Iatropedia

Διπλασιάστηκαν οι αναμονές για ραντεβού στο Αιγινήτειο- Οι καταθλιπτικές διαταραχές σε πρώτο πλάνο

Όλο και περισσότεροι Έλληνες "στερεύουν" υπομονής και αντοχής και βυθίζονται στην κατάθλιψη λόγω των οικονομικών προβλημάτων που χρονίζουν αλλά και της αυξανόμενης ανασφάλειας. Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, οι αναμονές από 1 μήνα που ήταν στις αρχές της κρίσης, έχει φτάσει τους 2,5 με 3 μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικά έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο και καταφεύγουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

Όπως είπε μιλώντας στο iatropedia η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Ίλια Θεοτοκά που συνεργάζεται με την Ψυχιατρική Κλινική του Aιγινητείου, «οι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, οι συχνές κρίσεις πανικού, οι διαταραχές ύπνου, αλλά και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται περισσότερο όταν υπάρχει οικονομική κρίση. Και στις μέρες μας είναι πολύ συχνές!».

Αφορμή για την εμφάνισή των σοβαρών αυτών διαταραχών είναι η απώλεια της εργασίας, ο φόβος ή η απειλή για απώλεια της εργασίας,  η μειωμένη οικονομική δυνατότητα και από την άλλη, η ανάγκη να ανταποκριθούμε σε δεδομένες απαιτήσεις που πιέζουν…

Τέτοιες είναι η ευθύνη απέναντι στην οικογένεια που αποτελούν άλλωστε για τους περισσότερους τους σημαντικότερους παράγοντες πίεσης. Εξάλλου, έχει καταγραφεί ότι ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια, το αναβάλλουν μέχρι η οικονομική τους κατάσταση να εμπνεύσει κάποια ασφάλεια. Όπως εξηγεί όμως η κ. Θεοτοκά, «για κάποιους, η δημιουργία οικογένειας είναι στόχος πάνω στον οποίο δουλεύουν κάποια χρόνια και αυτό μπορεί να αναιρεθεί. Έτσι, οι νέοι άνθρωποι αποθαρρύνονται, απογοητεύονται, δεν βλέπουν μέλλον και παρουσιάζουν κατάθλιψη».

Και συστήνει η ψυχολόγος:

 

-Ο πανικός προκαλεί άγχος, ένταση, επιθετικότητα. Επίσης προκαλεί παράλογες σκέψεις και κυρίως μειώνει την τάση για λήψη αποφάσεων, κάτι που δεν θέλουμε. Μην επιτρέπετε λοιπόν στον πανικό να σας καταβάλλει.

-Αναλογιστείτε τις προσωπικές σας ευθύνες και αποφάσεις.

-Εστιασθείτε σε αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή σας. Μπορεί να είναι η οικογένειά σας, ο σύντροφος σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι, κάποιο hobby, κάποια ενδιαφέροντα που μπορεί να είχατε παραμελήσει. Δώστε χρόνο σε όλα αυτά.

-Εστιασθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε. Mόνο σε αυτά μπορείτε να επιδράσετε και να τα προσαρμόσετε όπως επιθυμείτε.

-Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο για να μιλήσετε για αυτά που σας απασχολούν, ακόμα και για να κάνετε μια κουβέντα αυτογνωσίας ή μια στροφή στην εσωτερικότητά σας, να απευθυνθείτε στις πνευματικές πηγές που μπορούν να σας τροφοδοτήσουν. Ακόμα και μία συνεδρία στον ψυχολόγο μπορεί να είναι χρήσιμη και ανακουφιστική.