Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της πάθησης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η ανεπαρκής νοητική ενεργοποίηση του εγκεφάλου αποτελούν ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου σε σχέση με τους γενετικούς.
«Γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνιστά σημαντικό παράγοντα που καθορίζει πόσο καλά θα γεράσει ο εγκέφαλός μας», δήλωσε η δρ. Γκρίνγουντ.
Ο 300 σελίδων οδηγός μαγειρικής, με την ονομασία «Mindfull», βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) και αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ (οι δύο τελευταίες ειδικεύονται στις τροφές και την μαγειρική).
Ο οδηγός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων.
Αναλυτικά, εξηγείται η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.
Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: