της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Το πρόβλημα της συμμετοχής των ελευθέρων επαγγελματιών οδοντιάτρων μέσω συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2014, κατέπεσε στο «ευτελιστικό ποσό» των 2 εκατ. ευρώ, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση.
Συζητήθηκε επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά από τους νόμιμους εκπροσώπους κάθε ρυθμισμένου επαγγέλματος να προσδιορίσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την άσκησή του, να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη από το άνοιγμα της πρόσβασης και να προβάλλουν τα κύρια επιχειρήματα που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την ύπαρξη κανονιστικών εμποδίων άσκησης, θέσεις οι οποίες εκφράζονται από το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Σ.Ε.Ο.)
Δηλαδή, κατά πόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οδοντιατρικών εταιρειών του ποσοστού δηλαδή 51% να ανήκει αποκλειστικά σε οδοντιάτρους όπως ίσχυε πριν τον Ν. 3919/11, διασφαλίζει πως το επάγγελμα ασκείται κατά τρόπο ανεξάρτητο, αυτόνομο και μη εμπορικό, προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποφεύγουν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
Η Ε.Ο.Ο. κατέθεσε φάκελο, σχετικά με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αναφορικά με την αξιολόγηση των κανονιστικών ρυθμίσεων όσον αφορά την πρόσβαση στα επαγγέλματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: