Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Αριστεράς: «Πέφτουν ‘τίτλοι τέλους’ στη δημόσια περίθαλψη»
«Η διάλυση του ΕΣΥ είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για να δώσει «ζωτικό χώρο» στην αγορά και τους επιχειρηματίες υγείας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς.
» Το σχέδιο αυτό έχει αναλάβει να ολοκληρώσει, με ιδιαίτερο ζήλο, ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, με τη γνωστή απέχθεια προς το δημόσιο σύστημα και με «τεχνογνωσία» στα «λουκέτα» νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ, αλλά και με «ένσημα» στην τοξικότητα και στην πολιτική χυδαιότητα. Αντί να δρομολογηθεί μια σοβαρή δέσμη κινήτρων (μισθολογικών-εργασιακών-επιστημονικών ) για να παραμείνουν στο σύστημα οι υπηρετούντες γιατροί και να καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύσσονται, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει κίνητρα στους γιατρούς να παραιτηθούν, να ιδιωτεύσουν και να καλύπτουν στη συνέχεια κάποιες εφημερίες με προκλητικά ανισότιμη αποζημίωση σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ», σημειώνουν.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς, η δυνατότητα που δόθηκε στους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές δεν ανέκοψε την «μεγάλη παραίτηση» των γιατρών και τις δραματικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, ειδικά στις δομές της επαρχίας.
Δίκτυο Υγειονομικών Νέας Αριστεράς: «Τα ΣΔΙΤ επιταχύνουν την κατάρρευση»
«Η «σύμπραξη» ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα επιταχύνει την λειτουργική κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Και φυσικά, αυτός που «την πληρώνει» είναι ο ασθενής. Γιατί υποβαθμίζεται επικίνδυνα η παρεχόμενη φροντίδα, αυξάνονται οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και γίνεται δυσβάστακτo το κόστος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας», τονίζουν συγκεκριμένα και προσθέτουν:
«Η σκληρή αλήθεια λοιπόν είναι ότι μπαίνουν «τίτλοι τέλους» στη δημόσια περίθαλψη με υπογραφή Μητσοτάκη-Γεωργιάδη. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι ασθενείς, τα συνδικάτα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μαζικοί φορείς;».
H Νέα Αριστερά ζητά από την κοινωνία να αντιδράσει, καθώς η μόνη λύση είναι ο «ανένδοτος αγώνας» για την υπεράσπιση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, όπως αναφέρουν.
«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί ν΄ αποτελέσει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και η σύγκλιση με την Ευρώπη στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την νέα «υγειονομική φτώχεια» και την αναξιοπρέπεια. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια με αφορμή τη ΔΕΘ είναι η αρχή. Η ελπίδα είναι στους αγώνες !», καταλήγουν οι υγειονομικοί.