Επί χρόνια, τα ποντίκια στο εργαστήριο του Samuel Treviño Mora στο Benemérita Universidad Autónoma de Puebla απολάμβαναν μια δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης αλλά δεν τους βγήκε σε καλό… Όπως επισημαίνει ο Μεξικανός ερευνητής, η κακή διατροφή οδήγησε στην εκδήλωση διαβήτη Τύπου 2 και η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως ο συνδυασμός των δύο αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη Αλτσχάϊμερ ή της νόσου του Πάρκινσον.
Τα βιολογικά μοντέλα καθιστούν σαφές πως μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες συνδέεται με την εκδήλωση των νευροεκφυλιστικών αυτών παθήσεων, προειδοποιεί. Ειδικά τα παιδιά που μεγαλώνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενδέχεται να αρχίσουν να εκδηλώνουν διαβήτη όταν φθάσουν στην εφηβεία και αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί, είναι πιθανό να προκληθεί εγκεφαλική βλάβη, παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται σε ασθενείς ηλικίας 70 έως 80 ετών.
Σύμφωνα με τον Treviño Mora, η παιδική παχυσαρκία μπορεί να έχει άμεση σχέση με τις φτωχές μαθησιακές επιδόσεις και εμπέδωση των γνώσεων, με εκδήλωση μακροπρόθεσμα της νόσου Αλτσχάϊμερ. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες: σε περίπτωση που η κακή διατροφή διατηρηθεί, στα 30 τους θα παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητάς τους στην εργασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζει.