Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ προκειμένου να κοιμηθούν, καθώς είναι γνωστό ότι είναι ένας ισχυρός επαγωγέας του ύπνου. Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι το αλκοόλ προκαλεί υπνηλία μεταβάλλοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού.
Ωστόσο νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ προωθεί τον ύπνο επηρεάζοντας την ομοιόσταση του ύπνου ενός ατόμου, δηλαδή το ενσωματωμένο μηχανισμό του εγκεφάλου που ρυθμίζει την υπνηλία και την εγρήγορση.
Η ομοιόσταση του ύπνου είναι το πώς το σώμα εξισορροπεί την ανάγκη ενός ατόμου για ύπνο ανάλογα με το πόσες ώρες ήταν ξύπνιο.
Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί την αδενοσίνη, μια χημική ουσία που παράγεται φυσιολογικά στα κύτταρα. Τα επίπεδα της αδενοσίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων εγρήγορσης και ελαττώνονται πάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αλκοόλ προάγει τον ύπνο μεταβάλλοντας τα επίπεδα της αδενοσίνης.
Από την άλλη πλευρά το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και η ποιότητα του ύπνου μειώνεται. Επιπλέον, το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και αυξάνει έτσι τις πιθανότητες να διακόπτεται ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας και να επισπεύδει την πρωινή αφύπνιση.
Συνεπώς το αλκοόλ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υπναγωγό και αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αϋπνίας είναι καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr