλέπουν ήδη ευθύνες σε διοικητικούς παράγοντες του Κέντρου την περίοδο 2012-2014… Χθες το iatropedia είχε από το πρωί στην διάθεση των αναγνωστών του όλα τα νέα γύρω από το θέμα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Διαβάστε εδώ απομαγνητοφωνημένη την συνέντευξη:
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Παρά την προβληματική έναρξη, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όταν υπάρχουν στοιχεία και πορίσματα από τον μηχανισμό ελέγχου που διαθέτει το Υπουργείο, που είναι το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, που αφορούν είτε φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είτε εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο, να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τα δεδομένα που προκύπτουν, τα στοιχεία που προκύπτουν, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, εκτός από το να διασφαλίσουμε την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη σταθεροποίηση των δημόσιων δομών που είναι σε μία παρατεταμένη διακινδύνευση εδώ και πάρα πολύ καιρό, μας ενδιαφέρει να υπάρξει και ένα καινούριο κλίμα, το έχουμε πει, ηθικοποίησης στο σύστημα υγείας.
Όλος ο κόσμος ξέρει, ότι στον τομέα αυτό διαχρονικά υπήρχαν στρεβλώσεις, παθογένειες, διαπλοκές, συναλλαγές με συμφέροντα, προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά και εκμετάλλευση του αρρώστου.
Και είναι κοινωνικό αίτημα αυτήν την περίοδο τη κρίσιμη, που στη κοινωνία υπάρχουν και παραμένουν επιβαρύνσεις, να υπάρξει ένα κλίμα αποκατάστασης δικαίου σε αυτή τη χώρα, χρηστής διαχείρισης, εντιμότητας και διαφάνειας στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας.
Για αυτό λοιπόν και εμείς δίνουμε αυτή τη σημασία. Η αλήθεια είναι, ότι έτσι όπως έγινε και η χρονική σύμπτωση των πραγμάτων αδικεί νομίζω και τη δική μας την πρόθεση και τη διαδικασία αυτής τη συνέντευξης, και από την πλευρά μας, θα κάνουμε όντως ότι πρέπει από εδώ και πέρα, για να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου προβλήματα.
Προφανώς δεν έχουμε καμία ευθύνη εμείς για τη διαρροή. Ήταν πολλαπλοί οι αποδέκτες των εγγράφων αυτών, ούτε μπορούμε να σκεφτούμε ούτε μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε κάποιον. Από την πλευρά μας δεν είχαμε κανένα λόγο να το κάνουμε και να είμαστε σε αντίθεση στο κάτω-κάτω της γραφής και με όλους εσάς.
Όπως δεν έχουμε κάνει αυτή την περίοδο αντίστοιχα καμία διαρροή για άλλα θέματα μείζονα τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο. Άσχετα πάλι αν κάποιες φορές λέγονται ή γράφονται διάφορα πράγματα.
Θεωρούμε, λοιπόν, και αυτό θέλω να πω προεισαγωγικά, ότι από την πλευρά μας υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να υπάρξει εξυγίανση όχι μόνο στο συγκεκριμένο φορέα στο ΚΕΕΛΠΝΟ που ξέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχει δώσει λαβές για κριτική όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, τον τρόπο λειτουργίας και τις διασυνδέσεις που έχει με το σύστημα υγείας.
Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κλίμα συνολικής εξυγίανσης σε όλο το σύστημα υγείας. Αυτό είναι και όρος οικονομικής επιβίωσης του συστήματος αλλά και όρος αξιοπιστίας πολιτικής του Υπουργείου.
Εμείς, αγαπητοί φίλοι, δεν ήρθαμε σε αυτό το Υπουργείο για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Ούτε για να επενδύσουμε σε μια προσωπική στρατηγική. Ήρθαμε για να μπορούμε σε έναν πολύπαθο χώρο να προωθήσουμε πέντε παρεμβάσεις και αλλαγές ουσίας, να συνεργαστούμε με το έντιμο και αξιόπιστο δυναμικό που έχει το σύστημα υγείας και να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη και τον κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτή είναι η πολιτική μας εντολή από την Κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό και αυτό υπηρετούμε.
Ποια είναι τα σημεία που νομίζω έχουν πολιτική σημασία. Πρώτον, έχουμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πόρισμα που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, προφανώς αφορά ένα τμήμα, ολοκληρωμένο ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Ξέρετε πολύ καλά ότι διαδικασία ελέγχου είχε εκκινήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Για τους γνωστούς λόγους πολιτικής ασυλίας δεν ολοκληρώθηκε. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε να ολοκληρώνεται ένα πόρισμα που αφορά ένα περιορισμένο, περιορισμένο, πεδίο δραστηριοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Διατάχθηκε ο έλεγχος 15 μέρες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον προηγούμενο Υπουργό υγείας τον κ. Κουρουμπλή και εδώ είναι ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΠ για να πει εάν του ασκήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση στη διάρκεια της διαδικασίας. Ίσα-ίσα, αυτό που δηλώσαμε ήταν η πολιτική μας στήριξη στο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, να αναζητηθούν και να παρθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να υπάρξει ένα πόρισμα.
Νομίζουμε, λοιπόν, ότι είναι ένα πρώτο βήμα. Προφανώς είναι και άλλα πεδία διοίκησης, διαχείρισης οικονομικής του εν λόγω φορέα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν και αυτή είναι η εντολή που έχουμε δώσει και όσον αφορά το πεδίο και όσον αφορά το χρονικό διάστημα, με τις περιορισμένες προφανώς δυνατότητες από άποψη αριθμού ελεγκτών που διαθέτει το ΣΕΥΠ. Αλλά η πρόθεσή μας είναι αυτό να συνεχιστεί. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει τη σημασία του αυτό το πράγμα.
Εντοπίστηκαν προβλήματα συνεργασίας από την πλευρά του υπηρεσιακού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διάρκεια του ελέγχου. Αυτό επίσης έχει τη σημασία του. Και με τη δική μας στήριξη και την επιμονή βρέθηκαν τα απαραίτητα ντοκουμέντα και υπήρξε αυτή η τελική εκτίμηση.
Κυρίως, όπως λέτε ήδη έχετε ενημερωθεί, αυτό αφορά την επικοινωνιακή καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 3ετία 2012-2014. αφορά τέσσερις εκστρατείες ενημέρωσης για τον καρκίνο, για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV, την εποχική γρίπη, λοιμώδη νοσήματα και προώθηση μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου σε σχέση με τα γενόσημα, την φαρμακοεπαγρύπνηση, την πολιτική χρήση των αντιβιοτικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Συγνώμη, μπορείτε να τα επαναλάβετε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τα τέσσερα, θα τα πει ο Αναπληρωτής στη συνέχεια σε λεπτομέρειες. Εγώ κάνω μία πολύ σύντομη….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα μας δώσετε αντίγραφο του πορίσματος;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, το πόρισμα είναι μέρος μίας διαδικασίας πλέον δικαστικής, δεν έχουμε το δικαίωμα, εμείς έχουμε κοινοποιήσει το πόρισμα στον εισαγγελέα. Είναι μέρος μιας διαδικασίας ανακριτικής και δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς επίσημα το πόρισμα στη δημοσιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και εμείς δεσμευόμαστε για μία υπόθεση που δεν έχει τελεσιδικίσει από το καταστατικό μας να μην παίρνουμε θέση. Εφόσον εκκρεμεί εκδίκαση της υπόθεσης εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ποιοι εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Οι δημοσιογράφοι, ο τύπος, δεν μπορούμε όταν μία υπόθεση είναι στο δικαστήριο.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ωραία. Εμείς σας ζητήσαμε να πάρετε θέση; Δεν σας ζητάμε να πάρετε θέση, σας ενημερώνουμε. Και εσείς έχετε…..
Κος :
Ζητήσαμε να τοποθετηθείτε υπέρ ή κατά;
(Διάλογος)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Βεβαίως δεν μπορούμε να δώσουμε το ντοκουμέντο. Είμαστε καταρχήν σε συνεννόηση. Προσέξτε, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, με το αρμόδιο Υπουργείο Διαφάνειας….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος :
Τέλος πάντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
..δεν θέλουμε να παίξουμε.
Κος :
Μην παίζετε. Εν πάση περιπτώσει, θα τα πούμε μετά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εν πάση περιπτώσει. Αυτό το οποίο, και τελειώνω εγώ, εντοπίζονται πάρα πολλές παρατυπίες και παρανομίες στη διαδικασία αυτή ανάθεσης έργου σε διάφορες εταιρείες διαφημιστικές που είχαν ως τελικό στόχο την προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Προκύπτουν προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο έγινε η μη πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιλογή αναδόχων μέσω προσφορών, κατάτμηση φυσικού αντικειμένου, μη προσδιορισμός του περιεχομένου του έργου και λοιπά. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά. Και αποδίδονται ευθύνες και σε μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε υπηρεσιακά διοικητικά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Θα λάβετε κάποια μέτρα να ….;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε. Θα τα πούμε αυτά, θα τα πούμε. Δηλαδή πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη συνεχή….
Κος :
Μπορείτε να μας ρωτήσετε όταν θα τελειώσουμε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Τη συνεχή τάση να ρωτάτε και να διακόπτετε την ώρα της συνέντευξης. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν μπορώ να το διανοηθώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν το συνηθίζουμε, κύριε Υπουργέ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ναι, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω.
Κος :
Ωραία, σταματήστε το τότε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα εδώ πέρα σε αυτή τη συνέντευξη. Το καταλαβαίνετε.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ωραία. Το καταλαβαίνω και προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε για να πάμε παρακάτω. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε παρακαλώ όλοι μαζί. Όλοι μαζί.
Λοιπόν, προκύπτουν, λοιπόν, και διαχειριστικές, κατά την άποψή μας, διοικητικές ευθύνες στις διοικήσεις εκείνης της περιόδου και προφανέστατα προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου αυτής της περιόδου διότι είχε τον πολιτικό έλεγχο και την πολιτική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το θέμα. Κατά την άποψή μας ανοίγει η συζήτηση και η διερεύνηση. Το πεδίο είναι ανοιχτό. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και σε κάθε φάση που θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για ένα τομέα ελέγχου, θα προχωρούμε σε αντίστοιχη παρουσίαση των πορισμάτων.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Θα μιλήσω εγώ λίγο πιο αναλυτικά σε σχέση με το πόρισμα. Αφορά την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 2012 – 2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός της τριετίας με βάση τις αποφάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Διοικητικού Συμβουλίου της τότε περιόδου, αλλά ένα κομμάτι και πιο πριν, από το 2009, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που μιλάμε τώρα, αποφασίστηκαν από το 2009, αλλά περίπου 640.000 υλοποιήθηκαν τη πρώτη χρονιά της ελεγχόμενης περιόδου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ήτανε 9.760.000 ευρώ. Από αυτά, συμβασιοποιήθηκαν 4,5 εκατομμύρια. 4.575.401,23 για την ακρίβεια. Και τελικά από αυτά, πληρώθηκαν 3.026.413,97 ευρώ. Αφορούν 4 έργα.
Το πρώτο έργο ήτανε εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο. Με απόφαση από τις 6/10/2010 του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα κομμάτι τους υλοποιήθηκε στο τέλος, αυτά τα 640.000 που είπα, που είναι στην ελεγχόμενη περίοδο.
Δεύτερον, υπήρξε μια προσπάθεια να επεκταθεί αυτή σύμβαση, η οποία δεν υλοποιήθηκε, να ξαναδοθεί δηλαδή το ίδιο έργο με τα σποτ αυτά τα επικοινωνιακά, και την προβολή την έντυπη και το έντυπο υλικό που θα γινότανε, στην ίδια εταιρεία που το είχε αναλάβει τότε. Άσκηση δικαιώματος επανάληψης υπηρεσιών πρόληψης για τον καρκίνο, το οποίο προϋπολογίστηκαν 826.000 ευρώ, το οποίο τελικά όμως δεν υλοποιήθηκε. Δεν τα βρήκανε προφανώς.
Το τρίτο είναι, προγραμματισμός δράσεων για την εποχική γρίπη 2011 – 2012. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ 13/11/2011, από το οποίο υλοποιήθηκε και πληρώθηκαν 931.000 ευρώ, από αυτό το έργο.
Το άλλο μετά. Συμπράξεις ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το έτος 2012.
Εκεί περιγράφηκαν κάποιες δράσεις για την υποστήριξη των γενοσήμων φαρμάκων, της ορθής χρήσης αντιβιοτικών και κάποια άλλα, και καλά για να υποστηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας εκείνη την περίοδο.
Από αυτό, υλοποιήθηκαν και πληρώθηκαν 232.000 ευρώ, που αφορούν σε βασικά, απ’ ότι περιγράφουν οι ελεγκτές εδώ, μία καμπάνια προώθησης των γενοσήμων.
Και υπήρξε μετά το 4ο έργο. Είναι προγραμματισμός δράσεων σχετικά με τον ιό HIV, τη γρίπη και πάλι ξανά την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και τα γενόσημα φάρμακα.
Εδώ υλοποιήθηκε και πληρώθηκε 1.221.000 ευρώ. Τα γενικά κοινά σημεία του γιατί αυτά αποτελούν σκάνδαλο και ελεγκτικό μηχανισμό, είναι τα εξής.
Πρώτον, πάρα πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν δικαιούνταν το ΚΕΕΛΠΝΟ να τα κάνει. Για παράδειγμα, τη καμπάνια για τον καρκίνο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολιόνταν με τις λοιμώξεις.
Ας το ξεπεράσουμε αυτό. Πάντως, θεωρητικά δεν δικαιούταν να την κάνει αυτήν την καμπάνια. Όπως για παράδειγμα, δεν δικαιούταν να κάνει και την καμπάνια που αφορούσε το γενόσημο φάρμακο, το οποίο μπορούσε να το κάνει ο ΕΟΦ πολύ καλά και το είχε ζητήσει να το κάνει.
Δεύτερον, πάρα πολλά από αυτά τα μηνύματα και τα σποτ τα ενημερωτικά, είναι μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι μηνύματα που αφορούν την υγεία του πληθυσμού, την ενημέρωσή του και τα λοιπά.
Τα οποία με βάση κανονισμούς, νόμους, διατάξεις του ΕΣΡ, έχουν δωρεάν προβολή. Το συνολικό ποσό που υπολογίζουμε από τα 3 εκατομμύρια που πληρώθηκαν, που αφορά σποτ που σίγουρα δεν χρειαζότανε να πληρώσουμε για να προβληθούν, είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ δηλαδή από τα 3, τουλάχιστον, προσέξτε, τουλάχιστον, θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν από τα ΜΜΕ στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχουνε να προβάλουν τέτοια μηνύματα για την κάλυψη της υγείας του πληθυσμού. Και αυτό βέβαια δεν έγινε.
Τρίτον, δεν προσπάθησε καθόλου το ΚΕΕΛΠΝΟ να έρθει σε μια απευθείας επικοινωνία με τα ΜΜΕ αλλά έβαλε ενδιάμεσους παρόχους, διαφημιστικές οι οποίες ανέλαβαν να εκτελέσουν το έργο και να το.., δηλαδή αυτοί να έρθουν σε επικοινωνία με τα ΜΜΕ τα συστημικά, τα μεγάλα, τα μικρότερα, τα επαρχιακά κλπ. Που αν γινόταν αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χρήματος ακόμα και για τα σποτ που υποχρεωτικά θα έπρεπε να πληρώσουν ή τις άλλες δράσεις που θα έπρεπε να πληρωθούν.
Τρίτον, σχεδόν σε όλα τα έργα, σχεδόν σε όλα, υπήρχε κατάτμηση του αντικειμένου. Δηλαδή ενώ ήταν για το ίδιο πράγμα έκανε ένα κομμάτι με σύμβαση με βάση το προεδρικό διάταγμα 60/2007 και ένα άλλο κομμάτι το έβγαζε απέξω ενώ ήταν το ίδιο περιεχόμενο και το ίδιο φυσικό αντικείμενο και το έκανε με απευθείας ανάθεση. Δεν το έβαζε στον ενιαίο διαγωνισμό με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το έβγαζε απέξω.
Τρίτον, υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα των εταιριών που προσφέρουν. Καταγράφονται μέσα στο πόρισμα και ένα διάλειμμα εδώ, να δώσω συγχαρητήρια στους δυο ελεγκτές που το έκαναν το πόρισμα αυτό. Υπάρχουν, λοιπόν, μοτίβα που φαίνονται ότι έρχονται συγκεκριμένες και είναι μοιρασμένη δουλειά δηλαδή από πριν. Υπάρχει δηλαδή παράδειγμα που υπάρχει προσφορά εταιριών σε κάποιο υποέργο μιας από τις δράσεις που έχει δώσει την προσφορά πριν την ημερομηνία που παίρνει το Διοικητικό συμβούλιο απόφαση για το διαγωνισμό. Ήταν στημένη δουλειά από πριν κανονικά.
Δηλαδή πήρε 10/12 το Διοικητικό Συμβούλιο την απόφαση για το διαγωνισμό η ημερομηνία της προσφοράς ήταν 26/11 πιο πριν, 10 μέρες πιο πριν. Ήξεραν από πριν τι θα βγει και είχαν ετοιμάσει την προσφορά και δεν αλλάξανε την ημερομηνία και βρέθηκε μετά.
Τα μοτίβα είναι ότι πάνε δυο εταιρίες που μπορεί κάποιες από αυτές τις δυο να έχουν κοινό μέτοχο, αναφέρεται μέσα στο πόρισμα, κοινό μέτοχο. Και δίνει ο ένας 170.000 για το ένα κομμάτι, ο άλλος 175.000 και στο επόμενο κομμάτι δίνει ο πρώτος που είχε δώσει τα 170.000 έδινε 175.000 και ο άλλος δίνει τα 170.000 αντίστοιχα τώρα για να μοιράζεται η δουλειά. Φαίνεται δηλαδή, δεν χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής του πανεπιστημίου για να το καταλάβει αυτό το πράγμα.
Οπότε, λοιπόν, αυτά είναι νομίζω και τα ουσιαστικά που αφορούν το γιατί αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία ελέγχεται, ελεγχθεί, και αποδίδονται μια σειρά από ευθύνες και διοικητικές και ποινικές βέβαια που πρέπει να τις διερευνήσει ο εισαγγελέας.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ευθύνη του Διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλη αυτή τη διαδικασία. Και αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων, το πόρισμα που έλαβαν μέρος στην υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων.
Δεύτερον, είναι σαφές ότι υπάρχει ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνης της περιόδου, του Προέδρου και των μελών. Και βέβαια είναι σαφές ότι από τη στιγμή που όπως και τώρα το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υπό την πολιτική εποπτεία του Υπουργείου Υγείας υπάρχει ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας εκείνης της περιόδου για το ότι άφησε να εξελίσσεται ένα τέτοιο πράγμα από κάτω.
Είναι προφανές ότι θα διαταχθεί η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει στον απαραίτητο και προβλεπόμενο εσωτερικό πειθαρχικό έλεγχο και επίσης είναι σαφές ότι θα υπάρξει από τη στιγμή που βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα για το 2012-2014, είναι σαφές ότι θα υπάρξει –και βέβαια βλέπεις και την προνομιακή μεταχείριση ορισμένων εταιριών διαφημιστικών οι οποίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, κάποιοι άλλοι παίρνουν έτσι και έτσι, κάποιοι άλλοι παίρνουν ψίχουλα κλπ.
