Διαβήτης: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως, πολλοί χωρίς να ακολουθούν θεραπεία
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ο διαβήτης αφορά πλέον περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενήλικες. Συγκεκριμένα, το 2022, υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 828 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 παγκοσμίως, ενώ μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 30 ετών και άνω, 445 εκατομμύρια, δηλαδή το 59% αυτών, δεν λάμβαναν θεραπεία, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει στο παρελθόν ότι από διαβήτη έπασχαν περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο διαβήτης, μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που αφορά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και άλλα όργανα εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Το ποσοστό του διαβήτη στον παγκόσμιο πληθυσμό έχει διπλασιαστεί από το 1990, από περίπου 7% που ήταν σε 14% σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, οδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αλλά παρόλο που υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, τα ποσοστά θεραπείας στις περιοχές αυτές έχουν μόλις και μετά βίας αυξηθεί, ανέφεραν οι συγγραφείς, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε ορισμένες χώρες με υψηλότερο εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ένα διευρυνόμενο χάσμα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία.
Σε ορισμένες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, για παράδειγμα, μόνο το 5-10% των ατόμων που εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη λαμβάνουν θεραπεία, σύμφωνα με τον Jean Claude Mbanya, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yaounde I στο Καμερούν.
Η θεραπεία του διαβήτη, είτε με ινσουλίνη είτε με φάρμακα, μπορεί να είναι δαπανηρή, με αποτέλεσμα «ένας τεράστιος αριθμός να κινδυνεύει από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία», τονίζει ο ίδιος.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την NCD Risk Factor Collaboration και τον ΠΟΥ και είναι η πρώτη παγκόσμια ανάλυση που περιλαμβάνει ποσοστά και εκτιμήσεις θεραπείας για όλες τις χώρες, ανέφεραν οι συγγραφείς. Βασίζεται σε περισσότερες από 1.000 μελέτες που αφορούν περισσότερα από 140 εκατομμύρια άτομα.
Ο διαβήτης ορίστηκε ως η ύπαρξη υψηλών επιπέδων γλυκόζης πλάσματος νηστείας και υψηλής γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τα οποία αποτελούν κοινά διαγνωστικά κριτήρια της πάθησης, ή η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο εξετάσεις για να αποφευχθεί η υποεκτίμηση των ποσοστών σε περιοχές του πλανήτη, ιδίως στη Νότια Ασία, όπου με τη χρήση μόνο της γλυκόζης πλάσματος νηστείας υπήρξαν περιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν.
Ενώ η μελέτη δεν μπορούσε να διαχωρίσει τις περιπτώσεις τύπου 1 και τύπου 2, προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαβήτης στους ενήλικες είναι τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και την κακή διατροφή, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαβήτης και παχυσαρκία: Πάνω από 1 στους 10 Έλληνες με διαβήτη, με παχυσαρκία 1 στους 4
Διαβήτης, νεφρική νόσος «φέρνουν» την καρδιοπάθεια πολλά χρόνια νωρίτερα