Δείτε τι πρέπει να τρώτε το καλοκαίρι!

  • Iatropedia
Άρδην αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες το καλοκαίρι , κυρίως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας και δραστηριοτήτων μας. Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες διατροφικές ανάγκες της εποχής αυτής θα πρέπει να γνωρίζουμε τι να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφή του καλοκαιριού.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το καλοκαίρι είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για τον οργανισμό, καθώς επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους τα εσωτερικά όργανα, το μεταβολισμό, το δέρμα και τα μαλλιά. Συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν το μεταβολισμό, γεγονός που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα τα ίδια τρόφιμα που καταναλώνατε το χειμώνα και επιπλέον διαταράσσουν την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών, λόγω της αυξημένης αποβολής τους με τον ιδρώτα.

Επιβαρυντικά δρουν ορισμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως τα λιπαρά καθώς παράγουν έξτρα θερμότητα από το σώμα για να γίνει η καύση τους. Τέλος, το κολύμπι στη θάλασσα και στην πισίνα, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα αφυδατώνουν και προκαλούν φωτογήρανση της επιδερμίδας.

Για να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες του καλοκαιριού και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμείνει υγιής πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ορισμένα τρόφιμα και ταυτόχρονα να περιορίσετε κάποια άλλα.

Τι πρέπει να τρώτε

Φρούτα

Όλα τα φρούτα είναι ιδανικά για την καλοκαιρινή διατροφή και η φρουτοσαλάτα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αρκετά γεύματα. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία, δε χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και μπορούν εύκολα να αποτελέσουν ένα μεγάλο καθημερινό σνακ.

Πεπόνια-Καρπούζια: Τα πεπόνια και τα καρπούζια έχουν πλούσια θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό βοηθώντας στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και στη δυσκοιλιότητα.

Ανανάς: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ περιέχει μικρή ποσότητα λιπών και χοληστερόλης. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα λιποδιαλυτικά φρούτα και είναι πολύ δροσιστικός.

Λαχανικά

Το καλοκαιρινό τραπέζι πρέπει να είναι πλούσιο σε λαχανικά, όπως αγγούρι, λάχανο, κολοκύθι, μπρόκολο, σέλινο, καρότα, μπιζέλια, παντζάρια, ντομάτες, μαρούλι, καλαμπόκι, ραπανάκι.

Αγγούρια: Περιέχουν περισσότερο νερό από ό, τι τα καρπούζια, περίπου 96% και είναι ιδανικά για την αναπλήρωση των υγρών. Επιπλέον, έχουν ελάχιστες θερμίδες αποτελώντας ένα χορταστικό σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Κολοκύθι: Το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό. Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την σιλουέτα σας, επειδή περιέχει νερό και έχει πολλές φυτικές ίνες.

Ντομάτα: Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων καθώς και ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε τους απαραίτητους υδατάνθρακες δίχως να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας. Θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε κάθε μέρα χωρίς να νιώθετε υποτονικοί.

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας αυξάνει το μεταβολισμό, προσφέρει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών, μεταξύ των οποίων κάλιο ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι η καλύτερη επιλογή για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω του ιδρώτα, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα ισοτονικά ποτά.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Καφεΐνη

Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί έχει διουρητική δράση. Αν καταναλώσετε περισσότερο από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, θα έχετε μεγαλύτερη απώλεια υγρών και θα επιδεινώσετε την αφυδάτωση. Να θυμάστε ότι η καφεΐνη βρίσκεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι και σε διάφορα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό πολύ περισσότερο από την καφεΐνη. Έτσι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα σας προκαλέσει ναυτία, ζάλη, κράμπες, πονοκέφαλο και έντονη εξάντληση.

Τηγανητά, λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, γλυκά

Αυτές οι επιλογές εκτός ότι έχουν πολλές θερμίδες και αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και γι αυτό θα ήταν καλό να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον ο οργανισμός επιβαρύνεται ιδιαίτερα με τη διαδικασία της πέψης και εμφανίζονται συμπτώματα δυσπεψίας, υπνηλίας, δυσφορίας και αυξημένης εφίδρωσης μετά το γεύμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;