Είναι σαφές ότι αυτή η έρευνα θα επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια, που πιθανότατα και μια σειρά από χρηματοδοτήσεις ήταν και πιο πλουσιοπάροχες σε σχέση με αυτό το πράγμα οπότε θα επεκταθεί ο έλεγχος και στα προηγούμενα χρόνια και στις προηγούμενες διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες κλπ.
Αυτό είναι το πόρισμα. Διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα που θα ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες. Εμείς θα προχωρήσουμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα που έχουν σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για να κάνει τον εσωτερικό έλεγχο που πρέπει. Θα υπάρξει, προσέξτε τώρα για να καταλάβετε, αυτή είναι μια έκθεση που βγήκε από τον έλεγχο περίπου 250 ντοσιέ που ήταν τα στοιχεία αυτής της περιόδου μόνο που μιλάμε. Και στα οποία υπήρχε μια τεράστια δυστοκία στην αρχική περίοδο, να το πω έτσι ευγενικά, να δοθούν ή να βοηθηθούν οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ προκειμένου να μπορέσουν να κωδικοποιήσουν, να αποκρυπτογραφήσουν, να κατατάξουν, να ταξινομήσουν και να ελέγξουν όλο αυτό το υλικό.
Και βέβαια υπάρχουν μια σειρά από κενά τα οποία περιγράφονται ότι δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν όντως αυτά τα οποία περιγράφονται ως φυσικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή ότι ήταν αυτό το τηλεοπτικό σποτ που έπρεπε να προβληθεί τόσες φορές, αυτή τη χρονική περίοδο, σε αυτά τα μέσα, ή τόσες καταχωρήσεις στον επαρχιακό τύπο και τα λοιπά.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν βρει οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ, να πιστοποιήσουμε ότι όντως αυτό το πράγμα έγινε, δηλαδή ότι προβλήθηκε, ξέρω εγώ, το σποτ για τη γρίπη στις 30 μέρες, 20 φορές με αυτή την διάρκεια, σε τόσους σταθμούς και τα λοιπά, και τα λοιπά. Δηλαδή μπορεί και να μην έχει γίνει αυτή η προβολή και να μοιράζαμε και αέρα λεφτά με αυτό το πράγμα εδώ πέρα.
Λοιπόν, αυτό είναι η ουσία του πορίσματος και του κόστους του και αυτού που προβλέφθηκε και αυτού που υλοποιήθηκε και τα σημαντικά σημεία τα οποία περιγράφουν σε μία πραγματικά εξαιρετική έκθεση οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ και βέβαια θα προχωρήσουμε παραπέρα.
Διότι ο χώρος της υγείας, όπως ξέρετε, είναι ένας χώρος που βρίθει τέτοιων παρανομιών και όχι μόνο τέτοιων αλλά και άλλων πολύ ισχυρότερων και με πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτά εδώ είναι, θα μπορούσε να τα πει κανείς και ψίχουλα σε σχέση με χρήματα που έχουν παιχτεί αλλού. Αλλά είναι δημόσιο χρήμα, δεν μπορούμε να το πετάμε έτσι στον αέρα.
Και για αυτό το λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί και προς αυτή και προς άλλες κατευθύνσεις, που ήδη έχουμε ξεκινήσει μία σειρά από διαδικασίες και που όταν ολοκληρωθούν θα σας ενημερώσουμε.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Επιτρέψτε μου μόνο να κάνω μία σύντομη παρατήρηση που τη θεωρώ επιβεβλημένη.
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύει να υπάρξει ένα κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης, πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και που προφανώς δεν έχουν ευθύνη για τη μη καλή έξωθεν μαρτυρία αυτού του Οργανισμού.
Και αυτή την κρίσιμη, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το ΚΕΕΛΠΝΟ και για την επιτήρηση και την παρέμβαση στο θέμα των λοιμώξεων, αυτή την περίοδο έχει αναλάβει ένα επιπλέον ρόλο στο κομμάτι της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, συνεισφέρει σε κρίσιμους τομείς του συστήματος υγείας, όπως είναι η κάλυψη κενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η συνολική αποτίμηση, λοιπόν, της προσφοράς δεν αμαυρώνεται από αυτό το πόρισμα. Εμείς νομίζουμε ότι η καλύτερη, η αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας των εργαζομένων ακριβώς προάγεται μέσα από τέτοιες διαδικασίες ελέγχου απόδοσης ευθυνών και εξυγίανσης ενός φορέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μπορούμε να κάνουμε ερώτημα, κύριε Υπουργέ;
Όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο προϋπολογισμός του ελέγχεται, από την αρχή που δημιουργήθηκε, από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας μάλιστα. Δηλαδή δεν ελέγχεται ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών, και παλιότερα ακόμα περισσότερο. Δηλαδή οι προκάτοχοί σας για τους οποίους αναφέρεστε στην χρονική περίοδο είχαν την αποκλειστική ευθύνη για τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Άρα, όποια πορίσματα αφορούν προκύπτει σοβαρό πολιτικό θέμα για τους προκατόχους σας.
Αυτό το ένα σχόλιο φαντάζομαι ότι είναι σαφές.
Το δεύτερο, δεν μπορεί να μην αναφερθώ στο δημοσίευμα σήμερα στο περιοδικό, γιατί το περιοδικό απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά σύζυγο του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία, φαντάζομαι ότι εμπλέκεται στην εκστρατεία του καρκίνου που ανέφερε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ένα συνέδριο με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το ehealth forum.
Και αυτές τις μέρες οργανώνει, σήμερα ξεκίνησε, το συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου πήγε σήμερα ο κύριος Βασκώζος και αναμένεται να μιλήσει και ο κύριος Πολάκης.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Εγώ δεν αναμένεται να μιλήσω πουθενά. Έχει το όνομά μου στο πρόγραμμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βεβαίως. Αναφέρεται.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Χωρίς τη δική μου συγκατάθεση. Το ίδιο έγινε….
(Διάλογος)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και φαντάζομαι ότι το πόρισμα είναι γνωστό σε εσάς, γιατί προγραμματίζατε την εκδήλωση αυτή, είπατε την Τετάρτη. Είναι γνωστό σε εσάς αρκετές μέρες, αλλά το συνέδριο του in health form, οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Υπάρχει και εδώ ένα θέμα. Ή είναι μονά ή ζυγά. Δεν μπορεί να είναι και μονά και ζυγά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να απαντήσω κάτι; Επιτρέψτε μου. Μία στιγμή. Πρώτον, η ευθύνη δεν αφορά τον συναλλασσόμενο με μία υπηρεσία, εάν η υπηρεσία αυτή δεν τηρεί το νόμο, την προβλεπόμενη διαδικασία και τα λοιπά.
Εμείς δεν στοχοποιούμε από το πόρισμα και οι ελεγκτές δεν στοχοποιούν τις εταιρείες οι οποίες πήραν, τους ανατέθηκε κάποιο έργο διαφημιστικό ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργίας μηνυμάτων και λοιπά.
Νομίζω ότι είναι…, τώρα εάν υπάρχουν άλλου τύπου διαπλοκές σε αυτό το σύστημα, είναι άλλο θέμα. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αξιοπιστία μιας εταιρείας.
Εδώ πλήττεται η αξιοπιστία ενός συστήματος που είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και από εκεί και μετά, εμείς αγαπητέ φίλε, επιλέγουμε την παρουσία μας σε διάφορες εκδηλώσεις, ανάλογα με τον φορέα ο οποίος μας καλεί και που έχει την επιστημονική ευθύνη για αυτήν την εκδήλωση και όχι με το ποια εταιρεία έχει το στήσιμο της εκδήλωσης ή οργανώνει το συνέδριο.
Εμείς έχουμε καλεστεί στο ετήσιο συνέδριο της εθνικής σχολής δημόσιας υγείας. Για αυτό και θα παραστεί ο Υπουργός και θα απευθύνει ένα χαιρετισμό το βράδυ.
Ειλικρινά δεν είναι ούτε και με ενδιαφέρει, ούτε και ξέρω ποια εταιρεία το οργανώνει. Πραγματικά δεν το ξέρω. Δεν μπορεί να αποτελεί λοιπόν ψόγο αυτό το πράγμα, ούτε κατά την άποψή μου έρχεται σε αντίθεση με την παρουσίαση ενός πορίσματος.
Και εμείς είδατε πάρα πολύ καλά, ότι δεν εστιάσαμε κάπου, ούτε προσπαθήσαμε να υποδείξουμε κάτι. Το αν το έκανε το περιοδικό για δικούς του λόγους, δεν μας ενδιαφέρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μα, κύριε Υπουργέ, αφήνετε σαφείς αιχμές για μαύρο πολιτικό χρήμα εδώ, σε αυτήν την υπόθεση. Και το μαύρο πολιτικό χρήμα κάποιες εταιρείες το διαχειρίζονται, δεν το διαχειρίζεται ο διοικητής του ΚΕΕΛΠΝΟ ή ο Πρόεδρος.
Κάποιες εταιρείες το διαχειρίζονται το μαύρο πολιτικό χρήμα και καταλήγει στις τσέπες των προκατόχων σας. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ωραία. Δεν κρύβεται κανείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και καταλήγει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω των διαφημιστικών, που ελέγχουνε και προασπίζουν το προφίλ του εκάστοτε Υπουργού.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ωραία, και σε τι να απολογηθούμε εμείς τώρα; Να καταλάβω και εγώ. Σε τι να απολογηθούμε εμείς τώρα; Δεν είπα πριν, ότι έχει σαφώς ευθύνη και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι να απολογηθείτε. Σας ζήτησα να δώσετε εξηγήσεις για αυτά που λέτε περαιτέρω. Αυτή είναι η δουλειά μου.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ευθύνη και η πολιτική ηγεσία τότε του Υπουργείου είχε ευθύνη και τότε και παλιότερα και όταν επεκταθεί ο έλεγχος παραπίσω, θα φανεί και για αυτό πάει και στον Εισαγγελέα η ιστορία. Για να φανεί αν αυτό το πράγμα όντως αφορά διαφημιστική εκστρατεία ή αφορά και άλλα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μαζί σας.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και προφανώς, αυτό. Δεν κατάλαβα πως μας γυρνάς το ότι η εθνική σχολή δημόσιας υγείας επέλεξε να τους οργανώσει το συνέδριο μια διαφημιστική, δηλαδή, αυτός ο συλλογισμός ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το σχόλιό μου αφορούσε κατ’ αρχάς, τη γενική γραμματεία δημόσιας υγείας και την εταιρεία.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Μισό λεπτό. Το ποιος θα διαλέξει. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή για να πάω σε ένα άλλο θέμα. Αυτή τη στιγμή που ταιριάζει με αυτά. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε και βλέπουμε και έχουμε μπροστά μας μια σειρά από Ευρωπαϊκά προγράμματα που υποτίθεται υλοποιούσε το Υπουργείο Υγείας την προηγούμενη περίοδο, με έναν παράλληλο τρόπο, με αντίστοιχα προγράμματα άλλων Υπουργείων, που ήταν για τον ίδιο σκοπό, και αντί να υπάρξουν συνέργειες, υπήρχε, ο καθένας έκανε το χαβά του, παράλληλους δρόμους ας πούμε, και αυτή τη στιγμή μας φτάνουνε εμάς εδώ, αυτές τις μέρες και εν όψει 31/12, ότι Παναγία μου, υπογράψτε το, γιατί θα χάσουμε τα λεφτά.
Και είναι κάποια πράγματα που είναι αέρας κοπανιστός, που ένας ολόκληρος μηχανισμός από κάτω, στημένος τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούμενος με τέτοιο χρήμα, μέσα από τέτοια κυκλώματα εταιρειών, προσπαθεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση.
Δεν θα την αποκτήσει αυτήν την πρόσβαση και είμαι πολύ σαφής. Όχι. Και είμαι πολύ σαφής σε αυτό που λέω. Το αν κάποια εταιρεία, αυτή που είπατε προηγουμένως, έκανε δουλειές τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθεί να κάνει δουλειές και σήμερα, μπορεί να προσπαθεί, αυτή είναι η δουλειά της. Από εκεί και πέρα δεν μας ακουμπάει. Εδώ δεν μας ακουμπάει. Δεν μας ακουμπάει.
Γιατί αν μας ακουμπούσε δεν θα επιμέναμε… Λοιπόν, εάν αυτό που αφορά τον προκάτοχό μου είναι γιατί αφήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει μια δουλειά που δεν είναι δουλειά του και δεύτερον πως το ελέγχει όταν κάνει αυτή τη δουλειά ενώ δεν πρέπει να την κάνει. Δηλαδή ενώ ασχολείται με ένα πράγμα που δεν είναι φυσικό του αντικείμενο και δεύτερον ενώ μπορεί να το κάνει τσάμπα το κάνει πληρώνοντας κάποιον ενδιάμεσο. Αυτό είναι σαφής πολιτική ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας, πως δεν είναι;
Δεν είναι η ευθύνη του ποιον συγκεκριμένο επιλέξαμε, αυτό είναι μετά, όταν αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες διαδρομές. Τότε θα φανεί. Η καταρχήν ευθύνη είναι αυτή που λέω. Πρώτον, πως επιτρέπεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει μια διαφημιστική εκστρατεία για ένα πράγμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του και δεύτερον, αυτή την εκστρατεία γιατί την κάνει ενώ μπορεί να την κάνει τσάμπα γιατί την κάνει με λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Πολάκη, … ότι πρέπει να πάρει νοσηλευτές…
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Αυτό έγινε, ακούστηκε να δείτε, να σας απαντήσω και σε αυτό. Αυτή τη στιγμή, γιατί απλά μπορεί και έχει κάνει και πολλά άλλα πράγματα που είναι σωστά και σε σχέση και με τους πρόσφυγες κλπ.
Εμείς στο ΚΕΕΛΠΝΟ ετοιμάζουμε να προσλάβει μετά που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και θα βγει η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς για να μπορέσουμε όχι μόνο να μείνουν ανοιχτά τα 60 κρεβάτια που λειτουργούσανε με τους 220, 230 αλλά για να ανοίξουν άλλα 60.
Άρα τι με ρωτάς; Είναι στήριξη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Γιατί μπερδεύεις τα αυγά με τις πατάτες; Μπερδεύεις τα αυγά με τις πατάτες και το κάνεις συνειδητά. Είναι δυνατόν να μας ψέγεις το ότι βρίσκουμε τον τρόπο να ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια άμεσα με το μηχανισμό που μπορούμε και να συγκρίνεις την εύρεση εργασίας από ανθρώπους με το να πετάμε στον αέρα λεφτά σε διαφημιστικές εταιρίες για να πουλούν αέρα κοπανιστό όταν θα μπορούσαν να το κάνουν τσάμπα; Είναι το ίδιο πράγμα; Και τα βάζεις στην ίδια ζυγαριά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, επ΄ αυτού επειδή άκουσα ότι είπατε ότι ο συναλλασσόμενος, δηλαδή ο αποδέκτης του μαύρου χρήματος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, να μην κάνουμε συνεντεύξεις να μην τσαντίζεστε…
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και ποιος σου είπε ότι τσαντίζομαι; Έτσι είναι το στυλ μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το στυλ σας στην Κρήτη, όχι εδώ.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν θα μου υποδείξεις εσύ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λοιπόν, επ΄ αυτού ο συναλλασσόμενος, δηλαδή ο αποδέκτης του μαύρου χρήματος, θα μου επιτρέψετε τον όρο, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δημόσιο φορέα, δεν έχει ευθύνη;
Θα επανέλθω σε αυτό που είπε ο συνάδελφος ότι πηγαίνετε σε δραστηριότητες, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες μιας εταιρίας που είναι μέσα στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει μια πολιτική διάσταση διότι η συγκεκριμένη εταιρία εμπλέκεται με υψηλό πολιτικό πρόσωπο, νομίζω ξέρουμε όλοι ποιοι είναι, και εσείς θεωρείτε ότι είναι ηθικά και πολιτικά ορθό να πηγαίνετε στη …, με μια εταιρία που εμπλέκεται, κύριε Ξανθέ, και λέτε ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη. Αν εγώ τα πάρω δεν έχω ευθύνη, φταίει ο Υπουργός που μου τα δίνει δηλαδή μόνο.
Δεν θέλετε να μου απαντήσετε, εντάξει κρατώ αυτό. Είπατε ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη, κρατώ αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είπα ότι δεν κοιτάζω ποιος οργανώνει το συνέδριο για να πάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και επίσης και ότι ο συναλλασσόμενος δεν έχει ευθύνη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είναι ευθύνη καθενός που οργανώνει ένα συνέδριο να συναλλάσσεται με αξιόπιστες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε επίσης ότι ο συναλλασσόμενος, έχω πάρα πολύ καλή μνήμη, δεν έχει ευθύνη. Ωραία. Ποιους θα απομακρύνετε από το ΚΕΕΛΠΝΟ διότι είναι τα ίδια πρόσωπα που ήταν και την περίοδο που εξετάζουμε. Είναι τα ίδια πρόσωπα. Θα απομακρύνετε κάποιους, θα απολύσετε κάποιους από το ΚΕΕΛΠΝΟ άμεσα;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, θα υπάρξουν αλλαγές προφανώς. Επεξεργαζόμαστε μια συνολική αναδιοργάνωση του χώρου της δημόσιας υγείας και θα υπάρξουν και θεσμικές αλλαγές και θα υπάρξει και επανεξέταση του ρόλου κάθε φορέα σε αυτό το τοπίο. Και προφανώς θα δούμε, με βάση τα νέα δεδομένα, πώς γίνεται, πώς διατάσσεται διοικητικά το σύστημα εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι, για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προσέξτε. Οι συγκεκριμένοι, εννοείτε τα πρόσωπα, τα μέλη της διοίκησης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Ναι, όχι της καινούριας….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι, της καινούριας, ωραία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
….που ήταν τόσα χρόνια και λοιπά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προφανώς, προφανώς. Οι ευθύνες που προκύπτουν θα διερευνηθούν και ποινικά και αυτό δεν μπορεί να μην έχει επίπτωση στο ρόλο και στην παρουσία τους σε αυτό το σύστημα. Είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Άρα θα τους απολύσετε.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Δεν είπα, κυρία Ευθυμιάδου, ότι θα απολύσουμε. Δεν απολύουμε. Τηρούμε την νομιμότητα. Αυτό ακριβώς κάνουμε.
Για πρώτη φορά, για πρώτη φορά, επιτρέψτε μου να πω, σε αυτό το πεδίο αφήνουμε την νομιμότητα να λειτουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, 3,5 εκατομμύρια είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον έμπολα. Δεν άκουσα κάτι. Υπάρχει κάτι προς διερεύνηση και για αυτό;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Υπάρχουν πολλά πράγματα για διερεύνηση. Υπάρχουν εμβόλια γρίπης, υπάρχουν πολλά πράγματα. Υπάρχουν δάνεια, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν. Προφανώς, προφανέστατα.
Είναι ανοιχτό το πεδίο, το είπα από την αρχή. Δεν κλείνει η συζήτηση.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Κυρία Παπαδομαρκάκη, υπάρχει ερώτηση ή να πάμε στην κυρία ….;
Κα ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ:
Το θέμα μου είναι ότι, από όσο ξέρω, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μόνο αυτό. Για τον καρκίνο, επειδή λέγατε για τον καρκίνο.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
To ΚΕΕΛΠΝΟ τηρεί ένα αρχείο νεοπλασιών. Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών θα νομοθετηθεί, ήδη θα είχε νομοθετηθεί αλλά λόγω του φόρτου που υπάρχει στη Βουλή δεν θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, θα γίνει μετά, που θα ιδρυθεί με συγκεκριμένους όρους και με συγκεκριμένο μηχανισμό και υπηρεσιακή κατάσταση, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρεί ένα αρχείο νεοπλασιών. Δεν έχει το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών το οποίο ποτέ δεν φτιάχτηκε και είμαστε η μοναδική χώρα που δεν το έχει κάνει. Και το οποίο θα φτιαχτεί τώρα. Υπήρχε στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζαμε, το οποίο δυστυχώς θα μπει σε δύο δόσεις στη Βουλή, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο άρθρο για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.
Κάποια πράγματα πρέπει να περάσουν πριν τα Χριστούγεννα, οπωσδήποτε, που αφορούν τους ανασφάλιστους, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, την ρύθμιση των θεμάτων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κλπ, αυτά θα περάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.
Τα υπόλοιπα, που είναι και αυτά αρκετά, θα μπουν σε νομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Η κυρία Μπουλούτζα.
Κα ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:
Ήθελα να ρωτήσω αν από το πόρισμα προκύπτει για πόσα άτομα μιλάμε να εμπλέκονται, πόσες εταιρείες, κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με αυτό.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ

Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Την ουσία την είπα όλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, αλλά η ερώτηση της συναδέλφου αφορούσε άτομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ρωτήσαμε αν υπάρχουν και κάποια, έχει φανεί ότι υπάρχουν κάποια άτομα που εμπλέκονται συγκεκριμένα; Αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός που εμπλέκονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ πλέον.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ναι, υπάρχουν αυτά τα άτομα. Και αυτά άλλα τόσα περίπου είναι, ίσως και λίγο παραπάνω, που έχει να κάνει με τις επιτροπές των διαγωνισμών, με τις επιτροπές παραλαβής του έργου, με το διοικητικό μηχανισμό που οργάνωνε και τα λοιπά.
Αυτό θα παρθεί απόφαση και με βάση το πειθαρχικό που θα γίνει και εντός του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα λάβει μέτρα και η πολιτική ηγεσία.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Η κυρία Αγορογιάννη από την ΕΡΤ.
Κα ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ:
Ήθελα να ρωτήσω λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό που σπαταλήθηκε, το ποσό του δημόσιου χρήματος που τελικά σπαταλήθηκε, γιατί δεν έγινε κατανοητό, είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα 9 που είχαν προϋπολογισθεί; 3;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Οι συνολικές αποφάσεις που είχε προϋπολογίσει το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ να ξοδέψει για 4 – 5 δράσεις, ήταν 9.762.000. Από αυτά, μετετράπησαν σε σύμβαση 4.575.000 και από αυτά πληρώθηκαν τελικά, πληρώθηκαν τελικά, 3.026.000.
Γιατί τα υπόλοιπα έργα μάλλον δεν εκτελέστηκαν ή δεν έγινε καθόλου ή δεν ξεκίνησε καθόλου η δράση. Τώρα, από αυτό το ποσό των 3 εκατομμυρίων, το 1,5 σίγουρα θα μπορούσε να μη δοθεί καθόλου, γιατί είναι μηνύματα που έπρεπε να γίνουν δωρεάν.
Αυτό περιγράφουν οι ελεγκτές μέσα. Από τα 3 εκατομμύρια δηλαδή, το 1,5 αφορά μηνύματα και σποτ, τα οποία έπρεπε να γίνουν δωρεάν.
Το άλλο ποσό, το υπόλοιπο ποσό έχει και αυτό προβλήματα με την έννοια, του τρόπου που έγιναν οι διαγωνισμοί, η συλλογή, οι αναθέσεις, συλλογές των προσφορών και τα λοιπά και τα λοιπά, είχαν προβλήματα ακόμα κάποιοι πάροχοι, είχαν πρόβλημα, δεν μπορούσαν καν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, γιατί είχαν καταδικαστική απόφαση που αυτό ήτανε κώλυμα στο να μπορέσουν να καταθέσουν προσφορά, το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη.
Δηλαδή, υπάρχουν προβλήματα για όλο το ποσό. Απλά, για το 1,5 που είπα, είναι ότι αυτό δεν έπρεπε να δοθεί καθόλου, γιατί είναι δωρεάν μηνύματα.
Αλλά και για το υπόλοιπο κομμάτι, υπάρχουνε πάρα πολλά προβληματικά στοιχεία σε όλη τη διαδικασία της κατάθεσης, ανάθεσης και συλλογής των προσφορών και βέβαια ελέγχου του τι έγινε τελικά.
Αν αυτό που είπανε ότι θα κάνουν, αν το έκαναν. Δεν μπορούν, οι ελεγκτές διατυπώνουνε με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία σε αυτούς και αυτά που βρήκαμε εκεί και τα λοιπά, ναι, και δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι αυτό το βίντεο, παίχτηκε τόσες φορές εκεί αυτό το χρονικό διάστημα.
Ή ότι βλέπεις ότι ενώ είχες δύο βίντεο για τη γρίπη, κάνεις και τρίτο βίντεο. Αναθέτεις δουλειά για να κάνεις τρίτο βίντεο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως, κύριε Αναπληρωτά, επειδή δουλεύω σε μέσο ενημέρωσης. Για να πληρωθεί κάτι που διαφημίστηκε, είτε είναι σποτάκι, ή δημοσίευμα, ή οτιδήποτε, πρέπει να προσκομίσει το δημοσίευμα το σποτάκι το ηχογραφημένο για να μπορέσει να πληρωθεί.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ναι. Μα πληρώνεται όχι γιατί έκανε μόνο το σποτάκι, πληρώνεται και γιατί αυτό το σποτάκι που έκανε, προβλήθηκε το χρονικό διάστημα από τότε μέχρι τότε, αυτές τις φορές, αυτή τη διάρκεια.
Για το δεύτερο κομμάτι που λέμε, δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Συνήθως, επειδή δουλεύω σε μέσο. Για να πληρωθεί κάποιος, πρέπει να προσκομίσει απόδειξη ότι παίχτηκε το σποτάκι την τάδε ώρα.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Αυτό λέμε τώρα. Με τα στοιχεία που είχαν οι ελεγκτές στη διάθεσή τους, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν αποδείχθηκε με σαφήνεια η συχνότητα της προβολής, η οποία πληρώθηκε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Η κυρία Πετροπούλου από την Ημερησία.
Κα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Ο κύριος Καραγιώργος από το ΕΘΝΟΣ.
Κος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, οι καταγγελίες είναι σοβαρές. Υπάρχει όμως ο εξής κίνδυνος. Επειδή συμφωνήσαμε όλοι, συμφωνήσατε με τους συναδέλφους σας προηγουμένως ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα εργαλείο για να κάνει το Υπουργείο Υγείας πολιτική δημόσιας υγείας το να κατηγορείτε γενικώς και να καταγγέλλετε γενικώς τη συμπεριφορά, τη στάση του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπόγειες διαδρομές χρήματος χωρίς να λέτε συγκεκριμένα ποιος, πότε και γιατί, δημιουργεί τον εξής κίνδυνο.
Τώρα έχουμε περίοδο γρίπης, θα ζητήσετε αύριο από το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία για τον εμβολιασμό για την πρόληψη της γρίπης, για οτιδήποτε, με τι κύρος θα βγει το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει τέτοια καμπάνια; Εφόσον το κύρος του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πεταχτεί στα σκυλιά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Νομίζω ότι έκανα μια παρατήρηση ακριβώς για να απαντήσω, να προλάβω τέτοιου τύπου παρερμηνείες. Προφανώς δεν απαξιώνουμε το ρόλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και την αναγκαιότητά του σε αυτή τη συγκυρία.
Ακριβώς, είπα λοιπόν ότι η αξιοπιστία μας κατά την άποψή μας αναβαθμίζεται όταν ξέρει η κοινωνία και ιδιαίτερα ο υγειονομικός κόσμος ότι δεν υπάρχει διάθεση συγκάλυψης αλλά αντίθετα εξυγίανσης αυτού του χώρου.
Προφανώς οι επιστήμονες που υπάρχουν εκεί πέρα, τα στελέχη τα υγειονομικά, οι πάντες οι οποίοι συμβάλουν στο να επιτελείται το έργο του δεν έχουν σε τίποτα να φοβηθούν ή δεν έχουν σε τίποτα να επηρεαστούν από τη διενέργεια ενός ελέγχου που κατά βάση αφορούσε διοικητικές και πολιτικές ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ναι, έχει αποσταλεί στους.., ναι προφανώς.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Έχουμε άλλη ερώτηση για το πόρισμα; Οπότε να πάμε λίγο στην κυρία Παπακωστοπούλου από το STAR σε άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για το πόρισμα, ένα διευκρινιστικό. Τα λεφτά αυτά που δόθηκαν για τις καμπάνιες αυτές ήταν από τον προϋπολογισμό μόνο του ΚΕΕΛΠΝΟ ή χρησιμοποιήθηκαν και χρήματα ΕΣΠΑ;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Από τρεις πηγές. Η πρώτη καμπάνια ήταν από ΕΣΠΑ, οι άλλες καμπάνιες ήταν από ίδιους πόρους και από μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου που είχε πάρει. Τα 200. Και μετατράπηκε η χρήση 33 όπως περιγράφουν οι ελεγκτές και αυτό χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιες καμπάνιες και άλλα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα υπάρξει εντολή να ζητηθούν πόροι που σπαταλήθηκαν πίσω από αυτούς που τα πήραν; Ανάμεσά τους μπορεί να είναι και η εταιρία για την οποία…
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Όταν τελειώσουν οι διαδικασίες θα ζητηθούν πολλά.
Κα ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Υπουργέ, τι κάνετε; Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν κάναμε το ρεπορτάζ προχθές για τους διοικητές που λέγατε μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν περάσει θετικά από την επιτροπή κρίνατε εσείς ότι για δικούς σας λόγους διατάραξης της εργασιακής ειρήνης κλπ. αποφασίσατε να …
Φαντάζεστε σε εμάς που δουλεύουμε στα ιδιωτικά μέσα επειδή οι διευθυντές μας ή οι αρχισυντάκτες μας που σχεδόν ποτέ δεν μας είναι αρεστοί και μας κάνουν τη ζωή ενδεχομένως πατίνι να παύονταν επειδή δεν άρεσαν σε εμάς; Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δώρο που κάναμε φαντάζομαι προς τους συνδικαλιστές. Δηλαδή παύεται ένας διοικητής αν και καλός επειδή διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη στο νοσοκομείο;
Και ένα δεύτερο, μεγάλο θέμα της ημέρας είναι το οικοτροφείο στην Κάντζα που κλείνει με τα 52 παιδιά. Και ένα σχόλιο για αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Για το τελευταίο δεν έχω ενημερωθεί, θα ενημερωθούμε και θα απαντήσουμε.
Λοιπόν, για το φλέγον θέμα.. Ναι αυτά είναι προνοιακή δομή προφανώς αλλά εν πάση περιπτώσει.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και είναι μάλλον του Υπουργείου Εργασίας. Και η επικοινωνιακή συσχέτισή του με αυτά τα ερωτήματα τώρα..
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Λοιπόν, να απαντήσουμε για ένα θέμα που αυτές τις ημέρες κυριάρχησε στην επικαιρότητα.
Μισό λεπτό, από τον ΕΟΠΥΥ παίρνει χρήματα ναι, αλλά είναι προνοιακή δομή που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, της πρόνοιας ναι.
Λοιπόν, το θέμα των διοικήσεων. Πραγματικά επειδή και εγώ προσωπικά και ο Παύλος αλλά νομίζω και οι περισσότεροι από εσάς έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτό το χώρο, θεωρώ ότι αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί μία διαδικασία αυτονόητη περίπου σε όλο το παρελθόν, η διαδικασία δηλαδή αλλαγής διοικήσεων στα νοσοκομεία, έχει αναχθεί αυτές τις μέρες σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό πρώτη φορά συμβαίνει.
Και νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι αυτό το σύστημα το οποίο αντιδρά με τέτοιο λυσσώδη, θα έλεγα, τρόπο.
Έχουμε διοικητές αυτές τις μέρες οι οποίοι αρχίζουν και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Υπήρξε παρέμβαση από τον απερχόμενο διοικητή του ΚΑΤ στο να λειτουργήσουν σήμερα τα τακτικά χειρουργεία.
Υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλο διοικητή ότι τίθεται εν κινδύνω η λειτουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου και ότι εισηγείται το κλείσιμό του.
Υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της αντιπολίτευσης για σταλινικά πογκρόμ. Για σφαγές.
Νομίζω ότι πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε.
Η απάντησή μας, λοιπόν, είναι απολύτως σαφής: ήμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που αφήσαμε επί 11 μήνες τις ίδιες διοικήσεις στα νοσοκομεία.
Δεύτερον, ήμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που η επιτροπή αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος, γιατί κάποιοι μας εγκαλούν ότι Πρόεδρός της είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, άρα είναι κυβερνητικά ελεγχόμενοι. Μα ο νόμος το προβλέπει αυτό.
Είμαστε λοιπόν η πρώτη Κυβέρνηση που σε μία επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχει….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Γιατί πετάγεσαι;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Πραγματικά δηλαδή, αφήστε με….
(Διάλογος)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Θα δείξεις το στοιχειώδη σεβασμό στον Υπουργό την ώρα που μιλάει και θα μιλήσεις, θα ρωτήσεις μετά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Στοιχειώδη σεβασμό να δείχνεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Καλά, μη μας δείρετε.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν δέρνω κανένα. Και μη το γυρίσουμε εκεί γιατί από την αρχή ήρθατε με ένα στυλ λες και φταίμε εμείς που το βρήκε ο Βαξεβάνης, ας πούμε. Χαμηλά λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Όχι εμείς πάντως. Το είπα, το είπα από την αρχή. Χαμηλά λίγο τώρα.
(Διάλογος)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να μιλήσουμε λίγο; Να μιλήσουμε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, συγνώμη. Ζητώ συγνώμη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Χαίρομαι που ζητάτε συγνώμη. Γιατί πολιτικές μπαρούφες δεν λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τώρα έτσι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
(Διάλογος)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Ό,τι να’ναι. Δεν μας σταματάει. Δεν πειράζει. Να αντισταθείς και να τα διεκδικήσεις.
(Διάλογος)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Μπορώ να απαντήσω; Σας παρακαλώ. Εντάξει υπάρχει ένταση, λίγο να ηρεμήσουμε.
Λέω, λοιπόν, το εξής, ότι για πρώτη φορά, για πρώτη φορά σε μία επιτροπή αξιολόγησης για αυτό το θέμα συμμετέχει στέλεχος της αντιπολίτευσης και το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό. Είναι ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Σκανδαλάκης.
Άρα, είναι μία Επιτροπή που έχει θεσμική εκπροσώπηση και από την πλευρά του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, και επ’ ουδενί δεν λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω.
Δεύτερον, οι διοικητικές οι σημερινοί πέρασαν από δύο επίπεδα αξιολόγησης. Πρώτον από το επίπεδο των ΥΠΕ, όπου με βάση περίπου 10 κριτήρια, με βάση τη σύμβαση που είχανε υπογράψει και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, βαθμολογήθηκαν.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου είχε υπόψη της αυτό το πρώτο επίπεδο κρίσης και στη συνέχεια υπήρξε προφορική συνέντευξη ενός τετάρτου. Βεβαίως ενός τετάρτου.
Όταν έχουν δεδομένη την εικόνα και τη βαθμολογία από την ΥΠΕ, δεν νομίζω ότι οι έμπειροι άνθρωποι χρειάζονται παραπάνω για να κρίνουν την εικόνα και τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας διοικητής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Συγνώμη τώρα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι, σας παρακαλώ πολύ. Ευχαρίστως να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μα, δεν απαντάτε στο ερώτημά μου.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η ερώτηση είναι για τους διοικητές που έχουν περάσει. Που περάσανε ..
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Μπορώ να απαντήσω όμως συνολικά; Αφήστε με να απαντήσω, γιατί αυτές τις μέρες γίνεται, έχει γίνει ένα τεράστιο πολιτικό σήριαλ αυτό το θέμα.
Θα απαντήσω. Αφήστε με να απαντήσω σας παρακαλώ. Λέω λοιπόν, ότι αυτό για πρώτη φορά έγινε. Μέχρι τώρα ήταν απολύτως αυτονόητο ότι απομακρύνονται οι διοικητές της προηγούμενης κυβέρνησης και υπήρχε μία συζήτηση για το πώς θα γίνει η επιλογή των επομένων.
Αν θα είναι με open gov, αν θα είναι με άλλο τρόπο και έχουμε εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν. Από αυτούς λοιπόν τους διοικητές, πάνω από το 80% η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε αρνητικά και μας εισηγείται τη μη παραμονή τους στο σύστημα.
Από τους υπόλοιπους τώρα, από το κάτω, ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι προφανώς εκεί που εισηγείται αρνητικά η Επιτροπή, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά διατηρούμε το δικαίωμά μας, γιατί εμείς έχουμε τη τελική επιλογή, διατηρούμε το δικαίωμά μας, ακόμα και στις περιπτώσεις που εισηγείται θετικά, σε ένα ποσοστό από αυτό να συνεκτιμήσουμε και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την εν γένει συμπεριφορά, τον βίο και την πολιτεία του κάθε Διοικητού, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να το έχει μπροστά του η Επιτροπή Αξιολόγησης, ούτε μπορεί να προκύψει μέσα από μία διαδικασία συνέντευξης ενός τετάρτου, να κρίνουμε την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, που «δόξα τω Θεώ», δυστυχώς είναι πάρα πολλές, επειδή ακριβώς η κατάσταση του συστήματος είναι πολύ οριακή και δύσκολη και την εν γένει απήχηση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι και στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, και στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες που είναι και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών των φορέων.
Αυτό ακριβώς είπαμε. Το εργασιακή ειρήνη ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εργασιακή ειρήνη τι πάει να πει; Αν οι συνδικαλιστές …
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι, δεν είναι θέμα συνδικαλισμού. Προσέξτε. Εάν ένας διοικητής ασκεί συνεχώς πειθαρχικές διώξεις, διώκει όποιον τολμήσει να βγει και να διαμαρτυρηθεί για κάτι και προσέξτε τώρα την αντίφαση.
Οι ίδιοι οι διοικητές οι οποίοι όταν ήτανε στην συμπολίτευση εγκαλούσαν όποιον παρουσίαζε τα προβλήματα του νοσοκομείου, και του ασκούσαν πίεση, ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό ως δημόσιος λειτουργός, και αυτό αφορούσε γιατρούς, εργαζόμενους, συνδικαλιστές, σωματεία και λοιπά, οι ίδιοι διοικητές όταν αλλάζει η πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, υπερακοντίζουν τα σωματεία και τους συνδικαλιστές και βγαίνουν οι ίδιοι και καταγγέλλουν τις ελλείψεις, τις τρομερές ανεπάρκειες προσωπικού, την τρομερή υποχρηματοδότηση κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και αυτό τους καθιστά …;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Προφανώς.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προφανώς. Προσέξτε, να σας πω κάτι. Το πρόβλημα του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο ούτε κυρίως Διοικητικό. Αυτή είναι η προσωπική μας άποψη. Κάποιοι έχουν αυτή τη θεωρία, πιστεύουν δηλαδή ότι αν βρούμε κάποιους καλούς διοικητές, άξιους τεχνοκράτες θα λυθούν τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Αυτή η θεωρία δυστυχώς έχει αποτύχει.
