Η -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της έρευνας, δρ Anita Courcoulas, υποστηρίζει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που εξάγουμε από την εν λόγω έρευνα είναι ότι υπάρχει αντοχή της ύφεσης της νόσου με την πάροδο του χρόνου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους μερικές φορές οδηγούν σε βελτίωση για τα άτομα με διαβήτη τύπου-2, αλλά μένει να δούμε αν αυτές οι επεμβάσεις είναι καλύτερες στη θεραπεία της κατάστασης από παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Μέχρι στιγμής, οι βαριατρικές επεμβάσεις εφαρμόζονται συνήθως για τη θεραπεία ατόμων με Δείκτη Μάζας Σώματος 40 και άνω, ή με χαμηλότερο ΔΜΣ, αλλά και πρόσθετα προβλήματα υγείας.
Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως “καύσιμη ύλη”, ή παράγει αρκετή ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα είναι ανθεκτικά σε αυτή.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 61 ατόμων ηλικίας 25-55 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2.
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν μία από τις εξής τρεις θεραπείες:
-Εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής για ένα χρόνο για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος με δίαιτα, άσκηση και αλλαγή συμπεριφοράς.
-Βαριατρική επέμβαση τύπου Roux-en-Y (γαστρική παράκαμψη – RYGB)
-Βαριστρική επέμβαση τύπου λαπαροσκοπικού ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου (LAGB).
Οι χειρουργικές επεμβάσεις ακολούθησαν την ίδια χαμηλής έντασης παρέμβαση στον τρόπο ζωής με την πρώτη ομάδα για δύο χρόνια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά από τρία χρόνια:
-Το 40% των συμμετεχόντων στην ομάδα RYGB, το 29% εκείνων στην ομάδα LAGB, αλλά ούτε ένα άτομο στην ομάδα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, είχαν τουλάχιστον μερική ύφεση του διαβήτη τους.
-Τρεις άνθρωποι στην ομάδα RYGB και ένα άτομο στην ομάδα LAGB είδαν το διαβήτη τους να φεύγει εντελώς (!), πράγμα που δεν συνέβη για κανέναν στην πρώτη ομάδα.
-Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκε περισσότερο στις δύο ομάδες των βαριατρικών επεμβάσεων, σε σύγκριση με την ομάδα παρέμβασης στον τρόπο ζωής.
-Τα άτομα στις ομάδες της χειρουργικής επέμβασης είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μην χρειάζεται πλέον καμία φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Surgery.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαβήτης 2: Όχι μόνο το είδος, αλλά και η σειρά των τροφών παίζουν ρόλο!
Διαβήτης: Με αυτά τα βότανα τον καταπολεμάτε πιο αποτελεσματικά