Iatropedia

Δείτε πως η αθηροσκλήρωση »φράζει» τις αρτηρίες

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την αθηροσκλήρωση. Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτόν τον όρο από το γιατρό σας, τη τηλεόραση ή θα διαβάσατε κάτι σχετικό. Τι είναι όμως η αθηροσκλήρωση; Τι κινδύνους έχεις στον οργανισμό; Μπορεί να προληφθεί; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η αθηροσκλήρωση είναι μία σοβαρή κατάσταση, όπου οι αρτηρίες φράσσουν από λιπαρές ουσίες που ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες.

Οι πλάκες προκαλούν στις αρτηρίες σκλήρυνση και στένωση. Αυτό βαθμιαία οδηγεί σε περιορισμένη ροή αίματος και μπορεί να βλάψει όλα τα όργανα του σώματος.

Παράλληλα, αν μια πλάκα ραγεί (σπάσει), τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες που αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως:

– η περιφερική αρτηριοπάθεια, όταν η παροχή αίματος στα πόδια είναι περιορισμένη.

– η στεφανιαία νόσος, όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες (οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας) φράξουν από τις αθηρωματικές πλάκες

– εγκεφαλικό επεισόδιο

– καρδιακή προσβολή

Το πώς ακριβώς φράζουν οι αρτηρίες είναι ακόμα ασαφές, ωστόσο οι παρακάτω παράγοντες είναι επιβαρυντικοί:

– το κάπνισμα

– μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

-η έλλειψη άσκησης

-η παχυσαρκία

– ο διαβήτης 1 και 2

-η υπέρταση

-η υψηλή χοληστερόλη

Η θεραπεία για την αθηροσκλήρωση στοχεύει στην πρόληψη του κινδύνου μιας σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου, όπως η καρδιακή προσβολή.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια πιο υγιεινή διατροφή και αύξηση της άσκησης, καθώς και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται επιβεβλημένη, για να διευρύνει ή να παρακάμψει το φραγμένο τμήμα μιας αρτηρίας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr