Iatropedia

Διεθνής συνάντηση: Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συμμαχία

Οι επικεφαλής του Nijami Ganjavi International Center και διακεκριμένες προσωπικότητες που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση «Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συμμαχία» επισκέφτηκαν την Ογκολογική Μονάδα Παίδων και τιμήθηκαν από τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ».

Η κυρία Βαρδινογιάννη τους καλωσόρισε λέγοντας:

«Είναι μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση να σας καλωσορίσουμε σήμερα στο νοσοκομείο μας. Η παρουσία σας αποτελεί ιστορικό γεγονός για την «ΕΛΠΙΔΑ» και εκφράζει τη βαθιά σας ευαισθησία για τα παιδιά που δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την πολύτιμη υποστήριξή σας στα παιδιά μας καθώς και στην αποστολή μας να τους προσφέρουμε όλα τα δυνατά μέσα για να κερδίσουν τη μάχη τους για ζωή.

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές του έργου μας είναι η δικτύωση και η ηθική και επιστημονική υποστήριξη που λαμβάνουμε από το εξωτερικό, και οι φίλοι όπως εσείς είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά στις προσπάθειές μας και μας δίνουν την ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για τη δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνομαι σήμερα τόσο συγκινημένη και τόσο υπερήφανη που γίνατε και εσείς πολύτιμοι σύμμαχοι της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και των παιδιών μας.

Μέσα από τη δική σας υποστήριξη το μήνυμα της σκληρής μάχης των παιδιών μας κατά του καρκίνου θα φτάσει σε πολλούς ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο και αυτό είναι ένα δώρο μεγάλης αξίας γι’ αυτά. Για την παρουσία σας εδώ και το μεγάλο δώρο που μας κάνετε στηρίζοντάς μας ο Σύλλογός μας σας απονέμει το Βραβείο Αλληλεγγύης και τοποθετεί ένα αστέρι με το όνομά σας στον «Τοίχο των Αστεριών» του νοσοκομείου μας, σε ένδειξη αναγνώρισης του σημαντικού διεθνούς σας έργου και του οράματος που μοιραζόμαστε μαζί σας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές».

Η Πρόεδρος Vaira Vike-Freiberga, παραλαμβάνοντας πρώτη το Βραβείο Αλληλεγγύης από την κυρία Βαρδινογιάννη πήρε τον λόγο και συγκινημένη είπε:

«Αγαπητή φίλη, αγαπητή Μαριάννα, διακεκριμένες προσωπικότητες αξιότιμα μέλη του συμβουλίου «ΕΛΠΙΔΑ» είμαι πραγματικά συγκινημένη που βρίσκομαι σ’ αυτό το ξεχωριστό νοσοκομείο όπου υπάρχουν παιδιά όχι μόνο απ’ την Ελλάδα αλλά και απ’ το εξωτερικό. Παιδιά που δοκιμάζονται σκληρά και επίπονα. Είναι ιδιαίτερα τραγικό όταν αυτές οι ασθένειες αγγίζουν μικρά παιδιά στην αρχή της ζωής τους. Πολλές φορές αυτές οι ασθένειες εκμηδενίζουν κάθε ελπίδα και τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο επώδυνο για τους γονείς απ’ την απώλεια ενός παιδιού. Το να ξεκινήσεις ένα ογκολογικό νοσοκομείο που δεν υπήρχε πριν είναι κάτι που θα περιμέναμε να υλοποιήσει μια κυβέρνηση.

Αλλά όταν η κυβέρνηση δεν το κάνει η παρέμβαση των ιδιωτών φιλανθρώπων γίνεται σωτηρία για τα άρρωστα παιδιά. Στην περίπτωση της Μαριάννας, που έχει δωρίσει αυτό το νοσοκομείο, όλα πηγάζουν από την αγάπη της για τα παιδιά και τη δέσμευσή της να διαθέσει άπλετο χρόνο, σκέψη, προσπάθεια και κόπο για να χτίσει αυτό το χώρο. Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ είδα όλες τις λεπτομέρειες αυτού του νοσοκομείου και κατάλαβα γιατί είναι πραγματικά μοναδικό και αξιοθαύμαστο παγκοσμίως.

Δεν είναι μόνο η φυσική τοποθεσία η αρχιτεκτονική ομορφιά των εγκαταστάσεων η εσωτερική διακόσμηση σου ανεβάζει τη διάθεσή σου και σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα παρά το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε νοσοκομείο. Ο χώρος αυτός και ο τρόπος που λειτουργεί συμβάλλουν στο να νιώθουν καλά συναισθηματικά τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους. Εγώ ως παιδί του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που έζησα σε camp προσφύγων σε ηλικία 7 ετών μπορώ να σας πω ότι είπα στον εαυτό μου πως αυτός ο κόσμος είναι πολύ άσχημος και πολύ δύσκολος και σκληρός. Όταν λοιπόν μπαίνω σ αυτόν τον χώρο και το περιβάλλον με χαροποιεί μου δίνει ελπίδα, με κάνει να νιώθω ότι απαλύνει τον πόνο.

Αλλά και ο Ξενώνας της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα Τα παιδιά όπως ξέρουμε από μελέτες όταν αρρωστήσουν σοβαρά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, να χωριστούν από την οικογένεια τους, προκειμένου να νοσηλευτούν, κι έτσι μόνα και άρρωστα καταλήγουν να νιώθουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ζουν.

Όμως για ένα άρρωστο παιδί που έχει τους γονείς του δίπλα του, αυτό κάνει τη διαφορά! Και αυτό το προσφέρει ο Ξενώνας. Για όλους αυτούς τους λόγους κυρίες και κύριοι ειλικρινά υποκλίνομαι μπροστά στις προσπάθειες της Μαριάννας και ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συνεργάτες της, τους υποστηρικτές της τους καλλιτέχνες,  τους ολυμπιονίκες. Η ικανότητα της Μαριάννας να χρησιμοποιεί το χάρισμα και την προσωπική της γοητεία για να αποκτήσει τόσους πολλούς υποστηρικτές είναι το ίδιο σημαντικό όσο και η οικονομική ενίσχυση. Είναι τιμή και χαρά για εμένα να έχω τη φιλία της και να βρίσκομαι σ αυτό το υπέροχο μέρος που θα θέλαμε κι εμείς στη πατρίδα μου και σε πολλά άλλα μέρη να έχουμε».

Εν συνεχεία όλοι οι προσκεκλημένοι, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Αλληλεγγύης από την κυρία Βαρδινογιάννη θέλησαν να πουν από μικροφώνου λίγα λόγια.

Ismail Serageldin: «Η Μαριάννα είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη θέληση αλλά και το παράδειγμά της, η δημιουργία αυτού του νοσοκομείου ήταν που παρακίνησε την κυρία Suzanne Mubarak να ξεκινήσει ένα ίδιο νοσοκομείο για παιδιά στην Αίγυπτο. Η Mαριάννα, πριν από μερικά χρόνια διοργάνωσε μια μαγευτική συναυλία με τον Andrea Bocceli και βοήθησε το αντικαρκινικό νοσοκομείο για παιδιά της Αιγύπτου όπως και εδώ στην Ελλάδα. Εκ μέρους όλων των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Αιγύπτου θέλω να ευχαριστήσω τη Μαριάννα γι’ αυτό που κάνει και γι’ αυτό που είναι».

Boris Tadic: «Σ΄ ευχαριστώ Μαριάννα για αυτό το τιμητικό βραβείο και για όλα αυτά που έχεις κάνει, όχι μόνο για τη συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας και του Ιδρύματος αλλά και για τις ανθρωπιστικές σου δραστηριότητες ανά  τον κόσμο. Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί έχουμε αυτό το καράβι που μας χάρισαν τα παιδιά πρέπει να το «κυβερνήσουμε» για την ειρήνη και την ελπίδα. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Τώρα που είμαστε σε αυτό το νοσοκομείο θυμάμαι ότι όταν ήμουν και εγώ παιδί είχα κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι ογκολογικά, αλλά ήμουν σε ένα δωμάτιο με ένα παιδί που είχε τέτοια προβλήματα και καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο και πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνετε εδώ. Είναι μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και γι’ αυτό θέλω να σ’ ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για όλες σου τις προσπάθειες».

Emil Constantinescu: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα γι’ αυτό το συμβολικό δώρο της ανθρωπιστικής δράσης. Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον βαθύ σεβασμό και τον θαυμασμό μου για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τις δραστηριότητές της και για την ικανότητα να μετατρέπει τον παιδικό πόνο σε αλληλεγγύη προς το παιδί και να μετατρέψει τον κόσμο που ζούμε σήμερα και που επικεντρώνεται τόσο έντονα στο χρήμα σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο».

Viktor Yushchenko: «Αγαπητή Μαριάννα θέλω να σου εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την καλοσύνη που εκπέμπεις και μας προσφέρεις. Αυτό που κάνεις εδώ είναι παράδειγμα για όλους! Βλέπω τον χάρτη με τις αδελφοποιήσεις του δικού σας νοσοκομείου με νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχες εσύ. Βλέπω αυτό το νοσοκομείο που δημιούργησες και δεν μπορώ να μην πω πως αυτό το έργο, τέτοιου είδους έργα έχουν υποχρέωση να τα κάνουν οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες… Αλλά δόξα τω Θεώ που γεννήθηκε ένας υπέροχος άνθρωπος, η Μαριάννα, και ήρθε σ’ αυτό τον κόσμο με μια μεγάλη καρδιά που λέει «Νοιάζομαι», «Βλέπω γύρω μου ό,τι συμβαίνει και νοιάζομαι». Μαριάννα σ’ ευχαριστώ που μας έδωσες αυτό το μεγάλο παράδειγμα προσφοράς και καλοσύνης».

Kateryna Yushchenko: «Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι όταν το παιδί σου αρρωστήσει παρακαλάς να έρθει ένας άγγελος να το βοηθήσει. Κι εσύ Μαριάννα είσαι ο άγγελος χιλιάδων παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι έχεις χιλιάδες αγγέλους να προσέχουν εσένα και την οικογένεια σου. Σ’ ευχαριστώ για όσα έκανες και για τα μηνύματα που στέλνει το έργο σου σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Bujar Nishani: «Μαριάννα σ’ ευχαριστώ! Κι αυτές οι λέξεις για μας στην Αλβανία σημαίνουν πολλά. Όταν λέμε σε κάποιον ευχαριστώ είναι σαν να του λέμε «προσεύχομαι για σένα». Κι εγώ Μαριάννα σ’ ευχαριστώ. Στο πρόσφατο παρελθόν έζησα στην πατρίδα μου την απελπισία των γονιών ενός βρέφους που οι γιατροί μας τους είπαν ότι δεν έχει καμιά ελπίδα. Όμως η Μαριάννα του έδωσε ελπίδα! Πιστεύω ότι αυτό εδώ το μέρος, αυτή η δουλειά που γίνεται σ’ αυτό το νοσοκομείο, η συνεισφορά όλων που εργάζονται εδώ, που βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό των άρρωστων παιδιών,  με πρώτη τη Μαριάννα, αξίζει χίλια «ευχαριστώ»!».

Rexhep Meidani: «Πριν έρθω στην Ελλάδα ξεφύλλιζα ένα βιβλίο με την ελληνική μυθολογία και διάβαζα για τους Έλληνες θεούς. Τώρα όμως πρέπει να προσθέσω άλλη μια καινούρια σελίδα σ’ αυτό το βιβλίο για τη θεά Μαριάννα».

Zlatko Lagumdzija: «Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Μαριάννα, δεν έχω λόγια για να πω τι νιώθω μετά από αυτό που είδα εδώ. Αυτές τις μέρες γνωρίσαμε πολλούς σοφούς ανθρώπους, ανθρώπους με δύναμη, ανθρώπους με πολύ καλές ιδέες για το πώς θα γίνει ο κόσμος καλύτερος. Όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η καρδιά! Και η Μαριάννα έχει καρδιά και ό,τι κάνει το κάνει με την καρδιά της!».

Noeleen Heyzer: «Μαριάννα σας γνωρίζω από το έργο που έχετε κάνει στο human trafficking, αλλά σήμερα εδώ βλέπω κάτι ξεχωριστό. Βλέπω μια ομορφιά, την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος, και αυτή η ομορφιά δίνει τόση ελπίδα, τόση ειρήνη και προπαντός μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή!»