της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
«H αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για μεγάλο εύρος αιματολογικών παθήσεων (λευχαιμίες, λεμφώματα, απλαστική αναιμία). Το αίμα του ομφάλιου λώρου αποτελεί μια επιπρόσθετη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων και η χρήση του προϋποθέτει τη ύπαρξη επαρκούς αποθέματος σε Δημόσιες Τράπεζες κρυοκατάψυξής τους» δήλωσε στο cretalive η καθηγήτρια και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Ελένη Παπαδάκη.
Μάλιστα, στο πορίσματα της μελέτης «Σχεδίαση δικτύου Δημοσίων Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων στην Ελλάδα» που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατόπιν ανάθεσης, από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, υπολογίστηκε ότι χρειάζονται 10.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες ώστε ένας ασθενής να βρει ιστοσυμβατό δότη με ταύτιση τουλάχιστον 4 από τα 6 κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA), με πιθανότητα πάνω από 95%.
Η κ. Ελένη Παπαδάκη έχει ξεκινήσει ήδη τις τις διαδικασίες από 4ετίας για τη λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στην Κρήτη ενώ την ίδια ώρα λειτουργεί ήδη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το Κέντρο Ενημέρωσης για τη χρησιμότητα της δωρεάς του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.