Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα νοσοκομεία «Γ.Γεννηματάς», «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός».
Στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς»,η Α' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες κλινικές του εξωτερικού αφού είναι στελεχωμένη με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, εξοπλισμένη τεχνολογικά, εφάμιλλη των αντίστοιχων του εξωτερικού.
Διαθέτει Τμήμα Χειρουργικής Υαλοειδούς- Αμφιβληστροειδούς,Παθολογίας Αμφιβληστροειδούς, (Laser, φλουοροαγγειογραφίας, Υπερήχων, Οπτικής Τομογραφίας (OCT), Γλαυκώματος (Οπτικά πεδία, ΗΡΤ, RNFL, Παχυμετρίας), Κερατοειδούς, Στραβισμού, Ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου,Οφθαλμικών Όγκων, Φλεγμονών και Κόγχου.
Στον Ευαγγελισμό λειτουργεί το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας στο Νοσοκομείο όπου ενώ έχει μειωθεί το προσωπικό εξακολουθεί να παρέχει πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες.
Ιδρύθηκε στον Ευαγγελισμό το 1978 και είναι το πρώτο Εργαστήριο που λειτούργησε στον Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την Ανοσολογία.
Επίσης στο ίδιο νοσοκομείο λειτουργεί από το 1991 Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών.
Μέχρι σήμερα έχουν μεταμοσχευθεί πάνω από 1.200 ασθενείς, με το 75% αυτών να παραπέμπονται από άλλα νοσοκομεία της χώρας, και ο ρυθμός να παρουσιάζει αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, από το 2000 έως σήμερα οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις έχουν διπλασιασθεί.
Από το νοσοκομείο Αττικόν ξεχωρίζει η Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου.
Στην κλινική πραγματοποιούνται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι, άνοιγμα αγγείων στο έμφραγμα, βαλβίδες αορτής σε στενώσεις με καθετηριασμό, συγκλίσεις μεσοκολπικών ελλειμμάτων.
Επίσης κόσμημα αποτελεί η Α' Ορθοπεδική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», η παλαιότερη πανεπιστημιακή κλινική στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.