Δημοσιογράφος μάχεται με την λευχαιμία – Τι πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λευχαιμία
Έχει συγκλονίσει το ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια! Ο δημοσιογράφος Γκρεγκ Σάγκερ δίνει τη μάχη του με τη λευχαιμία και συγκίνησε τους πάντες με την ομιλία του στα βραβεία των επαγγελματιών αθλητών των ΗΠΑ.

Ο Σάγκερ κατάφερε να αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνάει, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που έχουν σταθεί στο πλευρό του και κάλεσε όλους όσους πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες, να ορθώσουν να… παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.gr

Λευχαιμία: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Η λευχαιμία είναι μια σοβαρή διαταραχή του αιμοποιητικού ιστού, κατά την διάρκεια της οποίας, αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων.

Συχνά θεωρείται νόσος των παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα »χτυπά» περισσότερο τους ενήλικες.

Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στην Αμερική 24.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την πάθηση αυτή.

Το αίμα έχει τρεις τύπους κυττάρων:

τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο, και τα αιμοπετάλια που βοηθούν το αίμα να πήξει.

Κάθε μέρα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια νέα κύτταρα του αίματος παράγονται στο μυελό των οστών όμως στους πάσχοντες από λευχαιμία το σώμα παράγει περισσότερα λευκά κύτταρα από ό, τι χρειάζεται.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί λευχαιμία. Ορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες έχουν συσχετιστεί με λευχαιμία. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα άτομα με χρόνια μυελοειδή λευχαιμία (CML) και κάποια με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ALL) έχουν ένα ανώμαλο χρωμόσωμα γνωστό ως το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας στα λευκά αιμοσφαίρια και στο μυελό των οστών.

Άλλες γενετικές διαταραχές που σχετίζονται με οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML) περιλαμβάνουν το σύνδρομο Down , το σύνδρομο Bloom και την αναιμία.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται επίσης ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας. Επίσης οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες λευχαιμίες.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία, σε διάφορες χημικές ουσίες στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να προκαλεί λευχαιμία.

http://www.webmd.com