Μύθος: Πρέπει να έχετε κινητικότητα του εντέρου κάθε μέρα.
H δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι κάποιος έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αιφνίδιας δυσκοιλιότητας, που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Μύθος: Η δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες.
Η αύξηση των ινών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Αλλά η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να σημαίνει κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή του παγκρέατος.
Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου Parkinson, ή μια παρενέργεια των φαρμάκων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτήσει ασθένειες όπως καρκίνο του παχέος εντέρου ή αυτοάνοση νόσο. Δείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε αίμα στα κόπρανα, έντονο πόνο , ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Αλήθεια: Τα γαλακομικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη νε γκαι τρώτε γακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε ναέχετε δυσκοιλιότητα.
Αλήθεια: Φταίει η κατάποση τσίχλας
Είναι αλήθεια – αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τσιχλών μπορεί να σχηματίσει μια μάζα, που μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα, ειδικά αν τις καταπιείτε με άλλα δύσπεπτα πράγματα.
Αλήθεια: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη δυσκοιλιότητα
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να κάνει χειρότερα τα πράγματα. Η μείωση του στρες με το διαλογισμό, τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν.
Αλήθεια: Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα
Μερικά φάρμακα για τον πόνο, την κατάθλιψη, την υψηλή πίεση του αίματος, και η νόσος του Πάρκινσον σχετίζεται με δυσκοιλιότητα. Επίσης η λήψη πολύ ασβεστίου και σιδήρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.