Δημόσια Υγεία και Φάρμακο: Τι ειπώθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας σε Συνέδριο
Την ευκαιρία για ζύμωση απόψεων αλλά και τη δια ζώσης ενημέρωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, είχαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, επιστημόνων και κοινωνικών φορέων καθώς και στελέχη της αγοράς υγείας,για τη δημόσια Υγεία και το φάρμακο, κατά τη διάρκεια του επετειακό 10th Pharma & Health Conference (https://pharma.ethosevents.eu/).
Αναφερόμενος σε ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές που επέφεραν το σύστημα Υγείας σε σημείο καμπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε την ασύστολη υπερφορολόγηση για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
«Είμαστε, όμως, στα μέσα του έτους και όπως φαίνεται το claw back σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ θα κλείνει φέτος στα 750 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Το νοσοκομειακό claw back θα κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που έκλεισε πέρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά πρόκειται για ποσό υποχρεωτικής επιστροφής 1,250 δισ. ευρώ χωρίς να προσθέσουμε τα περίπου 500 εκατ. ευρώ rebate που πληρώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Στις συνέπειες της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε και η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Φαίη Κόσμοπούλου, σχολιάζοντας ότι πλέον πρέπει να ανακτηθεί «οικονομική μας αυτονομία». Στο άξονα μιας αναπτυξιακής διάστασης της οικονομίας που μπορεί να φέρει μια σύγχρονη ιατροφαρμακευτική πολιτική, η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 29 σύγχρονες μονάδες, με 11.000 εργαζόμενους και με 53 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το ελληνικό φάρμακο αποτελεί το 2ο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
«Η υγειονομική πολιτική της χώρας την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης ενσωμάτωσε από την περιφέρεια στο κέντρο της εσωτερικής όξυνσης –όχι άδικα-την πολιτική φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτής της στόχευσης ήταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαχείρισης από ασθενοκεντρικό σε οικονομικό με κοστολογικό πρόσωπο και μόνο», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Pfizer κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, συμφώνησε στην αλλαγή νοοτροπίας, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν δώσει πολλά χρήματα για καμπάνιες για πρόληψη, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση.
«Θέλουμε να μας βλέπουμε ως κομμάτι της Πολιτικής Υγείας και εμάς! Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν και να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν, σε όλα τα κομμάτια: και της πρόληψης και της πολιτικής Υγείας. Πρέπει, δηλαδή, να μην βλέπουμε μόνο το πρόβλημα, αλλά πού να κατευθύνουμε τον κόσμο (διατροφή, άθληση κ.λπ). Όλοι ζητάμε μείωση φόρων. Γιατί όμως να μειωθεί ο φόρος στα τσιγάρα ή σε ανθυγιεινά τρόφιμα;», διερωτήθηκε.
Δημόσια Υγεία – clawback και πρωτοβάθμια
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε και αυτός στο καυτό ζήτημα του claw back. Με αφορμή τις προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν τόσο οι γιατροί όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν καλύψει αρκετά κενά στο χώρο της Υγείας.
Tην αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, ανέδειξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κ. Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στο claw back, στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ethos Events, Μείζονος σημασίας είναι η ενίσχυση του αντίστοιχου κωδικού με τα 50 εκ. ευρώ περίπου από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. Πρόκειται για κονδύλι που προέρχεται από την εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, στα βασικά αιτήματα του κλάδου παραμένει η κατάργηση του Claw back.
Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι στοιχείο – «κλειδί» για την καλύτερη πρόληψη σύμφωνα με τον Δρ Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη της Μάνης.
«Η προσέγγιση γίνεται στην κοινότητα, μαζικά, στην οικογένεια. Δεν είναι μόνο η επείγουσα κατάσταση. Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συνέπεια στην φροντίδα», συμπλήρωσε, λέγοντας πως οι κάτοικοι στην επαρχία προσέχουν λιγότερο την υγεία τους (τσιγάρο, αλκοόλ κ.λπ.)»
Στη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τον κλάδο στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΥ κ. Ελευθέριος Θηραίος, τονίζοντας για τον ηλεκτρονικό φάκελο και τα πρωτόκολλα ότι «είμαστε σε μια εποχή ηλεκτρονική πλέον και τόσο γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούν». Το νέο μοντέλο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στους αδύναμους αλλά και τη δυνατότητα ελευθερίας επιλογής στους υπόλοιπους πολίτες.
Το στρογγυλό τραπέζι «πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος προγράμματος του συνεδρίου, κ. Αιμίλιος Νεγκής.