Iatropedia

Δείτε πως να δυναμώστε το αίμα σας! Έξυπνα τρικ

Σοβαρά προβλήματα στην υγεία μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 600 - 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι :

ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής αυξημένες ανάγκες όπως παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, έμμηνος ρύση ασθένειες όπως είναι οι αιμορροΐδες, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα, η εκκολπωμάτωση, κ.α

Ο σίδηρος βρίσκεται σε σε ζωικές τροφές, όπως τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά αλλά και σε φυτικές τροφές όπως οι φακές, τα φασόλια, το ρύζι, το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι.

Να πάρω ή όχι χάπια σιδήρου;

Τα χάπια σιδήρου συνταγογραφούνται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Αν χρειάζεται να παίρνετε χάπι δυο φορές τη μέρα τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αρχίσετε με ένα τη μέρα για λίγες μέρες και μετά να το αυξήσετε σε δυο φορές τη μέρα.

Το σίδηρο απορροφάται καλύτερα αν παρθεί με άδειο στομάχι (μια ώρα πριν ή δυο ώρες μετά το φαγητό) αν είναι δυνατό.

Πάρτε το χάπι σιδήρου με νερό ή χυμό ΟΧΙ με καφέ, τσάι, κόλα, κακάο ή μαύρο κρασί (αυτά μειώνουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφάται). Πάρτε ολόκληρο το χάπι (μην το λιώσετε/μασήσετε).

Τα χάπια σιδήρου πρέπει να παίρνονται δυο ώρες ή περισσότερες μετά μερικά είδη φαρμάκων περιλαμβανομένων και των αντιόξινων, τα χάπια ασβεστίου και μερικά φάρμακα για οστεοπόρωση, θυρεοειδή ή Parkinson’s καθώς και μερικά αντιβιοτικά. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Συχνές παρενέργειες

Συνήθως όσοι τα λαμβάνουν δεν παρουσιάζουν παρενέργειες. Ωστόσο μερικές φορές προκαλούν ναυτία (αίσθημα αναγούλας), κοιλιόπονο (γράμπα), δυσκοιλιότητα και διάρροια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;