Η μέθοδος ανάπτυξης των εμβολίων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν γρήγορα εμβόλια και για άλλα στελέχη της «γρίπης των πτηνών» που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον. Αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα περιόριζε τον αριθμό και την ένταση των επιδημιών μεγάλης κλίμακας στα πτηνοτροφεία και βεβαίως την μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους ενώ θα οδηγούσε σε νέα εμβόλια για χοίρους, βοοειδή, πρόβατα και άλλα ζώα.
Το στέλεχος Η5Ν1 της «γρίπης των πτηνών» είναι ένα ζωονοσογόνο παθογόνο, που σημαίνει ότι μεταδίδεται από τα κοτόπουλα στους ανθρώπους. Ήδη έχει μολύνει περισσότερα από 700 άτομα διεθνώς και έχει σκοτώσει 60 από αυτά καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα. Το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου στελέχους του ιού συνδυάζει δύο ιούς –έναν κλωνοποιημένο ιό της ψευδοπανώλης των πουλερικών (Newcastle disease) και τον Η5Ν1.
Το δε Η7Ν9 είναι ένα ζωονοσογόνο στέλεχος που προέκυψε πριν δύο χρόνια στην Κίνα όπου οι αρχές έχουν καταγράψει 650 κρούσματα σε ανθρώπους. Δύο περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και στον Καναδά καθώς τα μολυσμένα άτομα είχαν επιστρέψει από την Κίνα. Ο συγκεκριμένος υποτύπος της «γρίπης των πτηνών» μετρά ήδη 230 θύματα και για το εμβόλιό του χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος του ανασυνδυασμένου εμβολίου, εισάγοντας δηλαδή ένα μικρό τμήμα του Η7Ν9 στο εμβόλιο του ιού της «ασθένειας του Νιούκασλ».