Ξεκίνησε από το 2001 με το θεσμό των μάνατζερ, με τα συμβούλια διοίκησης κλπ. και ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν τα γνωστά προβλήματα του συστήματος. Το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση και οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν για το σύστημα υγείας. Και άρα και η δυνατότητα των διοικητών να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Και όχι να δημιουργούν προβλήματα και τρικλοποδιές στο σύστημα υγείας και στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ακόμα και αυτές τις ημέρες που ξέρουν πολύ καλά ότι πάρα πολλοί από αυτούς θα αντικατασταθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο κος Γιάνναρος που βγαίνει παντού και λέει ότι είναι στην Αμερική και έκανε πόσες δωρεές και τον διώξατε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εσείς τώρα τι ακριβώς ρωτάτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ναι, να το πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει μια πληροφορία τουλάχιστον που ήρθε σε εμάς ότι υπήρξε ενδιαφέρον από διεθνή μέσα για την περίπτωση του κ. Γιάνναρου από τους Financial Times που απευθύνθηκαν στο Υπουργείο και από το Αλ Τζαζίρα, με ποιον τρόπο έγινε έφυγε από το σύστημα επειδή έχει δείξει ένα έργο αν θέλετε πίσω στο νοσοκομείο που έχει γίνει ρεπορτάζ σε διεθνή μέσα κατά καιρούς κλπ. Συν αυτό που λέει η Κατερίνα ότι υπήρχε σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες μια διαδικασία, μεγάλη δωρεά ομογενών που φαίνεται ότι κάπου κινδυνεύει γιατί ήταν κάτι που το έφερε εις πέρας ο ίδιος. Δεν ξέρω σε αυτό αν μπορείτε να μας ενημερώσετε τι ισχύει ακριβώς.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εμείς αυτή τη στιγμή δεν απαντάμε ούτε σας δίνουμε σήμερα στοιχεία για το πόσοι μένουν και πόσοι φεύγουν. Αυτό, η επιτροπή μας εισηγήθηκε μια λίστα που είχε δυο κομμάτια. Κάποιοι που αξιολογούνται αρνητικά και κάποιοι που αξιολογούνται θετικά. Σας είπα ότι όσοι αξιολογούνται αρνητικά κατά την άποψή μας αυτονοήτως αποχωρούν. Από τους όσους ήταν θετικά ας πούμε κρινόμενοι με τα τεχνοκρατικά αυστηρά κριτήρια μιας επιτροπής αξιολόγησης έχουμε εμείς την τελική επιλογή να φιλτράρουμε αυτή την εισήγηση και να πάρουμε την τελική απόφαση.
Το σίγουρο είναι ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. Και επουδενί δεν δικαιολογεί κλίμα άλωσης και κομματοκρατίας το οποίο αναπαράγεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση. Αυτό είναι η ουσία του θέματος.
Για μια αυτονόητη πολιτική διαδικασία αλλαγής διοικήσεως σε κρίσιμους τομείς πάει να αναχθεί σε μείζον πολιτικό γεγονός και να πληγεί αν θέλετε σε αυτό ακριβώς που ξέρει η κοινωνία ότι είναι το ηθικό μας και το πολιτικό πλεονέκτημα. Ότι δηλαδή δεν είχαμε σχέση με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τη φαυλότητα των προηγούμενων περιόδων, ακριβώς αυτό προσπαθούν να … και εμείς. Και για αυτό νομίζω ότι υπάρχει αυτού του τύπου η αντιπαράθεση και η επίθεση.
Επιτρέψτε μου να τελειώσω. Για τους περισσότερους διοικητές υπάρχει κοινωνικό αίτημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Υπάρχει το αίτημα κοινωνικό από πολλές κοινωνίες οι οποίες όλη την προηγούμενη περίοδο βρέθηκαν σε αντιπαράθεση μαζί τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για αυτούς τους διοικητές που έκαναν καλά τη δουλειά τους;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Λέω για αρκετούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι, για τους συγκεκριμένους που έκαναν καλά τη δουλειά τους..
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Για τους συγκεκριμένους που έκαναν καλά τη δουλειά τους εμπιστευόμαστε την κρίση της επιτροπής αξιολόγησης και πιστεύουμε ότι με βάση τη συνολική εικόνα θα κάνουμε και εμείς την επιλογή που πρέπει και όσους πραγματικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν στο σύστημα, είναι συνεργάσιμοι και είναι αξιόπιστοι και δεν έχουν λειτουργήσει με άλλου τύπου κριτήρια, θα μπορούν να παραμείνουν και στην επόμενη περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Δεν πείθουμε έτσι; Γιατί δεν πείθουμε; Εσείς, δηλαδή, πείτε μου πότε έγινε αντίστοιχη διαδικασία. Εγώ αυτό ρωτάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να σας ρωτήσω κάτι; …
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Βέβαια να με ρωτήσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
…τα έκαναν άσχημα και εμείς τα κάνουμε το ίδιο άσχημα και να μην μας ρωτάτε για αυτό;
Δεν καταλαβαίνω ποια είναι. Οι άλλοι δεν τα έκαναν καλά….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τόση ώρα εξηγώ ότι δεν είναι ποιοτική …στον τρόπο αντιμετώπισης. Έχει διαφορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να σας πω κάτι; Δεν βλέπω ποιοτική διαφορά στο να διώχνετε ανθρώπους που έχουν αξιολογηθεί θετικά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τεράστια ποιοτική διαφορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Με συγχωρείτε αλλά δεν βλέπω διαφορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αναφέρεται στο σημείο της ανακοίνωσής σας ότι απομακρύνατε και κάποιους που αξιολογήθηκαν θετικά από την επιτροπή. Επί της αξιολόγησης, κύριε Υπουργέ, για να απαντήσετε και στη συνάδελφο σε αυτό, μήπως δεν θεωρείτε ότι δημιουργήσατε ως Κυβέρνηση μεγάλες προσδοκίες ότι δεν θα κάνετε καθαρίσεις που έκαναν οι προηγούμενοι; Γιατί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αυτό έκαναν. Ερχόταν, άλλαζαν διοικητές, βάζανε τα δικά τους παιδιά.
Την ίδια εικόνα δώσατε και εσείς. Και ρωτώ, είναι πολιτική η ερώτησή μου, δεν θεωρείτε ότι δημιουργήσατε μεγάλες προσδοκίες ότι θα ακολουθήσετε, αν μη τι άλλο ένα αξιοκρατικό σύστημα;
Και επίσης για το αξιοκρατικό σύστημα, επειδή στα νέα προσόντα, είδα τη λίστα που έχετε ανακοινώσει, και λέτε σε ένα σημείο ότι θα ληφθεί υπόψη η προσωπικότητα.
Αν δηλαδή ένας υποψήφιος θα έχει 3 πτυχία, 5 μεταπτυχιακά, ντοκτορά, είναι ένας εξαιρετικά ωραίος τεχνοκράτης με πολύ μεγάλη εμπειρία αλλά δεν θα τον συμπαθήσει η επιτροπή ή εσείς προσωπικά, γιατί βλέπω ότι απομακρύνετε κάποιους που απλά θεωρήσατε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αυτό είναι ένα κριτήριο απόλυτα αξιοκρατικό, θεωρείτε; Να λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα; Τόσο ξεκάθαρα;
Δηλαδή αν ο άλλος έχει τα κριτήρια όλα, έχει την εμπειρία, τα πτυχία, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι είναι πολύ καλός στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως, αν δεν αρέσει η προσωπικότητά του δεν θα τον τοποθετήσετε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εσείς, δηλαδή, πιστεύετε ότι πραγματικά δεν έχει σημασία η προσωπικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μία τόσο ευαίσθητη υπηρεσία με εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενους; Και το μόνο που πρέπει να μετρήσει κανείς είναι τα πτυχία του και τα μεταπτυχιακά του;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Προφανώς και η προσωπικότητα. Αλλά δεν θεωρείτε…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Άρα συμφωνούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αλλά δεν θεωρείτε, αν δεν τον γνωρίζετε, συγνώμη, πάρα πολύ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Άρα, λοιπόν, συμφωνούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ερώτηση, κύριε Υπουργέ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα συνεκτιμηθεί, λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ωραία.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ούτε μοριοδότηση βάλαμε ούτε ότι είπαμε ότι αυτό θα είναι το μείζον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να συμπληρώσω το ερώτημά μου, αν θέλετε; Ευχαριστώ.
Αν σε αυτή τη συνέντευξη για τους νέους διοικητές, λέω, είναι αντίστοιχου χρονικού διαστήματος ενός τετάρτου και είναι ένας άνθρωπος που δεν τον γνωρίζετε γιατί είναι από τον ιδιωτικό τομέα, πώς θα καταλάβετε την προσωπικότητά του; Μπορεί να είναι αγχωμένος εκείνη την ώρα, περνάει ένα τεστ σε μία 5μελή επιτροπή, ξέρει ότι είναι και ο Υπουργός από πάνω και λοιπά. Πώς θα καταλάβετε την προσωπικότητά του;
Δηλαδή θα googleάρετε αν στον ιδιωτικό τομέα ήταν καλό παιδί και ….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι, όχι, απλώς θα σας θυμίσω μόνο, η απάντηση είναι η εξής: θυμίζω ότι η επιλογή των προηγούμενων διοικητών έγινε με μία εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης που έβαλε τους υποψήφιους με αλφαβητική σειρά.
Αυτό μόνο θυμίζω και απαντώ με αυτό τον τρόπο.
Εγώ σας διαβεβαιώ ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σοβαρή διαδικασία επιλογής. Ούτε κομματικό στρατό έχουμε να περιμένει, αγαπητοί φίλοι, για να καταλάβει αυτές τις θέσεις, ούτε έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος το οποίο μας έχει οδηγήσει σαν χώρα σε αυτό το σημείο.
Σε αυτές τις καρέκλες βρεθήκαμε επειδή ακριβώς δεν ήμαστε μέρος αυτού του συστήματος.
Και για λόγους, λοιπόν, συλλογικής αλλά και προσωπικής αξιοπρέπειας δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Να πω μία τελευταία κουβέντα;
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Υπάρχουν τρεις τελευταίες ερωτήσεις.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Να πω μία τελευταία κουβέντα σε αυτό το πράγμα.
Είναι προφανές ότι δεν είναι τυχαίος ο ντόρος ο οποίος έχει ξεσηκωθεί σε σχέση με τις αλλαγές των διοικήσεων των νοσοκομείων που και ο Υπουργός είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Είναι προφανές ότι τα προηγούμενα χρόνια φεύγανε κάποιοι, ερχόντουσαν κάποιοι άλλοι. Επαναλαμβανόταν αυτό το πράγμα. Επαναλαμβανόταν.
Το μπλοκ εξουσίας που κυβερνούσε τα 30 χρόνια είχε μοιράσει ρόλους. Είχε μοιράσει υπηρεσίες, είχε μοιράσει και προσωπικό το οποίο θα επιτελούσε αυτές τις υπηρεσίες. Για αυτό δεν γινόταν και ο καυγάς. Γιατί δεν έσπαγαν ούτε τα κυκλώματα ούτε τα συμφέροντα.
Τώρα, όσο και αν κάποιοι να κραυγάζουν τα κυκλώματα αυτά θα σπάσουν. Και ξέρετε γιατί θα σπάσουν; Γιατί δεν μπορούν να ακουμπάνε εμάς τους δυο. Για αυτό και παρακάτω θα γίνει το ίδιο πράγμα. Και ότι και να λένε κάποιοι οι οποίοι είναι χωμένοι μέσα στο λαιμό στη λάσπη της διαπλοκής από το παρελθόν είτε πολιτικά είτε οικονομικά συμφέροντα, γιατί βλέπουν ότι δεν θα έχουν υποτακτικούς να παίζουν στα νοσοκομεία μέσα, αυτό θα γίνει.
Εμείς θα κάνουμε την επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διοικήσουν το σύστημα με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας δωρεάν, έγκυρη, αποτελεσματική και ισότιμη περίθαλψη σε όποιον κατοικεί σε αυτή τη χώρα. Και όχι αυτούς οι οποίοι θα φεύγουν από διοικητές έχοντας ντανιάσει περιουσίες ή έχοντας εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα προμηθευτών νοσοκομείων, φαρμακευτικών εταιριών ή δεν συμμαζεύεται.
Τέτοιους ανθρώπους θα βρούμε να βάλουμε. Αυτό το πράγμα θα κληθούν να υπηρετήσουν και φαντάζει τόσο μικρή και ψευδεπίγραφη αυτή η επίκληση της αξιοκρατίας σε σχέση με τους διοικητές, μια αξιοκρατία η οποία προέκυψε από την τοποθέτηση σε αλφαβητική σειρά του κομματικού στρατού των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσα από αυτό έκαναν την επιλογή οι προκάτοχοί μας.
Και τώρα έχει πιάσει ο πόνος και ο βαρύς καημός. Ας έχει πιάσει, θα προχωρήσουμε. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει και αυτή είναι η πολιτική απόφαση για την τελική ευθύνη του αν θα λειτουργήσει το σύστημα, την τελική ευθύνη την έχει ο Ανδρέας και εγώ με την εντολή του πρωθυπουργού και εμείς έχουμε την ευθύνη αν αύριο κάτι δεν λειτουργεί καλά ή λειτουργήσει χειρότερα ή καλύτερα. Και αυτό το δικαίωμα δεν το εκχωρούμε σε οποιαδήποτε υποτιθέμενη αδιάβλητη κριτική περί αξιοκρατίας. Πολιτική κάνουμε, τέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να ρωτήσω κάτι, επειδή υπάρχει…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Αν είναι μια σύντομη ερώτηση, να τελειώνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ήθελα να ρωτήσω εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση. Γιατί ένα από τα προβλήματα που διατυπώθηκαν είναι ότι οι στόχοι, τα κριτήρια δεν ήταν συγκεκριμένα. Δεν υπήρχαν μετρήσιμοι στόχοι καν στο συμβόλαιο αποδοτικότητας από την αρχή, οπότε υπήρχε μεγάλο περιθώριο.
Με δεδομένο κιόλας ότι η υποχρέωση, η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή, παλιότερα δεν διαφωνούμε στο ότι υπήρχε, ο καθένας επέλεγε όποιον ήθελε, όποιον του άρεσε, απλώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υποχρέωση για αποπολιτικοποίηση του κράτους. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία για αυτό το λόγο. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κυρία Μπουλούτζα, να συμφωνήσω απολύτως ότι προφανώς δεν είναι αυτό ένα πλαίσιο το οποίο και εμάς μας αρέσει. Θέλουμε να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του συστήματος και ένα άλλο μοντέλο επιλογής των διοικήσεων του συστήματος. Ήδη ούτως ή άλλως έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση συνολικά για τη δημόσια διοίκηση.
Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που το έχει προωθήσει ο αρμόδιος Υπουργός ο κος Βερναρδάκης που προβλέπει μητρώο στελεχών για τη δημόσια διοίκηση. Θα δούμε, θα συνεννοηθούμε επιτέλους και νομίζω θα το κάνουμε αυτό, είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σε αυτή τη χώρα είναι δυο κυρίως. Η μια είναι η μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και η άλλη η φορολογική μεταρρύθμιση. Για να πληρώνουν επιτέλους σε αυτό τον τόπο αυτοί που πραγματικά έχουν και όχι αυτοί που πένονται.
Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε ως Κυβέρνηση ανεξάρτητα από συμφωνίες και ανεξάρτητα από δεσμεύσεις. Και εγώ σας λέω ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να μην είναι ούτε καν, να μην έχει τον κυρίαρχο ρόλο ο Υπουργός στην επιλογή. Να υπάρχουν επιτροπές αξιολόγησης, επιτροπές κρίσης, όπως θέλετε πείτε τις, οι οποίες να συμμετέχουν αν θέλετε και οι τοπικοί φορείς οι οποίοι θα διοικηθούν από τον υποψήφιο, δηλαδή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, η τοπική Αυτοδιοίκηση ενδεχομένως, υπάρχουν διάφορα μοντέλα, μπορούμε να τα δούμε, υπάρχει εμπειρία στο εξωτερικό.
Θα σκεφτούμε λιγάκι και θα πάρουμε τις καλές πρακτικές υπόψη μας για να πάμε σε μια σοβαρή τομή και σε αυτό το κομμάτι. Δεν θέλουμε να συνεχίζεται αυτός ο τρόπος ας πούμε και να ανακυκλώνεται ένα τέτοιο σύστημα. Σήμερα έχουμε όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν προλαβαίναμε να το αλλάξουμε, επιλέξαμε να προχωρήσουμε με τις σημερινές ας πούμε ρυθμίσεις που υπάρχουν τις νομοθετικές. Και σε πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση και νομίζω ότι τότε θα ακουστούν και οι καλύτερες ιδέες ενδεχομένως που δεν τις έχουμε σκεφτεί και εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Άλλη μια ερώτηση. Να ξαναγυρίσουμε λίγο στο πόρισμα θα ήθελα. Μια διευκρινιστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Συγνώμη, μια διευκρινιστική εγώ θέλω. Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για 300 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση στα νοσοκομεία. Αυτό αφορά το 2015 και είναι κρατική χρηματοδότηση ή είναι αύξηση του ορίου δαπανών των νοσοκομείων; Και ποιο έτος αφορά; Και αν συμπεριλαμβάνονται τα 160 εκατομμύρια αύξηση ορίου δαπανών που έχετε..
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Προφανώς συμπεριλαμβάνονται. Το 300 είναι σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2015, προφανώς. Αυτό το οποίο έχει σημασία, το εξηγήσαμε και στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι ότι για πρώτη φορά αντιστρέφεται μια πορεία συνεχούς περικοπής των δαπανών.
Το θέμα δεν είναι τι θα πληρωθεί σε ταμιακή βάση. Το θέμα είναι τι δυνατότητα θα έχουν τα νοσοκομεία να εφοδιαστούν και να καλύψουν τις ανάγκες τις αυξημένες αυτής της περιόδου. Είτε λόγω της πρόσβασης των ανασφάλιστων που θα νομοθετήσουμε, το είπαμε προηγουμένως και άρα αναμένεται μια αύξηση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία, είτε λόγω της προσφυγικής κρίσης, είτε λόγω της γενικότερης υγειονομικής κρίσης που υπάρχει αυτή την περίοδο στη χώρα λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Θα υπάρξει και ο προϋπολογισμός του Υπουργείου και η κατανομή που προβλέπεται ανά εποπτευόμενο φορέα, ανά νοσοκομείο κλπ. Θα αποτυπωθεί αυτή η αύξηση. Θα υπάρξει ακόμα και στο κονδύλι των εφημεριών, υπερωριών του προσωπικού μια αύξηση η οποία νομίζω υπερβαίνει το 10%. Είναι σημαντικό το ότι σε αυτή την περίοδο προσπαθούμε και να ενισχύσουμε τον εύρυθμο ας πούμε εφοδιασμό των νοσοκομείων αλλά και στο βαθμό που μπορούμε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο και με προσλήψεις καινούργιες αλλά και κανονικοποιώντας τις πληρωμές απέναντι στη δουλειά που παρέχει κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες.
Ευχαριστούμε.